Olympijské snahy The Dream Teamu

26. 8. 2003 Josef Malinovský a Věra Mannaertsová ve spolupráci se Zorkou Krásnou Autor fotek: archiv Horse Academy Radimovice

Účast na olympijských hrách je snem snad každého sportovce. Místo v olympijské výpravě si však každý musí tvrdě vybojovat splněním náročných kvalifikačních podmínek. To vyžaduje nejen plné nasazení všech sil, ale také nemalé investice, což v jezdectví platí dvojnásob. Vlastnit koně, který je schopen absolvovat tuto nejprestižnější sportovní akci světa, si může dovolit málokdo a dokázat se s ním prosadit mezi silnou konkurencí se podaří jen pár desítkám vyvolených. Možná právě proto zůstává již dlouhá léta olympijská brána pro české jezdce uzavřena.

Myšlenka o účasti českého jezdce na olympijských hrách napadla také reklamního magnáta a majitele jezdeckého areálu Horse Academy Radimovice, pana Marka Šebesťáka. A jelikož si je plně vědom, že k dosažení tohoto cíle je zapotřebí kromě odvahy, talentu, fyzické připravenosti, obrovského úsilí, financí i týmové spolupráce, založil The Dream Team, který by měl tyto požadavky skloubit a dovést k úspěšnému konci.

Ač je v Čechách nejoblíbenější jezdeckou disciplínou parkur, Marek Šebesťák si vybral všestrannost. „Podle mého názoru je tato disciplína nejvíce spojena s přírodou, vyžaduje maximální výkon ve všech třech zkouškách, drezúrní, terénní i skokové, a kůň tedy musí být všestranný atlet. Navíc ve všestrannosti nikdy žádný Čech na olympijských hrách nestartoval, což do jedinečnosti našeho projektu zapadá.“

Prvotním cílem bylo najít silného partnera. Tím se stala společnost Logica CMG v čele s jejím ředitelem, Janem Kubátem. Dále bylo zapotřebí začít spolupracovat se zkušenými odborníky a jelikož největší tradici ve všestranném ježdění mají ve Velké Británii, pozornost Logica CMG the Dream Teamu se orientovala právě na tuto zemi.

Již v červenci 2002 přislíbil manažer britské komise všestrannosti, P. Durrant, vytipování tří anglických reprezentačních trenérů. O měsíc později již jeden z nich, Kenneth Clawson (www.kennethclawson.co.uk), potvrdil spolupráci při tréninku, plánu závodů a pomoc při výběru vhodných koní.

Chyběl již tedy pouze jezdec a kůň. Po konzultaci s odborným poradcem projektu, Jiřím Kornalíkem, byl nakonec vybrán Jaroslav Hatla (30). Trojnásobný mistr republiky v kategorii mladých jezdců ve všestrannosti, mistr republiky mladých jezdců i seniorů ve skákání, mistr republiky seniorů ve všestrannosti, vítěz CCI* Karlovy Vary, CCI** Humpolec atd.

Koně se nakonec koupili dva - jeden v Čechách, s nímž hned J. Hatla zvítězil na závodech v Kolesách, a jednoho, který již absolvoval těžké soutěže úrovně tří hvězd, přímo v Anglii.

Na konci května odjel Jaroslav Hatla poprvé za svým novým koněm do Anglie, kde pod vedením K. Clawsona začal trénovat na start prvních kvalifikačních závodů. Ojdezdem Jardy Hatly do Velké Británie však práce Logica CMG the Dream Teamu v Čechách zdaleka neskončila. Dodržuje se předem naplánovaný postup včetně práce s médii, konají se pravidelné schůzky všech protagonistů Logica CMG the Dream Teamu - Jana Kubáta, Marka Šebesťáka, Zorky Krásné a Karolíny Chelbergové a jedná se s Českou jezdeckou federací o podpoře projektu.

Zda se nakonec J. Hatlovy podaří kvalifikovat na OH v Aténách 2004 je zatím ve hvězdách. Podmínky pro jednotlivce ve všestrannosti jsou stanovené jasně. Místa jsou určeny pouze pro NOV (národní olympijský výbor) / NF (národní federace), které se nekvalifikovaly s družstvem. Každé kvalifikované místo je pro 1 jezdce / 1koně.

Jedno místo je rezervováno pro hostitelskou NF (GRE) a v každé regionální skupině může získat kvalifikační místo jeden jednotlivec (nejlepší jezdec z FEI žebříčku všestrannosti k 1.5.2004) – tzn. celkem šest míst (Skupina A - záp. Evropa - sever, Skupina B - záp. Evropa – jih, Skupina C, Skupina D, Skupina E, Skupina F + G).

Další volná místa mohou vzniknout při doplnění do celkového limitu 75 jezdců a koní. Ty mohou získat jezdci dle pořadí v kvalifikačním žebříčku FEI. Žebříček bude zahrnovat 5 nejlepších výsledků z *** a **** závodů od 1.1.2003 do 1.4.2004.

K účasti na závodech zahrnutých do kvalifikačního systému musí jezdci a koně splnit minimální kvalifikační standard požadovaný pro účast na tříhvězdičkovém*** mistrovství dle Pravidel všestrannosti 2003 (Čl.506). Pro účast na OH 2004 musí jezdci / koně splnit minimální kvalifikační standard pro účast na čtyřhvězdičkovém **** mistrovství.

Pro splnění minimálního kvalifikačního standardu musí každý jezdec a kůň dosáhnout těchto výsledků v období od 1.1.2002 do 30.6.2004: 1 kval. výsledek (dvojice společně) na CCI****, nebo 2 kval. výsledky v některých z následujících soutěží (nejméně 1 z těchto dvou musí být dosažen společně ve dvojici) CCI ***, CCIO***, CH***.

Technické parametry pro získání kvalifikačního výsledku jsou :
ne méně než 50 % v drezuře
ne více než 20 tr.b. na překážkách a 90 sec přes opt. čas v crossu
ne více než 16 tr.b. ve skokové zkoušce

Podle slov ředitelky Horse Academy Radimovice, Zorky Krásné, nejsou šance Jardy Hatly nereálné. Doufejme tedy, že vše dobře dopadne a za rok budeme moci fandit i českému zástupci jezdectví na OH v Aténách.

Podobné články

Všestrannost je nyní v centru pozornosti celé naší jezdecké komunity. Již tuto sobotu – 27. července - promluví Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda…

Prezident ČJF Radek Rouč oznámil jména jezdců a koní v disciplíně všestrannost, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži.