V. Šampionát nativních britských plemen 2023

13. 6. 2023 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Pohled na třídu mladých vystavovatelů
Pohled na třídu mladých vystavovatelů

Národní pony společnost (NPS) zahájila výstavní sezónu 2023 ve velkém stylu. První akcí NPS letošní sezóny byl již pátý ročník Šampionátu nativních britských plemen, který se konal podruhé v krásném areálu Stáje Vasury Kolesa v Kolesách u Kladrub nad Labem.

Rozsáhlá dvoudenní akce nabídla nejen soutěžícím, ale i divákům pestrý a zajímavý program. Každý si zde mohl vybrat to, co je jeho srdci nejbližší. Součástí výstavy byly jak klasické chovatelské třídy na ruce, tak speciální výstavní třídy a rovněž i třídy sportovní. Pozvání posuzovat přijala paní Barbara Evans z Velké Británie, dlouholetá chovatelka a zkušená posuzovatelka s velikou praxí, která se po oba dva dny věnovala zejména těm chovatelským a speciálním výstavním třídám, sportovní třídy společnými silami rozhodovaly dámy Eva Zelená a Rafífa Hamoudová. Velmi důležitou součástí každé výstavy jsou také stevardi, kteří dle pokynů posuzovatele řídí veškerý chod událostí ve výstavním kruhu. V letošním roce tuto roli zastávaly slečny Dominika Marečková a Jana Matoušková. 

Paní posuzovatelka byla velmi mile překvapena obrovskou účastí vystavovatelů. Podle jejích slov je situace ve Velké Británii taková, že mnoho výstav je z důvodu nízkého počtu přihlášených zrušeno a výstavnictví tam prochází těžkou zkouškou. Proto NPS velmi těší veliký zájem vystavovatelů, důkazem čehož je přes 350 startů za oba dva dny, mnoho nových tváří a v neposlední řadě také spokojenost účastníků. 

Hned na první výstavě sezóny padaly rekordy. Třídy Mladých vystavovatelů jsou nejoblíbenější speciální výstavní třídou na výstavách NPS již dlouho a v Kolesách tomu nebylo jinak. V průběhu víkendu jich díky obrovskému počtu přihlášek bylo vypsáno dokonce devět. Ty byly rozděleny dle věku vystavovatelů a všechny byly výborně obsazeny. V sobotu byly otevřeny dokonce 2 třídy pro tu nejmladší věkovou kategorii  - děti do 8 let. V obou z nich zvítězila osmiletá Tonička Nacházelová (Dolce Ranch), která soutěžila se dvěma koňmi. V první třídě vystavovala shetlandskou klisnu ve standardním typu britského chovu Yarpha Venus, druhé vítězství si vybojovala s klisnou irského koba Kira.

MV-Tonicka-Nachazelova-Yarpha-Venus.jpg

Mezi devíti a desetiletými vystavovateli zazářila brilantním výkonem Martina Kolaříková s valachem velšského ponyho v typu kob Pretoria Cedrik. V kategorii 11 -12 let jsme nejlepší výkon viděli v podání zástupců Farmy Sýkorův mlýn – Michaely Kunstové a klisny WMP Goldmane Silent Victory. Pro soutěžící v kategorii 13-16 let musely být rovněž z důvodu velkého počtu startujících otevřeny 2 třídy. Obě vítězství získali reprezentanti Farmy Baštěk, dokonce v obou případech se na nejvyšší příčku posunuli vystavovatelé, kteří startovali se stejnou klisnou. Tou byla klisna plemene velšský pony Saggi, kterou vystavovala nejprve Beata Bendová, a poté Edita Synková

V neděli pak ve třídě Mladých vystavovatelů pro děti do 8 let zvítězil Dominik Lukeš se shetlandským valachem Victorem of Very (JK Valdar), v kategorii dětí 9-13 let se štěstí usmálo na Dominikova staršího bratra Kristiána Lukeše, který vystavoval valacha plemene velšský pony v typu kob  Trawel Bonbona , a v silně obsazené třídě vystavovatelů ve věku 14 – 16 let si nejlépe vedla Petra Jelínková s WPBr valachem Jankem (MPK Týn).

MV-Petra-Jelinkova-Janek.jpg 

Paní posuzovatelka konstatovala, že celková úroveň mladých vystavovatelů v ČR je velmi vysoká a je potěšující vidět, jaký zájem děti a junioři v ČR o vystavování mají. Ráda by všem udělila několik dobrých rad, které by jim mohly být v jejich kariéře mladých vystavovatelů v budoucnu užitečné. Při naklusání je důležité nezapomínat na to, že je potřeba se vyhnout situaci, kdy vodič předběhne koně a byť jen krátký okamžik ho táhne za sebou. Zejména u věkově nižších kategorií bylo vidět, že všichni soutěžící ještě nemají jasno, jak se správně pohybovat po středové čáře a nepodařilo se jim předvést koně v klusové pasáži rovně. Někteří z vystavujících napříč všemi věkovými skupinami také při předvedení koně ve výstavním postoji zapomněli posuzovateli ustoupit do strany a umožnit mu pohled na přední končetiny koně v okamžiku, kdy si posuzovatel koně obchází. Pokud se mladí vystavovatelé na tyto aspekty zaměří, jejich předvedení se posunou zase o úroveň výše. 

Pohled-na-tridu-mladych-vystavovatelu.jpg

Třídy Mladých vystavovatelů vyplnily celé sobotní dopoledne a odpoledne na ně navázaly jezdecké speciální výstavní třídy. Nejprve jsme měli možnost shlédnout výborně obsazenou jezdeckou třídu Open Ridden, kde se nám představily zástupci velšských horských pony, velšských pony, velšských kobů, WPBr a irských kobů. Jedná se o jezdeckou třídu, která je otevřena pro koně čtyřleté a starší a jezdce bez omezení věku, vyjma jezdců startujících na hřebcích, ale hřebce jsme v této třídě neviděli. Nejmladším z vystavovaných koní v této třídě byl valach irského koba – pětiletý Surprise, startující s paní Janou Mrnkovou. Hodnocení každé dvojice se skládalo ze společného předvedení ve skupině, které bylo divácky velmi atraktivní, neboť jsme mohli vidět současně 10 různých koní při předvedení ve všech chodech. Některé z předváděných koní společné předvedení vybudilo a rozradostnilo do té míry, že si z radosti „vyhodili z kopýtka“, což je v této výstavní třídě nežádoucí a projevilo se to pak na jejich celkovém hodnocení. Druhou část této výstavní třídy tvořilo individuální předvedení jednotlivých dvojic v krátké úloze, jejíž součástí byla i pasáž prodlouženého cvalu. K tomu všemu se pak ještě připočítaly známky za exteriér a typ koně. Na základě všech těchto kritérií pak paní posuzovatelka sestavila výsledné pořadí. Vítězkou se stala Kateřina Stránská s valachem WPBr  Indian Esprit (50% krve velšského koba a 50% krve anglického plnokrevníka), reprezentující hřebčín Vallaro, která si za své vítězství připsala prvních 6 bodů do seriálové soutěže NPS Kmitex Open Ridden Šampionát 2023, jejímž generálním partnerem je v letošní sezóně společnost KMITEX.

OR-Katerina-Stranska-Indian-Esprit.jpg

I junioři nás potěšili svými výkony. V jezdecké výstavní třídě jsme viděli sedm startovních dvojic, mezi nimiž byli nejen známé tváře, ale také několik nováčků. Průběh juniorské třídy je v podstatě shodný s průběhem třídy Open Ridden.

Pohled-na-tridu-Open-Ridden.jpg

Rozdíl je pouze v tom, že v individuální úloze jezdci nepředvádějí prodloužený cval. U vítězné dvojice, kterou se stala Martina Kolaříková s Pretoria Cedrikem (JS Bílov) paní posuzovatelka ocenila dobré předvedení ve všech chodech, proježděnost a přiměřený stupeň shromáždění, výborný exteriér a typ koně a správnou výstroj a úbor jezdce. I přesto, že dvojice při jednom z nacválání chybovala a zacválala do kontracvalu, paní posuzovatelka ocenila to, že jezdkyně okamžitě zareagovala a cval opravila. S touto chybou se potýkaly i jiné dvojice v této třídě, ale někteří jezdci buď vůbec cval neopravili, nebo jim to trvalo velmi dlouho. Také tuto výstavní třídu v letošním roce podporuje společnost KMITEX a jednotlivé dvojice budou tedy sbírat body v průběhu celé sezóny do seriálové soutěže NPS Kmitex Junior Ridden Šampionát 2023. Všem držíme palce a společnosti Kmitex děkujeme za podporu jezdeckých výstavních tříd. 

JR-Martina-Kolarikova-Pretoria-Cedrik-.jpg

Určitě můžeme všechny dvojice pochválit za snahu o co nejlepší předvedení, ale i zde bychom si dovolili tlumočit několik postřehů paní posuzovatelky k výše uvedeným jezdeckým výstavním třídám. Je důležité připomenout, že koně ve výstavním kruhu nepředvádíme v pracovním klusu, ale pouze v lehkém klusu, ve cvalu zase nejezdíme v lehkém sedu, ale v pracovním cvalu. Část soutěžících se potýkala s chybami při nacválání a s kontracvalem. Zejména u mladých koní, nebo koní, kteří na výstavy pravidelně nejezdí, může výstavní atmosféra způsobit ztrátu koncentrace, která pak následně vede k chybám při nacválání. Paní posuzovatelka doporučuje jezdcům, kteří se do této situace dostanou, aby se snažili vždy co nejdříve kontracval opravit. Výkon koně samozřejmě ovlivňuje i správná výstroj, jejíž důležitou součástí je vhodné padnoucí sedlo, které by mělo dobře pasovat na hřbet koně, nemělo by omezovat pohyb lopatky a nemělo by být příliš dlouhé. 

Jezdecké výstavní třídy dále pokračovaly jezdeckými třídami pro nejmladší kategorii jezdců (děti od 3 do 9 let) na poníkovi vedeném vodičem. Jedná se o Lead Rein třídy které jsou zahrnuty do seriálové soutěže NPS Agrolex Lead Rein pohár 2023 podporované společností AGROLEX, jež je již druhým rokem generálním partnerem tohoto seriálu. V kategorii shetlandských pony zvítězila Naira Delveti se shetlandským  valachem dánského chovu Lille Rosendals Captain Jack a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Riding Club), která v loňské sezóně v rámci tohoto seriálu dosáhla až na úplný vrchol a získala titul NPS LR šampionky v kategorii MM a MMPBr pro rok 2022, kde ale startovala s WPBr valachem Nugetem  von Deshaides. A právě s tímto valachem vyhrála Naira Delveti i druhou LR třídu určenou pro zástupce MM plemen a MMPBr v doprovodu vodiče paní Dity Delveti, a připsala si 6 bodů do celoročního hodnocení. V kategorii Nadějí, určené startujícím prvním a druhým rokem jsme v letošním roce přivítali ve výstavním kruhu mnoho nových tvářích. Paní posuzovatelku nejvíce zaujal osmiletý Čestmír Zavoral v sedle WMP valacha Trawel Golden Mark, který měl v LR třídách svou premiéru. Jako vodič je doprovázela paní Lenka Fridrichová (Farma Baštěk).

LR-Cestmir-Zavoral-Trawel-Golden-Mark_1.jpg

Sobotní odpoledne zakončily jezdecké výstavní třídy First Ridden, které byly z důvodu velkého počtu přihlášených dvojic rozděleny do dvou oddělení. V obou odděleních se paní posuzovatelce předvedli začínající jezdci do 12 let na klisnách a valaších čtyřletých a starších. Ve výstavním kruhu jsme mohli vidět shetlandské poníky, velšské horské poníky, velšské pony i malé zástupce irských kobů.  V první skupině zvítězila osmiletá Elvíra Delveti se shetlandským valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club), loňská NPS LR šampionka kategorie shetlandských pony, jenž se v letošní sezóně již bude naplno věnovat pouze FR třídám. Ve druhém oddělení paní posuzovatelka nejvýše hodnotila jednoho ze zástupců Farmy Baštěk, a sice Ladu Zavoralovou s valachem plemene velšský pony Threestars Duke. U této dvojice by ráda vyzdvihla velmi dobré cvalové pasáže v individuální úloze i správný temperament, charakter a ochotu spolupracovat tohoto valacha.

FR-Klara-Jourova-a-Marah-Sammy.jpg 

Nedělní program otevřely chovatelské třídy, které byly vypsány pro tři oddělené kategorie: Mountain and Moorland plemena, Mountain and Moorland Part-bredy a Ostatní původní britská plemena. V každé z těchto kategorií byli koně předvedeni v jednotlivých třídách, z nichž první dva pak postoupili do dalšího kola a bojovali o tituly šampiona a vicešampiona kategorie. Šampioni a vicešampioni jednotlivých kategorií se v závěru utkali o nejcennější tituly Supreme šampiona a vicešampiona výstavy. Je velmi povzbudivé, že většina tříd byla velmi dobře obsazena a některé z nich musely být dokonce rozděleny na několik samostatných tříd. Z celkového pohledu jsme i v letošním roce zaznamenali vyšší zájem o chovatelské třídy, zejména ze strany chovatelů a majitelů shetlandských pony, pro které byly v rámci kategorie MM dokonce vypsány dvě samostatné shetlandské třídy. Do šampionátu kategorie MM plemen se kvalifikovali: hřebeček Dennis Replay (SHET, nar. 2023, maj. Denisa Ondráčková), klisnička Voermanhof Elena (WMP, nar. 2022, maj. Aneta Jandová), hřebeček Napoleon DC (WMP, nar. 2022, maj. Zuzana Jourová), klisna Geler Elin (WD, nar. 2020, maj. Ondřej Bláha), hřebec Copperbeech Franklin (CONN, nar. 2020, maj. Diamond Czech Pony – rodina Pavlisova), klisna Dailey v.d. Olle Dijck (SHET, nar. 2010, maj. Jana Ondřejová), klisna  Zambia vom Ellernbrook (SHET, nar. 2013, maj. Anna Vostrá Čadová), valach Phar Lap Domino (SHET, nar. 2018, maj. Asined-B, z.s.), valach Giovanni v.d. Bargeshoeve (SHET, nar. 2013, maj. Zuzana Dotlačilová), valach Marah Sammy (WMP, nar. 2013, maj. Zuzana Jourová), klisna Pretoria Everyone’s Favourite (WD, nar. 2019, maj. Aneta Jandová), hřebec Karlen Kravitz, (WB, nar. 2016, maj. hřebčín Karlen), hřebec Pretoria Eclipsed Sun (WD, nar. 2019, maj. Ondřej Bláha). Do nejužšího finále se tedy sítem jednotlivých tříd propracovalo 5 zástupců shetlandských pony (2 českého chovu a 3 importy), 3 zástupci WMP (2 českého chovu, 1 import), 1 zástupce WB (český chov), 1 zástupce CONN (import) a tři zástupci WD (2 českého chovu, 1 import). Získat titul šampiona této kategorie znamená, že vítězné zvíře musí prokázat, že je nejen nejlepší v rámci svého plemene, ale zároveň že je i lepší, než ti nejlepší zástupci ostatních plemen, a to je opravdu vynikající vizitka pro každého, kdo na tento titul dosáhne. S potěšením můžeme říci, že šampionem kategorie MM plemen se stal zástupce českého chovu, plemenný hřebec Karlen Kravitz. Tento hřebec má vše, co by měl správný velšský pony mít: vynikající exteriér, dobrý typ, skvělý pohyb, dostatek kostry, to vše ve spojení s elegancí, ušlechtilostí a charismatem. Dle názoru paní posuzovatelky bychom právě takový typ velšských pony měli v ČR chovat. Titul vicešampiona kategorie získala v této silné konkurenci importovaná klisna Geler Elin, která patří k typovým zástupcům svého plemene a předvedla i velmi pěkný pohyb. 

Sampion-kategorie-MM-Karlen-Kravitz.jpg

V kategorii MMPBr, tedy podílových kříženců jednotlivých MM plemen, soutěžily pouze české odchovy. Jednalo se ve sto procentech o zástupce WPBr. Do šampionátu kategorie se kvalifikovali: klisnička Poezie Zaval (nar. 2023, maj. Patricie Filipi), klisna Enchantee Villanelle (nar. 2020, maj. Aneta Ponertová), hřebec Caspian (nar. 2020, maj. Jaroslav Macháček), klisna Luna Zaval (nar. 2019, maj. Patricie Filipi), valach Janek (nar. 2012, maj. Milan Kadlec) a hřebec Grey (nar. 1999, maj. Marek Mikuška). Po pečlivém posouzení paní posuzovatelka udělila titul šampiona kategorie MMPBr klisně Luně Zaval, vicešampionem se stala její mladší pravá sestra Poezie Zaval. Obě tyto klisny vynikaly korektním exteriérem, velmi dobrou kvalitou pohybu a obě reprezentují velmi pěkný typ WPBr.

MMPBr-Luna-Zaval.jpg 

V kategorii Ostatních původních britských plemen jsme mohli vidět dva velmi zajímavé zástupce irských kobů. Šampionkou kategorie se stala sedmiletá importovaná klisna SD Maeva v majetku paní Petry Šikolové, titul vicešampiona vybojoval šestiletý všestranný valach Kuky Vostrý v majetku paní Anny Vostré Čadové, který se v loňském roce stal NPS šampionem irských kobů v kategorii dospělých pro rok 2022. 

ostatni-puvodni-britska-plemena-SD-Maeva.jpg

Všichni šampioni a vicešampioni kategorií následně naposledy nastoupili do výstavního kruhu, aby vzájemně poměřili své kvality v boji o nejvyšší chovatelská ocenění – tituly Supreme šampiona a Supreme vicešampiona výstavy, které se udělují dvěma nejlepším zvířatům v chovatelských třídách bez ohledu na plemeno, věk a pohlaví. Všichni se paní posuzovatelce znovu předvedli a z tohoto posledního klání jako vítěz vzešla klisna irského koba SD MAEVA. Supreme vicešampionem se stala WPBr klisna Luna Zaval

Supreme-sampion-SD-Maeva-a-Supreme-vicesampion-Luna-Zaval.jpg

Paní posuzovatelka byla velmi mile překvapena nejen dobrou obsazeností jednotlivých chovatelských tříd, ale také celkově dobrou kvalitou vystavovaných zvířat. Ráda by poděkovala všem účastníkům a dovolila by si touto cestou předložit českým chovatelům několik svých postřehů k zamyšlení. První se týká chovu velšských horských pony v ČR. V průběhu dvou výstavních dnů viděla ve výstavním kruhu mnoho zástupců plemene velšský horský pony nejen v chovatelských třídách, ale i ve SVT a sportovních třídách. Ve velké většině se setkala s charakterními, pracovitými a ochotnými zvířaty, což na ni udělalo velký dojem. Ráda by ale všem chovatelům připomněla, že by kromě těchto vlastností měli ve svém chovu dbát také na správný typ, který je stanoven plemenným standardem, což vidí jako aktuální slabinu českého chovu. Typ je důležitou součástí hodnocení na všech výstavách, ať už v chovatelských třídách, nebo ve SVT, a každý posuzovatel bude hodnocení typu promítat do celkového hodnocení předváděných koní, a typ by neměl být kvůli jiným užitkovým vlastnostem opomíjen. Také chovatelům WPBr by ráda doporučila, aby se hlouběji zamýšleli nad vhodnými spojeními, která by do chovu českých WPBr přinesla více ušlechtilosti a kvality. V průběhu výstavy se paní posuzovatelka setkala s několika koňmi ve vyšším věku (21 let, 24 let, 29 let). Ráda by všem majitelům těchto koní poděkovala za dobrou přípravu a předvedení těchto starších koní na výstavě. Také se v průběhu dvou výstavních dnů setkala s několika koňmi, kteří byli ve více než blahobytné kondici. Je důležité, aby se majitelé těchto koní snažili svým svěřencům upravit režim tak, aby se podařilo dostat nadváhu pod kontrolu.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří se podíleli na přípravě, hladkém průběhu akce i úklidu areálu po výstavě, paní posuzovatelce, rozhodčím, stevardům, ale hlavně všem účastníkům, kteří vytvořili skvělou atmosféru, a věřím, že si společně s námi první velkou chovatelskou akci letošní sezóny opravdu užili. Děkujeme rovněž za podporu českého výstavnictví našim partnerům: společnosti Agrolex, Jezdeckým potřebám Cavalletto, společnosti ZETEN Blovice, Krmivům Smečno, společnosti Kmitex, stáji Naes, Asociaci soukromého zemědělství ČR, Stáji STAMP Kokovice a budeme se těšit, že se v tomto krásném areálu setkáme se všemi opět na začátku září v rámci Národní výstavy NPS, která se bude konat 2. - 3. 9. 2023. Těšíme se na viděnou. 

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…