Mistrovství ČR ve vytrvalosti 2021 Chlumec nad Cidlinou

11. 8. 2021 Michaela Burdová Autor fotek: Lucie Bakulová

7. srpna 2021 se konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti seniorů i juniorů v Chlumci nad Cidlinou. Přestože se jedná o rovinatou trať s nízkou obtížností co do členitosti trati, vydatné deště a vysoká vlhkost během dne učinila z této rychlostní trati opravdovou výzvu.

Na hodinách v prostoru startu je 5:40. Účastníci seniorské soutěže na 120 km a mezinárodní soutěže CEI2* 120 km postupně zaplňují vysekaný pruh louky. Neprší, hlasy jezdců a doprovodu se mísí s ržáním koní a čvachtáním kopyt. Už teď všichni vědí, že terén bude náročný a klima prádelny nemilosrdné, pokud teploty vystoupí vysoko.

Pavol Hanzen - De Tarent, Rakousko - vítěz CEI2* 120 km

Zatímco u startovní čáry je živo, někteří koně z nižších soutěží ještě relaxují v ohrádkách, jiní už jsou nasedlaní. Vidím fjordského hřebce Felskina a jdu počítat, po kolikáté pojede mistrovství (páté). Nasedá Pavol Hanzen z Rakouska, ze sedla dotahuje podbřišník Helena Smirnovová. Jezdkyně s číslem 15 něco pošeptá svému koni do ucha, to je Markéta Terberová a Willy Wonka. S číslem 8 kolem projde Petr Jadlovský s Bint Akkra, který startuje v národním šampionátu asi počtrnácté.

Pod taktovkou...

Repete chlumeckých závodů se koná opět pod taktovkou TH Equiclub, z.s., nespornou výhodou je zde zázemí a trať situovaná na pozemcích hraběte Kinského, který je čestným prezidentem těchto závodů. 

Sbor rozhodčích: Kristýna Miřátská (prezident jury), Lucia Starovecká, Kram Malgorzata (člen sboru rozh. a TD), Eva Rédlová, Vladimír Pažitný. Hlavní steward Kevin Croke z Irska.

Veterinární komise: zahraniční veterinární delegát Andrzej Bereznowski, prezidentka veterinární komise MVDr. Zuzana Žežulková, členové vet. komise MVDr. Petr Jahn, Dr. Sabev Sasho (BUL), MVDr. Katarína Kopajová, ošetřující vet. MVDr. Ines Králová a MVDr. Mojmír Dvořák

Vytrvalostní maraton začíná!

5, 4, 3, 2, 1 … start! Jako první vyráží trojice Markéta Terberová, Petra Kokořová a Pavol Hanzen. Mizí v ranním oparu za zatáčkou, kopyta zaklapají na asfaltě a koně mají za sebou první desítky metrů.

Trať mistrovské a mezinárodní soutěže má 4 kola, 40, 30, 30, 20 km. Příjemné cvalové úseky střídají přejezdy silnic i dva delší štěrkové úseky, částečně trať vede po polích. Koně sice nemusí zdolávat převýšení, ale i rovinatá trať dokáže být zrádná, pokud je na některých úsecích hluboké bahno.

 Crew point v očekávání

CEI2* 120 km

Z prvního kola je první v cíli Pavol Hanzen startující za Rakousko s desetiletým hřebcem De Tarent, na kterém stojí zatím celá mezinárodní kariéra svého jezdce a zatím si v 6 soutěžích do 120 km vedou velmi dobře. Tato dvojice také v Chlumci v CEI2* 120 km vítězí v nejkratším čase průměrnou rychlostí 16,78 km/h před Němkou Andrea Michaela Vogl na Narhan Jednostka a naší Lucií Sedlákovou s Latif Gazal. V této soutěži jsme měli ještě další české jezdce – Denisu Kučerovou s Wictoria Ellis, která dojela na 4. místě před Estonkou Katrin Liiv s Pocahontas. Nedařilo se naopak Báře Koderové s Agent Jack a Petru Jadlovskému s Bint Akkra, kteří končí po třetím kole nejen mezinárodní soutěž, ale i mistrovství, svůj den neměla ani Sahar Lucie Škábové, kterou potkala eliminace po prvním kole.

