Janek Kroupa 14. na ME a český tým 5. v pohár národů

19. 8. 2019 Michaela Burdová Autor fotek: www.eustonpark,uk

V sobotu 17. srpna v Euston Park vyrazilo na trať šampionátu 63 dvojic z 20 zemí. Českou republiku reprezentovali Janek Kroupa – Gazal V 6 Hektor a Petr Jadlovský s klisnou Caterine. V rámcových soutěžích a poháru národů pak Českou republiku zastupovalo dalších deset dvojic.

V soutěži týmů Mistrovství Evropy jsme se dvěma jezdci nemohli zabodovat a v jednotlivcích se sice na medaile nepomýšlelo, na umístění v první polovině pole zcela jistě ano. O to větší byla upřímná radost vytrvalecké komunity sledující průběžné výsledky na internetu, když GAZAL V 6 HEKTOR (shagya) prošel závěrečnou veterinární kontrolou a Janek Kroupa dosáhl skvělého 14. místa v tvrdé konkurenci Španělů, Italů a Francouzů, dosáhl průměrné rychlosti 17,61 km/h. Po 17. místě Heleny Terberové na ME Florac 2011 je to dosud nejlepší výsledek českého jezdce na evropském šampionátu.

Stálice české reprezentace na šampionátech, Petr Jadlovský,  s CATARINE  nedokončil, byl vyloučen po druhém kole. I to je vytrvalost.

160 km dlouhá trať byla rozdělena do 6 kol – 40, 32, 26, 20, 22, 20 km, koně tedy museli projít 6 veterinárními kontrolami. Hektor vstupoval do první veterinární kontroly po dvou minutách a držel se kolem 19. pozice do 5. kola, kdy se posunul na 15. místo a v posledním kole na 14. Hektor vstupoval do dalších veterinárních kontrol po několika minutách a do té závěrečné po pohodlných dvanácti, kdy mu byla naměřena hodnota 54 tepů.

Evropskou šampionkou v seniorské vytrvalosti je italská jezdkyně Costanza Laliscia na SACHA EL KANDHAAR (22,47 km/h), která zvítězila poté, co její týmová kolegyně Carolina Tavassoli Asli na SEQUINTE odvodila v čele prakticky celý závod, ovšem byla vyloučena v závěrečné veterinární kontrole. Další místa počínaje stříbrem už obsadili podle předpokladů Španělé – vicemistryní Evropy se stala Paula Muntala Sanchez – T´AIME DE COEUR (22,43 km/h) a dvojnásobný evropský šampion (2013 Most, 2015 Šamorín) a světový šampion (Šamorín 2016) Jaume Punti Dachs – ECHO FALLS (21,7 km/h).

Obě zmíněné italské jezdkyně sedlaly koně z UAE (Sacha el Kandhaar a Sequinte), což není zakázané, ale trochu to zase přibližuje vytrvalost spíše k dostihům, v nichž to má opodstatnění, a vzdaluje od jezdeckého sportu, kde by měla být nějaká historie dvojice jezdec-kůň. Kvalifikace na ME říká, že jezdec a kůň musí společně absolvovat aspoň jednu soutěž na 160 km (rychlostí min 14 km/h), ale jinak mohou procházet kvalifikacemi kůň i jezdec zvlášť. Na druhou stranu to nijak nesnižuje hodnotu výkonu – je to 160 km, kde se musí v daný den na každém metru trati sejít zkušenosti, cit, práce týmu a optimální způsob jízdy a strategie (no a také štěstí).

Velmi jsme fandili slovenské jezdkyni Michaele Supekové, která se s GIROLA DE QUERCUS držela většinu závodu na třetí pozici a byla tu šance, že po stříbrné medaili této dvojice na juniorském šampionátu z San Rossore to znovu zacinká. V posledním kole Michaela však zpomalila a dokončila na 13. pozici před Kroupou – což klisně neubralo na úžasném výkonu. Nakonec byla ještě o místo před ní Dominika Kleinová, která se z 24. pozice po prvním kole propracovala na 12. místo s MINTEMIR.

