WORKING HUNTER SHOW 2021 opět na Jízdárně Lhota

3. 10. 2021 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král

Výstava na Lhotě se svými podmínkami maličko odlišuje od ostatních akcí NPS. Jak to trefně popsali samotní účastníci: „Lhota se s nikým nepáře. Buď to přežiješ, nebo ne. Bez vodních překážek ve vozatajském parkuru by to nebylo ono.“ Na vysvětlenou pro ty, kteří výstavy na Lhotě ještě nikdy nenavštívili, areál na Lhotě disponuje výborným zázemím, jen v posledních letech míváme trošku smůlu na počasí.

A ne jinak tomu bylo i v letošním roce, kdy odpoledne před výstavou přišel silný lijavec. Naštěstí stojí Lhota na pískách a velká většina spadlé vody se do druhého dne vsákla a kolbiště bylo provozuschopné. Jste-li zvědaví, jak si se všemi výzvami poradili naši soutěžící, a kdo z nich nejlépe obstál i v náročných podmínkách, můžete se začíst do naší reportáže.

Tuto výstavu uspořádala 7. 8. 2021 Národní pony společnost (NPS) s podporou Jízdárny Lhota a Asociace chovatelů miniaturních koní (ACHMK). Speciální výstavní třídy posuzovala paní Iveta Lewingerová, sportovní třídy pak hodnotili paní Michaela Pavlisová, paní Eva Zelená a pan Jan Jelínek.

Speciální výstavní třídy (SVT) navazují na klasické chovatelské třídy a poskytují chovatelům velmi důležitou zpětnou vazbu týkající se pracovních vlastností jimi odchovaných koní, proto mají své nezastupitelné místo na výstavách. Snahou každého chovatele by mělo být odchovávat zvířata nejen „krásná“ (odpovídající požadavkům daného plemenného standardu), ale i pracovně dobře upotřebitelná. A právě tyto cenné informace mohou chovatelé získat ve SVT a zohlednit je ve své chovatelské práci.

Ve třídách Mladých vystavovatelů posuzovatel hodnotí úroveň komunikace vystavujících s jejich koněm, od které se následně odvíjí vše ostatní: správné předvedení koně v kroku a klusu nejen po obvodu výstavního kruhu, ale i na středové čáře, práce s koněm ve výstavním postoji a udržení jeho pozornosti po celou dobu pobytu ve výstavním kruhu. V kategorii dětí do 8 let podala na svůj věk po všech stránkách velmi konzistentní výkon osmiletá Miluška Černá s valachem Viky of Very (Farma Černý, Benátky), který je posunul na první místo.

U ostatních umístěných se pak v jejich prezentacích objevila jedna či více chybiček, které následně rozhodly o dalším pořadí (otočení koně na středové čáře na druhou ruku, nepravidelnosti v tempu, nedostatky ve výstavním postoji, pohyb vystavovatele před koněm, pozdrav za chůze a podobně). Druhé místo si vybojovala Adélka Oswaldová s Russel Pipit (Jízdárna Lhota) a třetí příčka patřila Kristiánovi Lukešovi s Victorem of Very (JK Valdar).

V kategorii Mladých vystavovatelů 9-11 let zvítězila ukázkovou prezentací Lucie Robková s WMP valachem Friarly Felix (Stáj u Sepíka). Skvěle se svými koňmi pracovali také druhý umístěný Jiří Černý, který vystavoval valacha Viky of Very (Farma Černý, Benátky) a třetí umístěná Žofie Kociánová se Saharou (Stáj Naes).

V nejstarší věkové kategorii MV jsme mohli vidět už opravdu vyspělé vystavovatelské výkony a to v podání prvních třech umístěných. Cit pro správné předvedení koně v pohybu ukázala vítězka Tereza Nováková s klisnou Sahara (Stáj Naes), stejně jako druhá umístěná Michaela Oláhová se Sunny Dawn a třetí umístěná Bára Klauzová s Bonnie Heart Czenkow (obě reprezentantky ranče Victory Land). O jejich pořadí rozhodly drobnosti při práci s koněm ve výstavním postoji.

Třídy Mladých vystavovatelů již dlouhodobě podporuje ASCHK ČR, která nejlepšímu mladému vystavovateli Working Hunter Show 2021 věnovala nádherný pohár. O ten ve finále soutěžili první a druzí umístění ze všech vypsaných tříd MV. Konkurence zde byla opravdu veliká a všichni si zaslouží obrovskou pochvalu. Po individuálním předvedení jednotlivých koní v pohybu po obvodu výstavního kruhu se finalisté se svými koňmi postavili do řady na středové čáře a vystavovali. Paní posuzovatelka mezi nimi procházela, hodnotila výstavní postoje a koncentraci koní.

Držitelkou první letošní ceny ASCHK ČR pro nejlepšího Mladého vystavovatele se po profesionálním výkonu stala Lucie Robková s WMP valachem Friarly Felix (Stáj u Sepíka).

Malé děti do 9 let, které ještě nejezdí samostatně a potřebují pomoc s vedením koně, mohou s poníky do 122 cm KVH a vodiči staršími 16 let startovat ve speciální výstavní jezdecké třídě Lead Rein. Na WHS 2021 byla vypsána společná LR třída pro zástupce MM plemen a MMPBr a samostatná třída pro dvojice startující prvním nebo druhým rokem – třída Nadějí. V první z těchto dvou tříd měly převahu české odchovy nad importy a dokázaly se v silné konkurenci také prosadit. Předvedením na profesionální úrovni potěšil paní posuzovatelku tým z Jízdárny Lhota ve složení Adéla Oswaldová, Russel Pipit a vodič paní Žaneta Oswaldová.

Druhé místo obsadila Miluška Černá s Viki of Very a vodičem paní Miluší Černou (Farma Černý, Benátky). Tento tým předvedl rovněž velmi precizní prezentaci, jen je třeba si dát pozor na to, aby v některých obloucích poník nevytlačoval vodiče ven. Vynikající předvedení jsme viděli v podání třetího umístěného týmu z JK Valdar, kde na mladém, první sezónu soutěžícím shetlandském valachovi Lille Rosendals Merlin startoval Kristián Lukeš doprovázený vodičem panem Davidem Lukešem. Zde je potřeba ještě trošičku zjemnit dětskou ručku, aby její zásahy nenarušovaly jinak elegantní a plynulé předvedení poníka.

Ve třídě Nadějí zazářila shetlandská klisna Bonnie Heart Czenkow, kterou můžeme směle označit za vynikající prototyp leadreinového poníka, a to nejen z hlediska exteriéru a typu, ale i z hlediska charakteru, vhodného temperamentu a připravenosti. Z pohledu posuzovatele je to prostě pony, na kterého by bez obav posadil vlastní dítě. Bonnie Heart Czenkow předváděla tříletá Veronika Brožová v doprovodu vodiče paní Dominiky Drobné (Victory Land). Druhý umístěný Nuget von Deshaides zabodoval svou obrovskou trpělivostí a ochotou, se kterou spolehlivě pracoval s Nairou Delveti a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Riding Club). Skvělým způsobem zvládl svou prezentaci i třetí umístěný tříletý Štěpánek Bouchal s valachem Timmy Drago a vodičem paní Nikol Bouchalovou (Farma Valiště). Správný leadreinový poník by kromě dobrého exteriéru a typu měl ukázat i ochotu spolupracovat s malým jezdcem a vodičem, měl by být schopen vycházet jezdci vstříc i přes jeho nedostatky a podporovat ho. Někteří z poníků bohužel nebyli ochotni s dětmi ani vodiči spolupracovat, což je odsunulo na konec výsledkové listiny.

Velmi obdobné vlastnosti jako u LR poníka hledáme i u poníka pro výstavní jezdeckou třídu First Ridden, kde startují začínající jezdci do 12 let již bez vodiče. Zde chceme vidět, že poník nevyvíjí žádnou vlastní iniciativu, za všech okolností zůstává v klidu a bez prodlení plní pouze ty pokyny, které mu udělí jeho jezdec. Tyto vlastnosti spolu s dobrým exteriérem a typem a korektním předvedením nalezla paní posuzovatelka u vítězné dvojice: Adélka Oswaldová – Russel Pipit (Jízdárna Lhota). Za krásné předvedení mladého koně můžeme určitě pochválit i druhou umístěnou Lucii Robkovou s valachem Friarly Felix (Stáj u Sepíka). Třetí místo obsadila domácí reprezentantka Tereza Krejzarová s valachem Voermanhof X-Factor. U této dvojice je třeba zapracovat na živějším pohybu.

Jezdecká výstavní třída Open Ridden, otevřená pro koně a jezdce bez omezení, prověří soutěžící dvojice po všech stránkách. První důležitou zkouškou je zde společné předvedení ve skupině ve všech chodech. Zde často vídáme problémy se správnou úpravou rozdělení. V této výstavní třídě obvykle soutěží koně všech velikostí společně, proto jezdci musí být schopni správně vyřešit situaci, kdy dojedou menšího koně před sebou. Je důležité, aby si v daném chodu dokázali včas a bezpečně upravit své rozdělení. Není žádoucí, aby dojeli menšího koně, přešli do nižšího chodu a čekali, než se rozdělení upraví samo. Předvedení koně ve třídě Open Ridden musí být živé a dynamické, ale stále pod kontrolou, kde je vidět ochota koně spolupracovat a jít kupředu. Takové předvedení jsme měli možnost vidět v podání vítězné dvojice: Kristýna Hájková a WPBr valach Chico (Stáj u Sepíka).

Kromě vynikající prezentace jsme u této dvojice viděli i nejlepší pasáž prodlouženého cvalu s kvalitními přechody v individuální úloze. Druhé místo si vybojovala další reprezentantka Stáje u Sepíka – Kristýna Kerberová s valachem velšského koba Pretoria Mawerick, která ještě potřebuje maličko zapracovat na prodlouženém cvalu. Třetí místo obsadila domácí dvojice – Kristýna Kalibánová a velšský kob Maesnewydd Grand Slam, jejichž prezentace byla velmi korektní, ale celkově jí chyběla dynamika. Ostatní soutěžící by se pak měli soustředit na korektní cvalové pasáže, přechody a požadované prodloužení.

Výsledky vozatajských drezur a parkurů, a také výsledky trailů, se započítávaly do letošních seriálových soutěží NPS. V seriálové soutěži s několikaletou tradicí – NPS Cavalletto vozatajském šampionátu, která podporuje zapřahání malých plemen (minihorse a shetland pony), soutěží odděleně děti, junioři a dospělí.

Vozatajské parkury pro tento seriál připravuje pan Jan Jelínek, který obvykle kurz parkuru pro juniory a dospělé obohatí nějakou zajímavou kombinací. Generálním sponzorem této seriálové soutěže jsou Jezdecké potřeby Cavalletto. Po třetím kole v kategorii dětí vede s náskokem dvou bodů Jiří Černý se shetlandským valachem Viky of Very (Farma Černý, Benátky), před Kristiánem Lukešem, který zapřahá Victora of Very (JK Valdar).

Mezi juniory je to také velmi těsné. Na vedoucí příčce průběžného pořadí je Karolína Machová s minihorse valachem EBF Johns Only You (JKM Team). V seniorské kategorii si od začátku soutěže vybudovala značný bodový náskok Zuzana Dotlačilová s klisnou zapsanou v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně – Sisi (Farma Chikita), které se ale po výborně zajetém třetím kole hodně přiblížil David Lukeš s valachem Victor of Very (JK Valdar), takže boj o celkové vítězství bude ještě velmi zajímavý. Karolína Machová s oběma svými koňmi (EBF Johns Only You a SBM American Gangster) a Zuzana Dotlačilová se Sisi jsou na prvních příčkách průběžného pořadí také v drivingových kategoriích.

Velkou oblibu si v letošním roce získala nová seriálová soutěž – NPS NAES Trail šampionát, která přilákala spoustu soutěžících ve všech třech vypsaných kategoriích. Zajímavé kurzy, které prověřují soutěžící vodiče i jejich koňské svěřence, připravuje celý rok paní Iveta Lewingerová. Za podporu děkujeme generálnímu sponzorovi Stáji NAES – Salazarův dvůr Telce. V kategorii dětí se momentálně o první místo se stejným počtem bodů dělí Sandra Švarcová s Babetou (FARMA CHMEL) s Kristiánem Lukešem a Victorem of Very (JK Valdar).

V juniorské kategorii si vedoucí pozici zatím s dvoubodovým náskokem drží Michaela Eremiášová se Sisi (Farma Chikita). Mezi seniory je situace podobná jako u dětí, máme zde dvě soutěžní dvojice se stejným bodovým skóre na prvním místě. Jsou jimi Petra Lukešová s Victorem of Very a David Lukeš s Lille Rosendals Merlin (oba JK Valdar).

Za zmínku určitě stojí i početné startovní pole v drezurní úloze NPS 2019. Velmi nás potěšilo, že jsme zde viděli několik nových tváří a máme radost z úspěchu všech startujících. V této drezurní úloze zazářili sourozenci Kerberovi, mezi které se vklínila Martina Poláková s irským kobem Woody (STAMP Kokovice). První místo si vybojovala Kristýna Kerberová s Pretoria Mawerickem a třetí místo náleží Janu Kerberovi, jenž startoval v sedle WPBr valacha Chico (oba Stáj u Sepíka). Drezurní úlohu posuzovala paní Ing. Michaela Pavlisová, která při dekorování u každé soutěžní dvojice vyzdvihla její přednosti a doporučila, čemu by se měli při dalším tréninku věnovat, aby svůj výkon v budoucnu ještě vylepšili.

Závěrem bychom rádi poděkovali partnerům a sponzorům, jež letošní Working Hunter Show podpořili: za krásné a originální ceny děkujeme Zelenině Kalibánovi, za podporu seriálových soutěží NPS děkujeme Jezdeckým potřebám Cavalletto a Stáji NAES, poděkování patří i společnosti KMITEX, Krmivům Smečno, facebookové skupině Patlaniny od Haniny, ale hlavně všem posuzovatelům, rozhodčím a technickému personálu, a rovněž i samotným soutěžícím, bez nichž by se tyto akce nemohly konat.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…