Mistrovství ve vytrvalosti seniorů 120 km

Vyrovnané pole slibovalo napětí od začátku do konce. Nejvíce se bojovalo v prvním kole, kdy Marina Novotná s Ajradah AQ dojíždí  jako první a tepuje po dvou minutách, rychlost kola 17,362, Bint Akkra protíná cíl vzápětí, ale vstupuje do veteriny o tři minuty déle. Nepravidelné chody vyřazují ze soutěže Helenu Smirnovovou, která si také držela rychlost prvního kola nad 17 km/h. Markéta Terberová s Willy Wonka vyjíždí do druhého kola jako třetí.  Do cíle zbývá ještě 80 km a tři etapy, všechno může být jinak. Slunce praží, je vysoká vlhkost, což je nápor na metabolický systém koní. Přesto se zdá, že boj o medailové pozice už má své jisté účastníky, ostatní jezdci volí o něco nižší rychlosti, terén je místy velmi hluboký, zvláště na polích. Po třetí etapě nastává obrat, vypadává jeden z favoritů – Petr Jadlovský, do čtvrtého kola nenastoupí ani Bára Koderová s Agent Jack a po třetím kole se rozhodla klisnu stáhnout z boje Marina Novotná. To otevřelo šanci na medaile Petře Kokořové a Denise Kučerové. Mezitím Felskin šlape svou rychlostí a spolehlivě ukrajuje kilometry – pokud by vypadla další dvojice, pro medaili si s největší pravděpodobností dojede. Čtvrté kolo už žádné překvapení nepřineslo – pole jezdců se rozřadilo do časových mezer, které v podmínkách tropického pavilonu nikdo nemá důvod přeskočit a Markéta Terberová s Willy Wonka si nikým neohrožena jede pro titul mistryně České republiky. O necelou hodinu později si dojíždí na pozici první vicemistryně Petra Kokořová se Safiyah (Latig Gazal) za ní o dvacet minut později Denisa Kučerová s Wictoria Ellis, Veronika Myslivečková s Felskinem o hodinu a dvacet minut později obsadí 4. místo.

 Mistryně ČR ve vytrvalosti seniorů - Markéta Terberová – Willy Wonka / foto Lucie Bakulová

Willy Wonka 1 MUDr. Markéty Terberové je arabský plnokrevník po Modem 29, z matky Wellfare – tedy z rodičů úspěšných ve vytrvalostních soutěžích. (Markéta Terberová s Wellfare 20. na ME 2009, juniorská mistryně 2007, 2008, 2009, 2010). Modem 29 – výkonnost CEI3* 160 km.

1. vicemistryně ve vytrvalosti seniorů Petra Kokořová – Safiyah (Latif Gazal /Ghazal Imdal – Stela 1 po Aleppo)

 

2. vicemistryně ve vytrvalosti seiorů Denisa Kučerová – Wictoria Ellis,

klisna loni 6. na 120km trati MČR, dosud dokončila všech 11 soutěží od začátku své kariéry.

Mistrovství ve vytrvalosti juniorů 80 km

Startovní listina juniorů se vejde na jeden list papíru, pouze 5 dvojic v kategorii juniorů a mladých jezdců si rozdělilo medaile a umístění v mistrovské soutěži. Avšak oproti loňskému roku, kdy se juniorský šampionát pro neúčast juniorů nekonal, je to posun k lepšímu. Od prvního kola bylo zřejmé, že Kristýna Sittová s Fiery Diamond nejede na účast, ale rovnou na vítězství. V prvním kole (30 km) nasadila tempo přes 20 km/h, klisně trvalo pouhé dvě minuty, aby mohla vstoupit po prvním kole do veterinární kontroly, a do druhého kola nastupovala s 12 minutovým náskokem na Barboru Kroupovou s Madonna 1(po Modem 29). Barbora Kroupová si tedy zopakovala výsledek z MČR 2019, kdy také dokončila na pozici první vicemistryně. Třetí, Nikola Nováková s Shanti CZ-Sh-A-452, první etapu jela lehce pod 18 km/h, ale ve druhém kole zrychlila a do třetího a posledního kola nastupovala se ztrátou pouhé minuty na Kroupovou, zatímco Eliška Bernardová s osmiletou klisnou ČT Ganett (Garibaldi 901) měla odstup (nikoliv však ve vytrvalosti významný) téměř půl hodiny. Kateřina Suchá s Naomi 8 mistrovský titul z let 2016 a 2019 neobhájila, bohužel ji po prvním kole vyřadila nepravidelnost chodů.

         Mistryně ČR ve vytrvalosti juniorů Kristýna Sittová - Fiery Diamond (foto Lucie Bakulová)

Sittová s Fiery Diamond si vedení pohlídala až do konce a může se radovat z titulu juniorské mistryně České republiky ve vytrvalosti (18,266 km/h), druhé místo a pozici první vicemistryně si udržela Barbora Kroupová s Madonna 1(17,070 km/h), druhou vicemistryní se stala Nikol Nováková s Shanti CZ-Sh-A-452 (16,799 km/h) a Eliška Bernardová na Ganett obsadila 4. místo (15,433 km/h).

Mezinárodní soutěž CEI*100 km

Zahraniční účastníky tato soutěž nepřilákala, byl to tedy ryze český boj čtyřech účastnic. Největší kůň závodů, shagya arab Joy Ramone, s Táňou Terberovou startoval ve své druhé mezinárodní soutěži a podruhé zvítězil (14,57 km/h) a Táňa Terberová si letos připsala čtvrté vítězství z pěti mezinárodních závodů.

                      Táňa Terberová - Joy Ramone - vítězná dovjice v CEI*100 km

S nevelkou ztrátou 15 minut dokončil úspěšně na 2. místě svůj mezinárodní debut Al Galard s Gabrielou Turkovou (14,10 km/h), Andrea Kopecká se Shamalee dojela na třetím místě, dvě minuty za Turkovou. Dlužno dodat, že ztratila 6 minut před startem do posledního kola kvůli ztrátě podkovy a dokonce jí hrozilo vyloučení, protože podkovář byl v areálu na druhém konci a nebylo hned jasné, zda neopustila „field of play“, když musela dojít s koněm za podkovářem, který naopak nesměl opustit své stanoviště. Areál neopustila, ani neměla jinou možnost ztrátu podkovy vyřešit, proto mohla pokračovat a ztrátu téměř dohnala. O půl hodiny později, ale úspěšně, dokončila soutěž  Pavla Partlová na 8 letém shagya arab Shagya 326 Shakal (13,01 km/h).

Táňa Terberová, Andrea Kopecká, Gabriela Turková CEI*100 km

Národní soutěž ST 100 km

V této soutěži startovaly dvě jezdkyně, Milada Janatová na Moccah (Herčík-Morgana 1 – huculoarabka Morgana 1 byla úspěšným vytrvalostním koněm, výkonnnost CEI2*) a Tereza Henzlová s ruským trakénem Glen Larcon (po Vals). Průměrná rychlost 13,260 km/h stačila k vítězství Miladě Janatové, Tereza Henzlová první dvě kola vedle (17,206 a 16,590 km/h), ale před třetím kolem ji zastavila eliminace pro nepravidelné chody.

                                       Milada Janatová - Moccah, vítěz CEN 100 km

Národní soutěž 80 km

Šest jezdkyň na startu 80 km trati (30, 30 a 20 km), 4 dokončily, na prvních třech místech se s minimálním odstupem seřadily Kateřina Milsimrová – Makid S, na druhém místě Lucie Marošová – Tifany Kavkaz a na třetím Lucie Kubíková – Marilyn 5, průměrná rychlost všech třech lehce přes 14 km/h, o trochu pomalejší, ale s jistotou v cíli, dokončila Eliška Kovářová – Sancho of Angels Gardens (13,354 km/h)

Kateřina Milsimrová - Makid S, vítěz CEN 80 km

Národní soutěž 60 km

16 dvojic, 15 dokončilo. A jezdilo se rychle, alespoň na prvních čtyřech místech, ostatní zařadili kvalifikační rychlost kolem 14 – 15 km/h. Suverénně nejrychlejší byla Aneta Wondráková  - Amore Mio (20,125 km/h) před Lubomírem Petříkem – Princess Halima (19,660 km/h) a Petrou Baborovou – Dezir 2 (19,486).

Národní soutěž 40 km

Tradičně nejobsazenější soutěž na závodech bývá „zetko“ a do dvou 20 km etap se vydalo 22 dvojic. Kromě vítězky Michaely Novákové na Zafira 9, která jela první kolo 17 km/h a ve druhém to rozjela na 20,489 km/h, ostatní  drželi tempo kolem 14 km/h a méně, přece jen je Z příprava koní a kvalifikace do vyšších soutěží si žádá u začínajících koní omezení rychlosti.

ZM 20 km

Krátké tratě jsou vždy hojně obsazené, jednak začínající jezdci se plní své kvalifikace, mladí koně získávají své první zkušenosti. Z 27 dvojic soutěž dokončilo 21.  V těsném rodinném klání zvítězil Marek Lazebník na Wild William před Šárkou Lazebníkovou – Cario. Třetí místo obsadila dvojice Jiří Kricnar - Palis 1.

Cena 4Horse pro nejmladšího a nejúspěšnějšího jezdce

Jitka Schovánková z 4horse neúnavně podporuje mladé jezdce a tentokrát si Cenu 4Horse odvezl Marek Lazebník, vítěz soutěže ZM.

Vyhlášení sezóny 2020

Závěrečné vyhlášení přineslo ještě jedno příjemné překvapení a byly vyhlášeny nejúspěšnější jezdci a koně za rok 2020. Nejvíc zabodoval fjord Felskin.

Veronika Myslivečková – Felskin

  • Senior jezdec roku – Veronika Myslivečková
  • Junior roku – Kristýna Sittová
  • Kůň roku 2020 – Felskin
  • Stáj roku – JK Ladies
  • Dvojice – Veronika Myslivečková / Felskin
  • Hobby jezdec roku – Eva Adamčíková 

Náročná trať i vysoká vlhkost v kombinaci s horkem a náročný terén, to je kombinace, která vyžaduje cit jezdce, aby svého koně dovedl do cíle co nejlépe a v plném zdraví. Malý počet eliminací a absence jakýchkoliv excesů jsou pro českou vytrvalost příznivou zprávou. Jezdci se dokázali přizpůsobit podmínkám a přitom podat skvělé výkony. 

Výsledky: https://www.jezdectvi.org/vysledky-zavodu/vytrvalost

Fotogalerie:

  • Jiří Jirsa: ZDE
  • Lucie Bakulová: ZDE

 

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Španělsko je jejím druhým domovem, pouště kolem Dubaje má proježděné křížem krážem. Potěší vás milý a inspirativní rozhovor s Táňou Terberovou tak…