Šampionát dokončilo 31 koní.

Jak se dalo přepokládat, evropský šampionát byl o španělské obhajobě, francouzské odvetě za Brusel, italské převaze díky koním z Dubaje, Němci překvapili. Francouzi, Italové a Španělé umí jezdit týmy, drží se pohromadě. Francouzi dokonce posilovali týmového ducha tím, že každý večer jeden z jezdců vařil pro ostatní večeři. Španělé, pro které je vítězství jasná a jediná volba, trochu zlobili v chladicí zóně, kde zabrali, co se dalo, a museli se za intervence stewarda trochu uskrovnit. 

V týmech ME Španělé brali zlato, Francouzi své plánované „aspoň stříbro“ a Němci bronz. 

 

Pohár národů, CEIO2* 120 km

18. srpna, den po ME, byl vrcholem dne pohár národů ve vytrvalosti CEIO2* 120 km, kde už do bojů vnesli vysoké rychlosti jezdci UAE. Česká ekipa se předvedla skvěle a v úctyhodných evropských rychlostech dosáhli na 5. místo, za sebou nechali Švédsko a Velkou Británii. Francie si vyměnila pozice z ME a zvítězila před Španěly, bronz vybojovali Belgičané, 4. pozici obsadilo Irsko. Soutěžilo 100 jezdců, dokončilo 47.

Český tým:

Mimo pohár národů startovala ve 120 km Petra Boudníková na AL GATA, které dobře rozjetý závod zmařil úraz v brodu, naštěstí pomoc dorazila rychle a promptně ošetřená klisna je v pořádku.

V rámcové soutěži CEI*80 km jsme měli dvě dvojice, které uspěly v konkurenci 91 startujících:

  • 76. Jiří Bláha - HARAM (15,66 km/h)
  • 77. Kateřina Teplá - HADYAH (15,66 km/h)

Bohužel se festival vytrvalosti neobešel bez nepříjemného excesu.

Jeden kůň dvě minuty po dojezdu do cíle CEIO 120 km zkolaboval a uhynul. Jednalo se o koně jezdce z UAE, Ghanim Said Salim Al Owaisi. Jezdec s klisnou ULLA DE LUC útočil na přední pozici v posledním kole rychlostí přes 28 km/h. Nechutné video už koluje na sociálních sítích, čeká se na výsledek pitvy. Vytrvalost stále bojuje s následky vysokých rychlostí, kterých sice lze dosáhnout, ale tyto vrcholné výkony s sebou nesou vysoké riziko, pokud jezdec jde za hranici možností koně. Nicméně samotný šampionát a výkony evropských jezdců zanechaly dobrý dojem, co se týče výkonů a welfare koní. O dalším dění ohledně uhynulého koně budeme informovat.

Celý festival vytrvalosti, jehož oficiální název je HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, byl dotován celkovou částkou přes milion liber šterlinků (britská libra má kurz kolem 28 Kč). Tučná dotace teče z kapsy arabských šejků a ME nese oficiální název Meydan FEI Endurance European Championship. Zkrátka nepřijdou ani účastníci rámcových mezinárodních soutěží CEI1* 80 km, CEIYJ1* 80 km, CEI2* 120 km, CEIYJ2* 120 km. 500 liber náleží všem zahraničním jezdcům, kteří se přihlásí, projdou veterinární kontrolou a odstartují. 500 liber za to, že dokončí první kolo a projdou veterinární kontrolou - a dalších 500 liber, pokud závod dokončí. Nikdo nepřijde zkrátka, startovné a další náklady také hradí pořadatel. Peníze vytrvalost pozvedly k bombastickým šampionátům, ale také zavazují k větší odpovědnosti jezdců, jinak mohou tuto krásnou disciplínu naopak zničit. 

Podobné články

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…

Virginie Atger (FRA) v sedle Cham de la Palud

Na FEI mistrovství světa ve vytrvalosti seniorů, které se konalo 7. září ve francouzském Monpazier, bojovala o co nejlepší výsledek i česká…