Mistrovství ČR ve vytrvalosti 2019

4. 6. 2019 Michaela Burdová

Letošní mistrovství republiky ve vytrvalosti vyneslo na stupně vítězů známá jména a zřejmě tomu tak bude i nadále. Vytrvalost je náročná discplína, málokterý jezdec má na vyšší úrovni více koní. Také se ukázala převaha shagya arabů a že český chov má zájemcům o vytrvalost co nabídnout.

Na rozlehlé louce u Budislavic na Plzeňsku vykvetl poslední květnový den kompletní areál pro pořádání mezinárodních závodů a současně národního šampionátu ve vytrvalosti. Zkušený pořadatelský tým pod vedením Tondy Hrdiny (JS Hrdina-Borotín) je zjevně schopný uspořádat vrcholné závody na úrovni na jakékoliv volné ploše, tady stačila obrovská louka a bylo na ní vše, co má být ke spokojenosti jezdců, koní, diváků, funkcionářů a veterinářů.

Náročná trať a prudké oteplení postavily v sobotu před kandidáty na titul mistrů republiky i mezinárodních soutěží překážku, se kterou bylo nutné se vypořádat. Nějaké „papírové“ předpoklady tedy slušely spíše odpadkovému koši. Nakonec však přece jen na stupně vítězů vystoupili ti, kteří  dokázali, že jejich minulé tituly nebyly náhodné.

V seniorské kategorii získal titul Mistra České republiky ve vytrvalosti na trati CEN 120 km Petr Jadlovský s klisnou vlastního chovu BINT ACCRA. Trať zdolali průměrnou rychlostí 14,343 km/h. V posledním kole mu nakonec konkurovala jen dvojice Lucie KrejčováLAMIA 1 (13,108 km/h). Ostatní ze 7členného startovního pole závod nedokončili, rozhodně se ale nejednalo o slabší soupeře. Na 120 kilometrech je toho tolik, co se může přihodit, nepodařit, co zaskočí i ostřílené závodníky.

Od roku 2009 je to pro Petra Jadlovského třetí titul mistra ČR, pokaždé sedlal koně vlastního chovu (2010 ARSAN, 2016 SIOUX DAKOTA).

  • Výsledky seniorů: ZDE

V juniorské kategorii na trati 80 km získala, také třetí, mistrovský titul Katka Suchá na klisně LUCIA FERRA (2016 s NAOMI 8, 2017 s LUCIA FERRA). Suchá si od prvního kola vytvořila čtvrthodinový náskok, který udržela až do konce (čas 4,48, průměrná rychlost 16,637 km/h).  

Na druhém místě dokončila loňská mistryně Lucie SedlákováAE EGYPTIAN HAKEEM a na třetím, se ztrátou pouhé dvě vteřiny Kateřina VavruškováSAMANTHA 15. O 12 minut později se rozhodovalo o  4. a 5. místo – s náskokem jedné vteřiny uhájila  „bramborovou“ medaili Kateřina Teplá se zkušeným MATYAS 1 před jediným juniorem v poli, Janem Abelem na DARIUS 4, a na 6. místě dojela Kateřina KučerováFAKIRA.

  • Výsledky juniorů: ZDE

Mezinárodní soutěže

Na 80km a 120km trati se současně konaly soutěže mezinárodní, byť účast zahraniční byla skromnější – v CEI2* 120 km startovala německá jezdkyně Martina Rudolf se 14letým arabským plnokrevníkem, ale nedokončila pro nepravidelnost chodů. V CEI**120 km si náhlé horko a technická trať svou daň vybraly plnou hrstí, protože soutěž dokončila jediná dvojice, Lucie Krejčová na LAMIA 1.

  • Výsledky CEI2* 120 km: ZDE

V CEI*80 km naopak překonaly trať i počasí všechny dvojice, přičemž bednu obsadily juniorky – zvítězila Lucie Sedláková s AE EGYPTIAN HAKEEM před Kateřinou Vavruškovou – SAMANTHA 15 atřetí místo patří Kateřině Teplé – MATYAS 1.  

  • Výsledky CEI*80 km: ZDE

 

Převaha Shagya arabů

Shagyové kam se podíváš... Lamia 1 je shagya z chovu Bohumila Ječmínka, Samantha a Fakira z chovu Evy Machkové, Matyas 1 z chovu Martina Cermana, Darius 4 – chov Farma Kozák, Lucia Ferra – chov Petr Hájek… a všichni tito koně náročný závod dokončili. 

Je potěšitelné, že mají junioři k dispozici kvalitní koně a lze jen ocenit majitele a chovatele, kteří jim je svěří. Pokud tento trend poroste, má česká vytrvalost slibnou budoucnost. 

Podobné články

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…

Virginie Atger (FRA) v sedle Cham de la Palud

Na FEI mistrovství světa ve vytrvalosti seniorů, které se konalo 7. září ve francouzském Monpazier, bojovala o co nejlepší výsledek i česká…