Rosnické military odstartovaly novou tradici

30. 8. 2011 Marcela Klingorová Autor fotek: Marcela Klingorová

V dávné minulosti se na military, čili soutěže všestrannosti, pohlíželo jako na vojenská klání, jejichž původním cílem bylo prověřit schopnosti vojenského koně a jezdce. Úspěchu se dočkal pouze takový jezdec, který dokázal rozložit síly koně na dlouhé cestě, orientovat se v terénu a bezpečně překonávat překážky. Dnes je tato disciplína jednou z oficiálních součástí jezdeckého sportu. A také jednou z nejatraktivnějších, což mohli potvrdit diváci při sobotních hobby závodech zvaných „Rosnické military“.

Soutěže všestrannosti mají na Karlovarsku dlouholetou a bohatou tradici. Konaly se zde mistrovské i mezinárodní závody. Tamní jezdecké oddíly vychovaly několik republikových mistrů. Přesto museli příznivci této disciplíny čekat dlouhých deset let, než se mohli opět sejít při takové události.

Z. Kolaříková - SafírZasloužené poděkování patří karlovarské Jezdecké a sportovní stáji Tandem v Rosnicích. Jana Valdmanová se svým týmem připravila celodenní veřejný trénink, kterého se zúčastnilo bezmála třicet startujících dvojic z Karlovarského a Plzeňského kraje. Zajímavý program zahájil vzdělávací seminář o všestrannosti. Po ukončení drezurní úlohy i parkuru si každý jezdec z úst renomovaných rozhodčích Víta Čmolíka, Iva Kočíka a Pavly Chocholoušové mohl vyslechnout veškeré připomínky, postřehy a tipy pro vylepšení sportovních výkonů. Mnoho začínajících jezdců tyto cenné rady a konzultace velice kladně uvítalo.

Po poledni byla na louce za restaurací Pod Kaštany zahájena terénní jízda cross-country. Divácky nejzajímavější části veřejného tréninku, na jejíž trati čekaly na účastníky rozmanité uměle postavené pevné překážky různého profilu, výšky i šířky, bohužel nepřálo počasí. Vytrvalý déšť všem startujícím podmínky ještě více ztížil. Na druhou stranu ovšem dokonale prověřil připravenost, odvahu i souhru mezi jezdcem a jeho koněm.

Jana Plachá a Hazzel

JSS Tandem se soutěžemi všestrannosti zabývá několik let. Své zkušennosti zde mohla uplatnit zejména Jana Plachá. Někdejší účastnice republikového mistrovství tentokrát do tajů military zasvěcovala mladou začínající klisnu Hazzel a na příčky nejvyšší nepomýšlela. Naopak finalistka humpolecké Zlaté podkovy v pony sekci Libuše Květoňová společně s bělkou New Master naznačila, že by v dohledné době mohly mít Karlovy Vary další dorosteneckou republikovou mistryni. Tou poslední byla před 33 lety Jana Lančaričová s hnědákem Gerolanem.

Nultý ročník Rosnických military se navzdory počasí vydařil a pořadatelé slibují, že na dalším, pravděpodobně jarním termínu, již začínají pracovat.

E. Švadelíková - Metaxa

Výsledky:

Soutěž „Hobby mini":
1. Šůlová Barbora - Megie (Sadov)
2. Rýdlová Alena - Tifany (Farma Fojtov)
3. Krausová Štěpánka - Megy (Jízdárna Žlutice)

Soutěž „Hobby ZK":
1. Květoňová Libuše - New Master (JSS Tandem K.Vary-Rosnice)
2. Škábová Lucie - Oregon (JK Natural Slavošov)
3. Krausová Monika - Amon (Jízdárna Žlutice)

Více fotografií z vydařené akce najdete na Rajčeti Marcely Klingorové www.laurena.rajce.net.

Podobné články

Všestrannost je nyní v centru pozornosti celé naší jezdecké komunity. Již tuto sobotu – 27. července - promluví Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda…

Prezident ČJF Radek Rouč oznámil jména jezdců a koní v disciplíně všestrannost, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži.