Mistrovství světa ve voltiži – Stadl Paura (Rakousko)

12. 8. 2004 Marcela Krátká Autor fotek: Foto: Rau

3.-8.8.2004 proběhlo ve v Rakouském městě Stadl Paura Mistrovství světa ve voltiži. Z českých reprezentantů se do finále probojovali dva Češi a to Petr Eim z TJ voltiž Tlumačov na koni Eskadra, pod vedením Dany Trčkové z TJ Lucky Drásov a Lukáš Klouda na koni Scanie, pod vedením Petry Cinerové taktéž z TJ Lucky Drásov.

Po první kole povinných a volných sestav vypadalo umístění českých reprezentantů takto:

Muži: (celkem 26 startujících)
Petr Eim , kůň Eskadra, lonžér Trčková Dana – 8 místo
Lukáš Klouda, kůň Scanie, lonžér Cinerová Petra – 14. místo
Jakub Dujíček, kůň Nikol, lonžér Valštýnová Adéla – 25. místo

Ženy: (celkem 40 startujících)
Jana Wolfová , kůň Nicol, lonžér Adéla Srněnská – 26. místo
Alice Eimová, kůň Catalin IV-33, lonžér Neprašová Pavlína – 28. místo
Jana Sklenaříková , kůň Eskadra, lonžér Trčková Dana – 35. místo

Do finále postupovalo prvních 15 mužů a žen. Celkové výsledky vypadaly takto:

Muži:
1. Kai Forrberg (GER), kůň Picasso 202
2. Matthias Lang (FRA), kůň Farceur Brécéen HN,
3. Bayer Jan (GER) kůň Aladin 169
9. Petr Eim (CZE), kůň Eskadra
15. Lukáš Klouda (CZE), kůň Scanie

Ženy:
1. Nikola Stroh (GER), kůň Centuro
2. Rikke Laumann (DEN) kůň Milano,
3. Ines Juckstock (GER), kůň Westpoint

Skupiny:
1. VV Ingelsberg (GER), kůň Davidoff 85
2. St. Gallen 1 (SUI), kůň Dyrakel Dix
3. Coast Line (USA) kůň Victor Leo Burnet

Česká ekipa dorazila bez potíží do Rakouské Stadl Paury v úterý ráno 3.8.2004. Veterinární kontrola koní proběhla bez potíží a všechny české koně byly puštěny ke startu.

První den probíhaly povinné sestavy skupin a žen. Nejlépe z českých reprezentantek zajela svou povinnou sestavu Jana Sklenaříková, avšak rozhodčí z USA srazil Janu víc než o jednu celou oproti ostatním rozhodčím, což znamenalo propad až na 30 místo. Volnou sestavou se už nepodařilo tento propad opravit. Další dvě české reprezentantky postupovaly do „malého finále“ ve kterém startovalo prvních 15 nepostupujících žen do finále a zde obsadila J. Wolfová 10. místo a A. Eimová 12. místo.

Z mužů se do velkého finále neprobojoval chybou koně pouze Jakub Dujíček, který taktéž postupoval do malého finále ve kterém skončil celkově na 8 místě.

Úspěch dvou reprezentantů Petra Eima a Lukáše Kloudy je velice pěkný, je však smutné, že díky finanční stránce nemůže česká reprezentace startovat na více nominačních závodech CVI** , na kterých by jak sbírali cvičenci zkušenosti, tak by se i zapsali do podvědomí rozhodčích. Nevím jestli je známo, ale veškeré reprezentační výjezdy si hradí cvičenci a jejich lonžéři sami. Česká voltiž má ve světě úspěch již delší dobu, ale svou „nevyježděností“ tihle talentovaní lidé ztrácejí a mnozí další cvičenci z ČR se nemohou z důvodu nedostatku finančního zajištění účastnit výjezdů pro získání nominačních známek potřebných pro start na šampionátech.

Podobné články

Ve švýcarském Bernu se od středy 17. července konalo mistrovství světa seniorů ve voltiži a zároveň také mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců.…

Frenštát pod Radhoštěm se stal ve dnech 29. a 30. června dějištěm mistrovství České republiky ve voltiži. Pořadatelem byla Tělovýchovná jednota…