Cenu hejtmana Pardubického kraje ve všestrannosti ozdobí Jaroslav Hatla

9. 4. 2009 Dušan Korel Autor fotek: Zuzana Šedá

Letošní jezdecká sezona na Dostihovém závodišti v Pardubicích startuje. O víkendu 11. a 12. dubna se ve zdejším areálu koná 6. ročník Ceny hejtmana Pardubického kraje ve všestrannosti. Jedná se o zahajovací závod v military v České republice v tomto roce a jak je na Equichannelu dobrým zvykem, i letos vám z těchto závodů přineseme zajímavé zprávy a snímky. 

„Sezona už tradičně začíná prvním závodem v Pardubicích,“ uvedl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice.

Pardubické závodiště patří mezi hlavní tuzemské bašty královské jezdecké disciplíny, při níž koně musí předvést svou všestrannost při drezurní, skokové a terénní zkoušce. V posledních letech se zde konají čtyři závody, jejichž vrcholem je letní mezinárodní soutěž. Vloni měla statut olympijské kvalifikace.

„V Česku se při military v minulém roce uskutečnilo celkem dvanáct set startů. Téměř polovina z nich byla u nás,“ uvedl Grodl. „Naše závody jsou hojně navštěvované díky kvalitě překážek, zázemí i poloze.“ Bohatá účast se sejde i při zahajovacím závodu letošní sezony. Do Ceny hejtmana Pardubického kraje je přihlášena stovka koní.

„Na startu se objeví celá špička českých jezdců, kteří budou startovat s mladými koňmi,“ uvedl Grodl.
Hlavní ozdobou závodu bude účast Jaroslava Hatly, účastníka olympijských her v roce 2004 v Aténách a vloni v Pekingu. Mezi přihlášenými je rovněž Radka Dvořáková, vítězka Zlaté podkovy. A scházet nebude ani další reprezentant Lubomír Vrtek, jenž vloni v Pardubicích startoval v mezinárodní soutěži CICO***.

V sobotu bude na programu nejprve drezurní zkouška na pískovém kolbišti. Půl hodiny po jejím absolvování se koně přesunou na sousední trávnaté kolbiště, kde je bude čekat skoková zkouška při parkuru. V neděli absolvují terénní zkoušku na dostihové dráze.

Při Ceně hejtmana Pardubického kraje jsou vypsány tři soutěže - ZK-Pony o Cenu Alfa-Zooprodukt, jež je kvalifikací Zlaté podkovy, a stupně Z a ZL. Propozice závodů si můžete stáhnout pod článkem.

Program v sobotu začíná v 8.00 hodin, v neděli o hodinu později.

Diváci mají po oba dny vstup zdarma.

Podobné články

Všestrannost je nyní v centru pozornosti celé naší jezdecké komunity. Již tuto sobotu – 27. července - promluví Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda…

Prezident ČJF Radek Rouč oznámil jména jezdců a koní v disciplíně všestrannost, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži.