Základy výživy psů: Základní živiny v krmné dávce psů

30. 5. 2018 MVDr. Zuzana Zápalková, NUTRIN s.r.o. Autor fotek: Bigstock

Minule jsme si řekli, že předkem psa domácího je skutečně vlk obecný a také to, že rostlinná potrava je přirozenou součástí jídelníčku vlků (a tedy i psů), ale pouze v malém množství. Dnes se zaměříme na to, které základní živiny krmná dávka musí obsahovat.

Potřebu základních živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků najdeme, podobně jako u koní, v tabulkách NRC (National Research Council – Nutrient Requirements of Dogs and Cats). Mimo NRC můžeme využít i tabulky AAFCO (Association of American Feed Control Officials) nebo FEDIAF (Europian Pet Food Industry Federation), kterými se řídí především výrobci kompletních krmiv pro psy a kočky v USA, resp. v Evropě.

Pes pro správné fungování svého těla potřebuje, kromě vody a kyslíku, zdroje energie a základní stavební látky (bílkoviny, sacharidy, tuky), minerály a vitamíny.

Energii pes získává ze tří typů makroživin: sacharidů, bílkovin a tuků. Ze všech těchto živin musí tělo získat ATP (adenosintrifosfát), který v těle slouží jako nosič energie.

Bílkoviny

Bílkoviny v krmivu jsou zdrojem dusíku a aminokyselin. Bílkoviny jsou nejen základní stavební složky orgánů a tkání, ale jsou to také hormony, enzymy a protilátky. Poskytují tělu potřebné aminokyseliny, zejména ty esenciální, které si tělo psa neumí syntetizovat v dostatečném množství.

Mezi esenciální aminokyseliny patří mimo jiné arginin, který je pro člověka neesenciální aminokyselinou. U psů (ale i u koček) je důležitý zejména v procesu detoxikace a odstraňování dusíkatých zplodin metabolismu, např. amoniaku. Jeho deficit se projevuje krátce po příjmu krmiva nedostatkového na arginin – pozorujeme například zvracení, poruchy koordinace pohybu, hyperaktivita, záškuby svalů. Většina bílkovinných krmiv obsahuje dostatek argininu, pozor je potřeba dávat u krmiv určených pro jiný druh zvířat nebo u náhražek mléka.

Tuky

Tuky jsou důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a také poskytují důležité mastné kyseliny, které slouží jako prekurzory pro syntézu mediátorů zánětu a jsou součástí buněčné membrány.

Takovou esenciální mastnou kyselinou je kyselina linolová (omega-6), kterou najdeme zejména v rostlinných tucích, ale také v tuku býložravých zvířat krmených potravou bohatou na kyselinu linolovou (například kuřata krmená kukuřicí).

Mezi omega-3 mastné kyseliny patří kyselina linolenová, kterou najdeme například ve lněném semínku a dalších rostlinách. V rostlinách se kyselina linolenová vyskytuje ve formě kyseliny alfa-linolenové, která ale není schopná přeměny na EPA a DHA (kyselina eikosapentenová a dokosahexenová), které jsou více biologicky aktivní. EPA má protizánětlivé účinky, DHA je důležitá pro správnou funkci mozku a sítnice.

Proto se u psů doporučuje jako další zdroj omega-3 mastných kyselin podávat olej z mořských ryb, řas nebo zooplankton (krill), které obsahují vyšší množství EPA a DHA.

Mimoto slouží tuky jako zdroj energie – poskytují až 2,5krát více energie než proteiny a sacharidy. Tělo je navíc schopno si ukládat tuk přímo z krmiva – ten pak poskytuje o 10–15 % více energie než tuk, který vzniká z nadbytku sacharidů v krmivu.

Sacharidy

Sacharidy nejsou pro psy esenciální živinou, nicméně jsou zdrojem energie, kterou tělo potřebuje. Navíc jsou sacharidová krmiva většinou i zdrojem vlákniny, která má pozitivní vliv na funkci trávicího traktu.

Jednoduché sacharidy a škroby jsou pro tělo zdrojem glukózy a energie, v průběhu metabolických procesů vzniká i teplo. V případě nadbytku sacharidů a škrobů v krmné dávce jsou uloženy ve formě glykogenu nebo přeměněny na tuk.

Mezi sacharidy najdeme i zvláštní skupiny se specifickým významem pro tělo. Takovými příklady jsou např. fruktooligosacharidy (FOS) a glykosaminoglykany.

FOS obsahují ve své struktuře několik molekul sacharidů a fungují v tlustém střevě jako prebiotikum – slouží jako potrava pro střevní bakterie (zejména bifidobakterie a laktobacily) a podporují jejich růst.

Glykosaminoglykany jsou sloučeniny komplexních polysacharidů a bílkovin. Jsou součástí mezibuněčné hmoty, chrupavky, kůže a vazů. Známými zástupci této skupiny jsou například chondroitin sulfát a kyselina hyaluronová (hyaluronan). Tyto látky se tradičně používají jako doplňky na podporu zdraví pohybového systému a/nebo u starších zvířat.

Vitamíny a minerály

Minerály jsou součástí orgánů a tkání (např. vápník, hořčík a fosfor najdeme v kostech a zubech) a zastávají řadu fyziologických funkcí. Jsou také důležitou součástí enzymů a podílí se na řízení látkové výměny.

Metabolismus vápníku a fosforu je velkým tématem v oblasti výživy psů, zejména v případě krmení syrovým masem (B.A.R.F.). V odborné literatuře je doporučovaný poměr vápníku a fosforu 1–2:1. Obrácený poměr ve prospěch fosforu vede ke zvýšenému vyplavování vápníku z kostí. Nadbytek vápníku pak může vést ke vzniku onemocnění kostí nebo orgánů (nadbytek vápníku se může ukládat ve vnitřních orgánech zvířete, což může způsobit poruchu funkce těchto orgánů). U rostoucích zvířat může vést k poruše růstu a zrání kostí.

Vitamíny jsou látky s řadou fyziologických funkcí. Ovlivňují řadu procesů v těle – například se podílí na vývoji kostí, udržení normální hladiny vápníku v krvi, pomáhají udržet normální funkci očí, účastní se vychytávání volných radikálů, přenosu nervového signálu i metabolismu proteinů a aminokyselin.

Psi, stejně jako kočky, jsou schopní sami syntetizovat vitamín C z glukózy. Z ve vodě rozpustných vitamínů jsou pro ně nezbytné vitamíny skupiny B – jejich přirozeným zdrojem jsou vnitřnosti, kvasnice a zárodečná část zrna obilovin. Vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E) jsou pro psy (i kočky) esenciální. Vitamín K je produkován v dostatečném množství střevními mikroorganismy.

 

NUTRIN Canine – BARF BALANCER

Respektujeme výživu psa jako masožravce

Krmivo NUTRIN Canine Barf Balancer je speciální doplňkové krmivo pokrývající veškeré nutriční požadavky dospělých psů krmených masem. Neobsahuje maso, obiloviny, konzervanty, umělá barviva, zvýrazňovače chuti, sóju ani palmový olej. Krmivo je vhodné také pro psy trpící alergií na lepek.

Barf Balancer jsme vyvinuli speciálně za účelem dosažení vyvážené stravy vašeho psa při barfování neboli metodě krmení psů syrovou potravou (syrové maso, vnitřnosti, kosti, ovoce, zelenina, oleje, byliny atd.). Ve složení najdete nejen vitamíno-minerální premix, ale také např. pohanku, mletý mořský zooplankton, byliny na podporu trávení, kelpu a spirulinu, chia semínka, ovoce, zeleninu a lněné semínko.

Díky tomu dostane pes denní dávku potřebných minerálů, vitaminů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů, které z čistě masové stravy nezíská. Barf Balancer tak tvoří společně s masem vyváženou denní krmnou dávku.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NUTRIN Canine

Krmivo NUTRIN Canine Barf Balancer je speciální doplňkové krmivo pokrývající veškeré nutriční požadavky dospělých psů krmených masem. Neobsahuje maso, obiloviny, konzervanty, umělá barviva, zvýrazňovače chuti, sóju ani palmový olej. Bylo vyvinuto speciálně za účelem dosažení vyvážené stravy psa při barfování neboli metodě krmení psů syrovou potravou (syrové maso, vnitřnosti, kosti, ovoce, zelenina, oleje, byliny atd.).

www.nutrin.cz/canine/

Podobné články

Určitě jste všichni, kdo se s koňmi pohybujete v přírodě, zažili nějaké to méně příjemné setkání s neovladatelnými pejsky a jejich často udivenými…

Dysplazie kyčelního kloubu (DKK) je dědičně podmíněné vývojové onemocnění psů, které způsobuje zvýšenou pohyblivost a uvolněnost kloubu a jeho špatný…