Koně v akci 2012: Něžná jízda

3. 4. 2012 Tisková informace

Mezinárodní výstava Koně v akci 2012 se uskuteční od 7. do 9. září v „domově Velké pardubické“. Ročník číslo 14 dostal název Něžná jízda. Ten charakterizuje jak úroveň partnerského vztahu koně a člověka (bez které nelze dosáhnout jejich optimální spolupráce), tak současný stav odvětví chovu koní. Dívky a ženy v něm totiž získávají stále významnější pozice.

Hlavní program bude mít dvě části: představí Královny opratí a otěží z České republiky i dalších zemí Evropy a VIP hosta, v této chvíli zatím ještě neurčený zahraniční hřebčín.

Výstava bude rovněž reagovat na letošní významná výročí, vztahující se k chovu koní a souvisejícím aktivitám:

  • Koně v akciRoku 1382 byla Anna Lucemburská (Česká) korunována anglickou královnou. Ve stejném roce zavedla v Anglii dámský - boční - sed. Od té doby uplynulo 630 let.
  • V roce 1927, tedy před 85 lety, se postavila na start Velké pardubické poprvé žena (Lata Brandisová, klisna Nevěsta).
  • Rok 1937 byl mimořádný díky prémiovému a zatím jedinému vítězství ženy ve Velké pardubické (Lata Brandisová, klisna Norma). Stalo se tak před 75 lety.
  • V roce 1972 (před 40 lety) dokázala Miloslava Hermansdorferová (hřebec Crapom) porazit všechny muže v Československém derby. Do té doby tabulka vítězů nejprestižnějšího domácího rovinového dostihu neznala vítěze „v sukni".

Šampionáty a soutěže

Chovatelskou kvalitu zajistí výstavě především šampionáty klisen plemen norik, slezský norik, českomoravský belgický kůň a hafling.
Také další části doprovodného programu výstavy zůstanou tradiční.

Jsou to Nejkrásnější kůň České republiky 2012 (vyhlášení výsledků 3. ročníku internetové ankety) a dále Nejsilnější kůň 2012 (soutěž v těžkém tahu), Nejobratnější kůň 2012 (soutěž v ovladatelnosti), Cena o ruchadlo bratranců Veverkových (orba klasickým pluhem) a Cena společnosti Profi Press (orba otočným pluhem).

Pořadatelem výstavy je Dostihový spolek, a. s., nepostradatelným spolupořadatelem Asociace svazů chovatelů koní ČR a hlavním odborným mediálním partnerem společnost Profi Press.

Podobné články

Centrum Eden pořádá v sobotu 22. července tradiční Den koní na Edenu, jehož součástí je v letošním roce i trikové ježdění neboli džigitovka v podání…

Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…