V Tetčicích s Jaroslavem Hatlou

30. 3. 2005 Zuzana Šedá Autor fotek: Zuzana Šedá

Ve dnech 3. – 6.3. uspořádala komise všestrannosti soustředění pro mladé jezdce a seniory pod vedením Jaroslava Hatly, které se konalo v jezdeckém areálu v Tetčicích u Brna.

Sraz účastníků proběhl ve středu 2.3. a ve večerních hodinách se diskutovalo na téma celoroční příprava koní pro všestrannost ve srovnání s přípravou koní v Anglii. Čtvrteční den byl ve znamení drezůry. Při hodinách se kladl důraz zejména na uvolněnost a pravidelnost chodů. V pátek probíhal trénink skokové gymnastiky. Lekce trvající hodinu a půl se zaměřila především na techniku skoku.

Sobotní drezurní práce navazovala na čtvrteční. Každý jezdec pracoval pod vedením J. Hatly samostatně. K důrazu na uvolněnost a pravidelnost chodů přibyl ještě nácvik kontracvalu a práce na dvou stopách. V neděli byl na programu trénink zaměřený na skokovou přípravu pro všestrannost. J. Hatla připravil skokovou řadu, úzké průčelí a skákání po obloukové linii, přičemž jezdci museli zvládnout na stejné vzdálenosti různá tempa.

I přes velice studené počasí se jezdci nenechali odradit a vyvíjeli nejvyšší úsilí. J. Hatla se všem věnoval s plným nasazením a za to mu jistě patří velký dík. Jediné co nás může mrzet je skutečnost, že přijelo velice málo diváků a že takovéto soustředění neprobíhají častěji. J. Hatla odjíždí koncem března i se svými koňskými svěřenci opět do Anglie, kde bude trénovat a zahájí zde i sportovní sezónu, do které mu přejeme mnoho úspěchů.

Související odkazy:

 

Podobné články

K nemalému počtu vážných nehod v nižších úrovních všestrannosti a u méně zkušených jezdců dochází, když se koně nekontrolovatelně řítí na překážky,…

Miroslav Trunda

Třídenní závody podzimní všestrannosti uzavřely jezdeckou sezónu v Pardubicích. Do sedmi soutěží nastoupilo celkem 154 koní. Deštivé počasí v prvních…