Poslední (před)olympijské komentáře všestrannosti VIII. – Olympijský test v Aston-le-Walls

26. 7. 2004 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

Již za necelé tři týdny vypukne v Markopoulo Olympic Equestrian Centre čtyřdenní olympijská soutěž ve všestranné způsobilosti. Drezurní úlohy se pojedou ve dnech 15.-16.8., v úterý 17.8. jezdci absolvují terénní zkoušku a o den později završí celé klání skoková soutěž.

To, že zde budeme mít po letech svého zástupce, již není třeba zmiňovat. Jaroslav Hatla se svým svěřencem KYRENEJENALLA´S BOY se v těchto dnech připravují na olympiádu u trenéra Kennetha Clawsona ve Velké Británii.

Ve dnech 23.-24.července se zúčastnili (stejně jako většina světové špičky v této disciplíně) olympijského testu v Aston-le-Walls. Celkem ho absolvovalo 53 dvojic z Velké Británie, Irska, Řecka, Německa, Austrálie, Nového Zélandu, Portugalska a České republiky. Naše dvojice si tak vůbec poprvé mohla vyzkoušet soutěž na úrovni čtyř hvězd.

Drezurní úlohu zajeli velice pěkně, i když podle J.Hatly to mohlo být ještě lepší. Ohodnoceni byli 35,8 body a na absolutní špičku ztráceli pouze kolem 6-9 bodů. Nejlépe absolvovala drezurní úlohu dvojice Andrew Hoy (AUS) - MOON FLEET, která inkasovala pouze 24 bodů. Všem příznivcům všestrannosti známá Pippa Funnell získala se svými koňmi bodové ohodnocení 26,6b. (s CORNERMAN) a 26,8b. (s PRIMMORE'S PRIDE).

Ještě týž den byla na programu skoková zkouška. Přestože byl parkur do 130cm postaven skutečně obtížně, bez bodového zatížení ho překonalo devatenáct dvojic. O jeho obtížnosti by mohla vyprávět např. Bettina Hoy (GER), která sice byla po drezúře mezi nejlepšími (27.4b.), na parkuru však inkasovala 22 trestných bodů, což jí odsunulo mezi nejhůře umístěné. J.Hatla s Berrym překonali parkur k naší radosti „čistě“ a po úvodním dnu se usadili v první třetině startovního pole.

V sobotní terénní zkoušce byly postaveny skoky podobné těm z Atén. Všichni jezdci nastupovali na start s vysokou opatrností, případný úraz by jim totiž zcela jistě zkomplikoval start na OH. J.Hatla s KYRENEJENALLA´S BOYem byli kromě 31,6 bodů za čas penalizováni také 20-ti body za jedno zastavení. „Berrymu nevyšel na schodech odskok a mírně škobrtnul, tak jsem ho musel vzít zpět a najet to znovu,“ vysvětluje situaci J.Hatla.

Bodové zatížení znamenalo v celkovém umístění propad na 37.pozici. Hlavní však je, že se nikomu z nich nic nepřihodilo a mohou se v klidu soustředit na olympiádu. Podle slov trenéra Clawsona toto drobné zaváhání má i svoji pozitivní stránku – Jarda se alespoň v Aténách bude více soustředit a nepodcení ani ty méně obtížné skoky.

Před olympiádou bude J.Hatla s Berrym startovat ještě v jedné skokové soutěži do 120cm a 7.srpna odletí v 01.00 hod. z Velké Británie do dějiště Her XXVIII.olympiády. V Aténách přistanou v 06.30 hod. místního času.

Nezbývá nám nic jiného, než popřát našim želízkům v ohni hodně štěstí a sledovat, jak si povedou v té největší světové konkurenci.

TV TIP: Olympijský sen – tažení Jaroslava Hatly – 1.díl

  • ČT 2 - 7.8.2004 - 16.16 hodin (premiéra)
  • ČT 1 – 11.8.2004 - 13.40 hodin (repríza)

Příbuzné články:

Podobné články

Všestrannost je nyní v centru pozornosti celé naší jezdecké komunity. Již tuto sobotu – 27. července - promluví Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda…

Prezident ČJF Radek Rouč oznámil jména jezdců a koní v disciplíně všestrannost, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži.