NPS Working Hunter Show 2024

26. 8. 2024 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Cena ASCHK ČR
Cena ASCHK ČR

Jízdárna Lhota byla místem, kde se první srpnovou sobotu setkali zájemci o výstavnictví nejen Mountain a Moorland plemen, ale i MMPBr a ostatních původních britských plemen, a prezentovali své koně a pony ve speciálních výstavních třídách.

Součástí této tradiční výstavy bylo rovněž i udělení první ze dvou letošních cen pro nejlepšího mladého vystavovatele sezóny, kterou věnovala ASCHK ČR. V chovatelských třídách, které byly otevřeny pro koně od jednoho do tří let, pak měli zástupci MM plemen a MMPBr šanci bojovat o titul nejlepšího mladého koně sezóny. Posuzování se ujala paní Iveta Lewingerová.  O tom, jak jednotlivá klání dopadla, se můžete dočíst v naší reportáži. 

Program výstavy byl zahájen kombinovanou výstavní třídou Working hunter pony – Training stakes. Tato kombinovaná výstavní třída se skládá ze dvou fází. V té první každá dvojice absolvuje parkur složený z přírodních překážek a v té druhé pak představí svého koně posuzovateli v krátké individuální jezdecké úloze na úrovni výstavní třídy Open Ridden. Předvádění koně jsou v parkuru hodnoceni na styl. Individuální úloha každé dvojice následuje bezprostředně po dokončení první fáze, a zde posuzovatel uděluje další body za ovladatelnost a připravenost každého z nich. Překážky v této výstavní třídě byly vysoké 50 cm. Na startovní listině jsme mohli vidět šest dvojic. Pět koní z této šestice tvořili zástupci velšských plemen, jedna z jezdkyň startovala s irským kobem. Pouze jedna dvojice z celého startovního pole dokončila první fázi bez penalizace, další tři dvojice byly v první fázi penalizovány za chyby na překážkách. Dvěma dvojicím se nepodařilo první fázi dokončit pro trojí neposlušnost koně. Vítězkou s celkovým součtem 86 bodů se stala Anička Buchtová s WMP valachem Trawel Amant (Kokoranč), která v první fázi získala celkem 74 bodů z 80 možných, k nimž ve druhé fázi (individuální prezentaci) přidala dalších 12 z 20 možných. Druhé a třetí místo si vybojovaly reprezentantky farmy Baštěk – Mirka Vejvodová (78 bodů) a Laura Mitalová (68 bodů), které obě startovaly s valachem plemene velšský pony Benji from Tofi. Chyby na překážkách, které jsme u jednotlivých soutěžících zaznamenali, z velké většiny vycházely z nevhodně zvolených nájezdů na překážky, nepravidelností v tempu, křižování a kontracvalů v obratech. Je důležité, aby se jezdci nad kurzem parkuru při jeho prohlídce dostatečně zamysleli a vybrali pro svého koně ideální trasu a odpovídající tempo. Vzhledem k tomu, že v této výstavní třídě není dán časový limit, ve kterém musí dvojice parkur překonat, a nehrozí zde penalizace za překročení času, je možné bez obav upřednostnit korektní a dostatečně dlouhé nájezdy před zkracováním trasy a obtížnějšími variantami nájezdů na překážky. Druhou slabinou všech soutěžících byla jejich individuální úloha, která měla být na úrovni výstavní jezdecké třídy Open Ridden, což znamená, že zde jezdci měli na jednu ruku zařadit pasáž prodlouženého cvalu s příslušnými přechody, a to se jim bohužel příliš nedařilo. Věříme, že do příštího roku na svých individuálních úlohách zapracují. Za podporu této výstavní třídy děkujeme Stáji Otmíče. 

WHP - Anicka Buchtova - Trawel Amant.jpg

Ve třídě Open Ridden se paní posuzovatelce představila pestrá směsice plemen, kterou tvořili zástupci irský kobů, velšských kobů a malých i velkých WPBr. Do celkového hodnocení každé dvojice bylo zahrnuto hodnocení exteriéru a typu, předvedení a připravenost, správná úprava koně do výstavního kruhu i celkový soulad dvojice. Viděli jsme zde několik zajímavých výkonů. První místo obsadila Sabina Němcová s WPBr valachem Chardonnay (JK Unicorn), jako druhá se umístila Kateřina Jirčáková s WPBr valachem Indian Esprit (hřebčín Vallaro). Rozdíl mezi vítězkou a druhou umístěnou byl velmi malý, o pořadí nakonec při stejných známkách za exteriér a typ rozhodla vydařenější pasáž prodlouženého cvalu. Druhou nejlepší pasáž prodlouženého cvalu s patřičnými přechody pak předvedl v individuální úloze David Lukeš s Lorettou (JK Valdar). Klisna byla v klidu, ale energicky předvedena ve všech chodech, ochotně spolupracovala se svým jezdcem, což ji v celkovém hodnocení i přes nižší známky za typ posunulo na třetí místo. V této jezdecké třídě jsme mohli vidět také jednoho velmi mladého, teprve čtyřletého koně (Pretoria Cavalier), který sice ještě nebyl na takovém stupni výcviku, aby mohl konkurovat svým starším soupeřům, ale byl velmi dobře hodnocen za exteriér a typ, a jakmile v budoucnu smaže svůj handicap ve výcviku, bude mít skvělé vyhlídky na to, aby se propracoval ve výsledkové listině mnohem výše. 

Mezi juniory se také bojovalo o cenné body do celoročního hodnocení a byl zde sveden tuhý boj o první místo. Oba jezdci, kteří se o něj ucházeli, předvedli své koně velmi dobře jak ve společném části, tak v individuální úloze, a získali také obdobné známky za exteriér a typ. V obou případech můžeme říci, že koně, které ve výstavním kruhu předváděli, jsou vhodnými koňmi pro juniory. O vítězi nakonec rozhodla lépe sestavená individuální úloha, do níž vítěz zařadil dostatečně dlouhé klusové pasáže, na což druhý umístěný zapomněl. První místo tedy náleží Kristiánu Lukešovi s klisnou irského koba Loretta (JK Valdar), body za druhé místo si připsala Anička Buchtová s Trawel Amantem (Kokoranč). Třetí místo obsadila Laura Mitalová s Benjim from Tofi (Farma Baštěk). Výsledky těchto výstavních tříd se započítávají do letošního ročníku seriálových soutěží NPS Kmitex Open Ridden šampionát a NPS Kmitex Junior Ridden šampionát. Za podporu těchto tříd děkujeme Stáji Otmíče. 

JR - Kristian Lukes - Loretta.jpg

Do výstavního kruhu dále nastoupilo první oddělení First Ridden, tedy jezdců do 12 let na ponících s KVH do 137 cm. Se společným předvedením ve skupině si všichni jezdci poradili dobře a o pořadí nakonec rozhodovalo předvedení ponyho v individuální úloze společně se známkami za exteriér a typ koně. Jedinou dvojicí, která předvedla v individuální úloze korektní pasáže pracovního cvalu na obě dvě ruce a stala se tak vítězkou třídy, byla Miluška Černá s klisnou Linde Hoeve’s Martina z Farmy Černý – Benátky. Stříbrnou příčku si vybojoval Dominik Lukeš v sedle shetlandského valacha Victor of Very (JK Valdar) a třetí místo patří Mirce Vejvodové s valachem Benji from Tofi (farma Baštěk). 

FR1 - Miluska Cerna - Linde Hoeve's Martina.jpg

Ve druhém oddělení začínajících jezdců se soutěž vyvíjela velmi podobně. Na vrchol vystoupala opět Miluška Černá, která tentokráte předváděla mladého WMP valacha Pretoria Factor. I když ve společném předvedení ve skupině působil tento pony trochu napjatě, svým klidem a ochotou spolupracovat s jezdkyní v individuální úloze nakonec přeskočil Dominika Lukeše se shetlandským valachem Lille Rosendals Merlin (JK Valdar), kterému se společné předvedení vydařilo nejlépe, a byl tedy po společném předvedení ve skupině na prvním místě, ovšem následně v individuální úloze ztratil cenné body právě ve cvalových pasážích a nakonec obsadil druhé místo. Ačkoliv zatím Pretoria Factor nemá mnoho zkušeností, již nyní ukazuje, že disponuje všemi vlastnostmi dobrého jezdeckého poníka pro začínající jezdce. Jako třetí se umístila Naira Delveti se shetlandským valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Rididng Club). Všichni pony umístění na prvních třech místech získaly velmi dobré známky za exteriér a typ. O celkovém pořadí rozhodla individuální úloha a cvalové pasáže v ní zařazené. Všichni soutěžící si zaslouží pochvalu za snahu a nasazení. Pokud se budou chtít příště posunout v žebříčku výše, je třeba, aby právě cvalovým pasážím věnovali více pozornosti. U všech jezdeckých tříd dále paní posuzovatelka doporučuje zaměřit se také na výstroj, ve které koně předvádíme. Chybí-li nám na uzdečkách poutka na lícnicích, nánosníku, nebo podhrdelníku a vlají-li nám tam nezastrčené řemínky, je třeba doplnit výstroj o černé gumičky, do kterých vlající řemínky zastrčíme. Obdobně je třeba postupovat u dlouhých visících třmenových řemenů, které by měly být zkráceny na vhodnou délku a zastrčeny do poutka, případně založeny pod bočnici sedla. Tyto jednoduché úpravy významně ovlivní celkový dojem, který je také jedním z hodnotících kritérií.  Za podporu výstavních tříd pro začínající jezdce děkujeme společnosti DESPI paní Evy Pšeničkové, která pro umístěné připravila krásné ceny ze své dílny. Výsledky těchto tříd se započítávají do seriálové soutěže NPS DESPI First Ridden šampionát 2024.

FR2 - Miluska Cerna - Pretoria Factor.jpg

Poté dostali prostor v chovatelských třídách na ruce mladí koně od 1 do 3 let. Mohli jsme si prohlédnout jak zástupce čistokrevných MM plemen, tak zástupce jejich povolených podílových kříženců – MMPBr. Titul NPS šampiona mladých koní pro rok 2024 obhájil dvouletý valach Napoleon DC (WMP, o: Goldmane Jack Daniels, m: Threestars Nora, chov. Daniela Čílová, maj. Zuzana Jourová), který velmi dobře odpovídá svému plemennému standardu, byl předveden ve vynikající kondici, správně upraven a ukázal skvělou mechaniku pohybu. Je to letos již jeho druhý velký úspěch, neboť na květnovém Šampionátu nativních britských plemen v Kolesách získal titul supreme vicešampiona výstavy.

Napoleon DC.jpg

NPS vicešampionem mladých koní se pro rok 2024 stal roční WPBr hřebec San Antonio (50% velšské krve, o: Pretoria Esprit, m: Samanta Andy Cherokee, chov. Petra Povolná, maj. Anna Triebová). U tohoto mladého hřebce by paní posuzovatelka ráda vyzdvihla vynikající kostru, korektní končetiny, dobrý tvar a kvalitu kopyt, elegantní pohyb, dostatečně dlouhý a klenutý krk a dobrý charakter, což jsou důležité kvality, které hledá každý jezdec, vybírá-li si dobrého jezdeckého koně. Za podporu chovatelských tříd děkujeme společnosti Agrolex. 

San Antonio.jpg

Těsně před polední pauzou přišla řada na jezdecké třídy pro nejmenší jezdce od 3 do 9 let na ponících vedených vodičem. Výsledky těchto tříd se započítávají do celoročního hodnocení seriálové soutěže NPS Agrolex Lead Rein pohár 2024. Ve třídě vyhrazené shetlandským poníkům měly tentokráte převahu importy nad českými odchovy. O první dvě místa se podělili poníci dánského chovu. Zvítězila Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Riding Club) před Dominikem Lukešem s valachem Lille Rosendals Merlin v doprovodu vodiče paní Petry Lukešové (JK Valdar).

LR SHP - Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack.jpg

Oba tito poníci jsou dobrými reprezentanty svého plemene s korektním exteriérem, druhý umístěný byl předveden v blahobytnější kondici, než by bylo žádoucí. Třetí místo obsadila Karolína Poláčková s valachem Timmy Drago s vodičem paní Nikol Bouchalovou (Farma Valiště). Ve třídě pro ostatní MM plemena a MMPBr si vítězství připsal tým reprezentující společnost Zajíček na koni, terapie a sport ve složení Tereza Musilová, WMP valach Oldvicarage Border Reiver a vodič paní Veronika Musilová. Zde se spojila velmi dobrá kvalita poníka s korektním předvedením v obou částech této výstavní třídy, jezdeckou vyspělostí malé jezdkyně a dobrou prací vodiče. To vše je vyneslo na první místo.

LR MM - Tereza Musilova - Oldvicarage Border Reiver.jpg

Druhé a třetí místo obsadily klisny s velmi dobrým hodnocením exteriéru a typu i korektním předvedením, u nichž ale ještě v některých okamžicích došlo k drobným ztrátám koncentrace. Druhé místo si vybojovala teprve pětiletá Ema Lišková s importovanou klisnou Glebedale Isabella (JS Ctěnice) a vodičem paní Adélou Neumannovou. Třetí příčka náleží Dominiku Lukešovi s klisnou českého chovu Limetree Stepping Stone a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar). Třída Nadějí je otevřená pro jezdce startující prvním a druhým rokem. Mohli jsme v ní vidět i dvě čtyřleté jezdkyně, které se propracovaly na první dvě místa. Vítězkou se stala Barbora Musilová v sedle valacha Oldvicarage Border Reiver v doprovodu vodiče paní Veroniky Musilové, jejichž prezentace v obou částech této výstavní třídy byla hodnocena nejlépe. Druhé místo obsadila stále dobře naladěná a usměvavá Viktorie Vojislava Vostrá s minishetlandskou klisnou Zambií vom Ellernbrook, která zatím ještě nedisponuje takovými jezdeckými dovednostmi jako vítězka, ale svou prezentaci ve výstavním kruhu si užívala plnými doušky. Třetí místo obsadila Anička Kratochvílová s WMP klisnou Lenny a vodičem paní Danielou Kratochvílovou (GC Fenix), které obdržely pochvalu za pěkný úbor vodiče ladící s úborem malé jezdkyně. Klisnu můžeme určitě zařadit mezi charakterní poníky vhodné pro práci s těmi nejmenšími jezdci, ale je třeba v budoucnu dávat pozor na to, aby její prezentace v pohybu byla dostatečně energická a klisna byla předvedena ve správném tempu. Za podporu těchto tříd děkujeme společnosti Agrolex.

Pozornost všech byla v průběhu celého odpoledne upřena ke třídám mladých vystavovatelů, neboť zde se soutěžilo o krásný pohár ASCHK ČR. Ten byl připraven pro nejlepšího z nich. Než ale mohlo dojít k jeho předání, museli všichni přihlášení (31 mladých vystavovatelů) projít sítem základních kol. Z každé vypsané třídy se do velkého finále kvalifikovali první dva umístění. Vzhledem k vysoké kvalitě mladých vystavovatelů to z hlediska posuzování byly nejnáročnější třídy, kde jednotlivé výkony byly hodnoceny do nejmenších detailů, neboť konkurence zde byla obrovská. Za věkovou kategorii do 7 let se do finále kvalifikovaly Naira Delveti (držitelka Ceny ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele z roku 2023) s Lille Rosendals Captain Jackem (Czech Riding Club) a Tereza Musilová s Oldvicarage Border Reiverem (Zajíček na koni, terapie a sport). Ve třídě pro vystavovatele do 10 let si postupová místa vybojovali Elvíra Delveti (držitelka Ceny ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele z roku 2019) s Lille Rosendals Captain Jackem (Czech Riding Club) a Pavel Jirků s Valerií (Stáj Jirků).  Další dvě třídy byly otevřeny pro mladé vystavovatele od 11 do 16 let. Z nich do finále postoupily Martina Kolaříková (držitelka Ceny ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele z roku 2021) s Woodym (STAMP Kokovice), Miluška Černá s Pretoria Factorem (Farma Černý, Benátky), Denisa Klásková s valachem Chardonnay a Barbora Malčíková s klisnou Trace the Boss z Pokr Ranče (obě z JK Unicorn). Vzhledem k tomu, že se do finále kvalifikovaly dvě vystavovatelky s jedním poníkem, musely se dohodnout, která s ním nakonec do finále nastoupí, neboť změna koně pro finále není dle pravidel možná. Příležitost dostala starší ze sester Delvetiových – Elvíra. Do finále nám tedy nastoupilo sedm mladých vystavovatelů, kteří znovu paní posuzovatelce předvedli své koně, a to jak v pohybu, tak ve výstavním postoji. Paní posuzovatelka hodnotila a srovnávala jejich vystavovatelské dovednosti, na základě čehož pak vybrala toho nejlepšího. Všichni, kteří se do finále kvalifikovali, si zaslouží obrovskou pochvalu, jejich rodiče i trenéři na ně mohou být opravdu pyšní. Mladí vystavovatelé jsou naší „výkladní skříní“, něčím, čím se české výstavnictví, které nemá takovou tradici, jako například výstavnictví ve Velké Británii, či jiných chovatelsky vyspělých zemích, může chlubit. Máme obrovskou radost z toho, že vystavování koní mladou generaci zajímá, že se vzdělávají, posunují se stále vpřed, a věříme, že jednou, až oni sami budou rodiči, přivedou k této krásné práci i své vlastní děti, kterým předají letité zkušenosti, což může v budoucnu velmi pozitivně ovlivnit celý chov koní u nás. Věříme, že ať už se rozhodnou navštívit jakoukoliv českou nebo zahraniční výstavu, konkurence se rozhodně nemusí bát. Výkony jednotlivých vystavovatelů ve finále byly opravdu úžasné a minimálně pět z nich by si pohár ASCHK ČR zasloužilo. Ale ten je pouze jeden a tak paní posuzovatelka musela vybrat pouze jednoho z nich. Dvě prezentace se po stránce kvality vymykaly všem ostatním. Obě dívky zvolily správné tempo pro předvedení svých koní po obvodu výstavního kruhu, precizně pracovaly s výstavním postojem, věnovaly se svým koním při stání v řadě a udržovaly je pozorné v průběhu celého finále. Obě byly korektně ustrojeny. Bylo tedy třeba najít nějaký drobný detail, který by tuto zapeklitou situaci rozlouskl. Nakonec zvítězila ta, která dokázala svého koně postavit tak, že dobře vynikla jeho horní linie. V tomto ohledu byla o chloupek lepší Martina Kolaříková a stala se tak nejlepší mladou vystavovatelkou letošní sezóny a převzala z rukou paní posuzovatelky pohár pro nejlepšího mladého vystavovatele věnovaný ASCHK ČR.  Paní posuzovatelka se ale rozhodla ocenit ještě další dva finalisty. Pomyslné druhé místo v této silné konkurenci náleží Denise Kláskové za bravurní práci s valachem Chardonnay, a pomyslné třetí místo osmiletému Pavlu Jirků. Ten vystavuje první sezónu, ale dřímá v něm obrovský talent a cit pro předvedení koně v pohybu. Speciální pochvalu by paní posuzovatelka ráda vyslovila také Aleně Šuhajové ze stáje STAMP Kokovice, která se sice do finále nepropracovala, ale rovněž předvedla úžasný cit pro předvádění koní. Vystavovala malou klisnu plemene minihorse a skvěle dokázala vystihnout správné tempo nutné pro korektní předvedení takového koně, což právě u malých koní bývá častý problém, neboť většina vystavovatelů prostě běží vedle těchto koní příliš rychle a tím je vyvádí z rovnováhy, a to jim znemožňuje, aby se korektně předvedli. Na všechny mladé vystavovatele jsme velmi pyšní.

Cena ASCHK CR .jpg

I přes prvotní nepříznivé předpovědi počasí se nakonec celý den vydařil, panovala zde příjemná až rodinná atmosféra a všichni jsme si ho společně užili. Děkujeme Jízdárně Lhota za poskytnutí zázemí, všem účastníkům za hezkou práci s koňmi ve výstavním kruhu, všem divákům za podporu a v neposlední řadě také všem partnerům a sponzorům, díky nimž jsme mohli naše soutěžící odměnit krásnými cenami: společnost Agrolex, krmiva Smečno, ASCHK ČR, Stáj Otmíče, společnost DESPI, společnost Kmitex, Stáj NAES a Stáj STAMP Kokovice. Se všemi se budeme těšit na viděnou 31. 8. 2024 – 1. 9. 2024 na Národní výstavě NPS v Kolesách u Kladrub, kde bude udělena i druhá letošní cena ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele a kde budou také vyhodnoceny seriálové soutěže NPS.

Článek nebyl redakčně upraven. 

Podobné články

Česká Asociace Connemara Pony připravila v letošním roce pro majitele connemara pony a part-bred connemara (koně s podílem connemara krve min. 25 %,…

Karolína Nováková s valachem Mino

Jezdecké centrum Zduchovice se stalo ve dnech 21. až 25. srpna dějištěm mistrovství České republiky dětí na pony v drezuře a ve skocích. V týmových…