Úvahy o klasickém ježdění III: Příčiny odporu

22. 5. 2009 Thomas Ritter Autor fotek: Amelia Gagliano

Před více než čtyřmi lety se na Equichannelu poprvé objevil velmi působivý seriál o klasickém ježdění. Jeho autorem byl - a stále je - americký jezdec a trenér klasické drezury Dr. Thomas Ritter, který studoval jezdectví v Evropě u takových osobností, jako byl například Egon von Neindorff nebo Thomas Faltejsek. Seriál jsme nazvali Úvahy o klasickém ježdění, protože jednotlivé články skutečně spíše popisovaly pocity a myšlenky jezdce, než aby přímo dávaly návody "jak na to". Ale pan Ritter píše dál a jeho články jsou stále čtivé i informačně přínosné. Rozhodli jsme se proto pro vás přeložit další dávku "úvah", které vznikly v letech 2006-2008. A hned první z nových dílů vám prozradí, co všechny způsobí vznik odporu v těle koně. 

Pozn. překl.: anglický originál pracuje s výrazem „resistance“, který v jezdecké terminologii nemá český ekvivalent. Lze ho přeložit jako odpor, vzdor, odolnost, rezistence a v jezdectví vyjadřuje jakousi neochotu koně reagovat měkce a prostupně na pomůcky jezdce, je to opak uvolnění a prostupnosti, pružnosti a poddajnosti a samozřejmě má fyzickou i psychickou složku. Pro účely těchto článků budu pracovat s pojmem „odpor“ nebo "odpor v těle".

Shana Ritter na lipické klisně Arizonna

Shana Ritter na lipické klisně Arizonna (o: Pluto III Fantasca, m: Aurorra)

1. Pokud je jezdec křivý a není v rovnováze, jeho kyčle a ramena budou ztuhlá a on se bude muset přidržovat koně rukama a nohama, aby na něm zůstal. Následkem této ztuhlosti a nerovnováhy vznikají v těle koně automaticky místa ztuhlosti a odporu.

2. Také špatně načasované a špatné koordinované pomůcky jsou zdrojem odporu v těle koně. Právě křivý jezdec v nerovnováze nebude schopen správně načasovat a zkoordinovat své pomůcky.

3. Odpor v těle koně vytváří ježdění v nerovnoměrném tempu, s různou délkou kroků, kdy kůň mění míru energie vkládané do svého pohybu. Stejně tak je to ježdění v příliš pomalém nebo rychlém tempu, nebo pokud se po koni vyžaduje příliš mnoho, nebo naopak málo energie.

4. Nedbalé ježdění jízdárenských figur včetně nekorektního projíždění rohů je příčinou vzniku odporu koně, protože jeho kyčle a plece se nepřizpůsobují určené stopě. To znamená, že je kůň křivý. Křivost je jedna z forem nerovnováhy a nerovnováha je vždy výsledkem ztuhlých svalů v určitých částech těla.

5. Ježdění na předku způsobuje odpor, protože kůň na předku je v nerovnováze.

6. Pokud jezdec dovolí koni jít nad nebo za otěž a být „za holeněmi“, podpoří vznik odporu, protože nesprávné držení těla nutí koně zatínat určité svalové skupiny.

7. Chyby, které vznikly v některém s minulých tréninků, mohou vyvolat vznik odporu v současnosti, protože kůň si navykne na nerovnováhu, asymetrii, špatné držení těla a svalovou ztuhlost. Momentální jezdec, který za to třeba vůbec nemůže, musí nyní tento problém odstranit.

8. Nadměrné požadavky jsou určitě významnou příčinou odporu kdekoli v těle koně.

9. Nedostatek disciplíny a důslednosti při manipulaci a tréninku vždy vytvoří odpor.

10. Exteriérové nedostatky koně, například hrubé spojení týlu a hrdla, krátký, silný krk, příliš vysoko nebo příliš nízko nasazený krk, dlouhý a slabý nebo krátký a tuhý hřbet, strmé zadní nohy či přestavění – i to může u koně vyvolat vznik odporu.

11. Nedostatek „propojenosti“.

12. Nedostatek důvěry/pozornosti/citlivosti.

V příštích několika dílech se postupně seznámíme s názory Dr. Thomase Rittera na různé drezurní cviky a jednotlivé stupně výcvikové škály.

Přeloženo a otištěno s povolením www.artisticdressage.com.

(Pozn.: původní webová adresa Dr. Thomase Rittera byla přejmenována z classicaldressage.com na artisticdressage.com, původní obsah zůstal zachován a kromě celé řady nových článků, koní v tréninku i na prodej a fotografií v galerii zde přibyla i sbírka videozáznamů manželů Ritterových na jejich koních.)

Podobné články
Kůň a jezdkyně v rovnováze

Rovnováha není všechno, ale bez ní nic nefunguje. Ani soulad, ani cviky. Vybalancovat dvě těla a dvě mysli není snadné – ale krásné, když se to…

Chcete si ověřit, jak váš kůň zvládl základní výcvik a zjistit, jak moc velký je z něj pohodář? Pak je dnešní článek šitý na míru právě vám!