Ve Frenštátu se jelo o voltižní tituly. Domácí jezdci vyhráli soutěž družstev

1. 7. 2024 Tisková informace Autor fotek: Leona Polsterová Zdroj: ČJF

Frenštát pod Radhoštěm se stal ve dnech 29. a 30. června dějištěm mistrovství České republiky ve voltiži. Pořadatelem byla Tělovýchovná jednota Slovan, která je klubem s dlouholetou, a hlavně úspěšnou voltižní tradicí.

To se potvrdilo v hodnocení družstev jednotlivců, kterou ovládly právě členky Slovanu. Zlato braly ve složení Barbora Kyselá, Veronika Cábová, Vanessa Mazochová a Viktorie Svobodová. Stříbro získaly jezdkyně z TVT Motion Mnichovice Elisabeth Reslerová, Eliška Mašatová, Viktorie Minsterová, Zuzana Černá a bronzové medaile putovaly do Jezdeckého klubu Silesia Strahovice, a to zásluhou Šarloty Jaglařové, Magdalény Vybíralové, Lucie Kubíkové a Anežky Žůrkové.

Nejlepší juniorskou skupinou letošního šampionátu byla skupina z Jezdeckého klubu Silesia Strahovice, stříbro získala druhá skupina z téhož oddílu a třetí skončily zástupkyně pořadatelského klubu.

V kategoriích jednotlivců letos chyběli senioři, a tak byli nejstaršími soutěžícími mladý jezdci. První místo vybojovala Anežka Žůrková, která cvičila s valachem slovenského teplokrevníka Leandrem-2, jehož vedl Ladislav Menšík. Její průměrná známka z dvoudenního programu měla hodnotu 6,690. Druhé místo obsadila Michaela Pachotová se Sebastianem 2. Ryzáka lonžovala Karolína Pachotová. Bronz zůstal ve Frenštátu díky výkonům Veroniky Cábové, jež cvičila se zkušeným reprezentačním koněm Aladinem. Lonžoval ho Ondřej Svoboda.

V kategorii juniorů A padla nejvyšší známka. Vítězka a novopečená mistryně republiky Elisabeth Reslerová zapsala průměrnou známku 8,030. Juniorka cvičila s běloušem White Magic, jehož lonžoval Bohdan Resler. Další dvě pozice braly členky domácího oddílů. Druhé místo obsadila Vanessa Mazochová a třetí byla Viktorie Svobodová. Oběma pomohl k medailím hnědák Aladin.

Soutěž juniorů B vyšla nejlépe Magdaléně Vybíralové. Zlato vybojovala s Leandrem-2, stříbro brala Tereza Jonsztová se Sebastianem a třetí příčku obsadila Barbora Šilhánková na kladrubském valachovi jménem Rudolfo Amistad V-46.

Timea Csenkey se stala mistryní republiky v nejmladší vypsané kategorii – mezi dětmi. Cvičila s holštýnským hnědákem Nabi de Reve pod vedením lonžérky Libuše Hablovičové. Titul vicemistryně získala Tereza Kuklíková s Druhem, jehož lonžovala Kateřina Francová a bronz má pro letošek Andrea Šmuková s Fernandem.

Sestřih závodů odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve čtvrtek 4. července večer po přímém přenosu hromadných skladeb XVII. Všesokolského sletu.

Podobné články

Frenštát pod Radhoštěm se stane po krátké době dějištěm dalších významných voltižních závodů. Před dvěma týdny se tam konal mezinárodní mítink a…

„Voltiž je pro mě spojení gymnastiky, koní a adrenalinu,“ říká osmnáctiletá Tereza Czyžová, úspěšná voltižérka a reprezentantka, v rozhovoru pro…