Plnokrevný Fast And Furious

16. 1. 2015 Šárka Votavová Autor fotek: Šárka Votavová, www.sporthorse-data.com

Hřebčín Střelice vstoupí do letošní připouštěcí sezóny se dvěma plemennými hřebci anglického plnokrevníka. Prvním je Suteki Shinsukekun (USA), který bude mít v letošním roce první ročník tříletých koní na dostihové dráze, a loňský debutant v českém chovu Fast And Furious (FR), o kterém si řekneme něco více.

Tmavý hnědák Fast And Furious (FR) se narodil dne 4. 4. 2001 v Haras De Bourgeauville a jako roček byl prodán na francouzské dražbě za 90 000 euro. Na dostihové dráze absolvoval 28 startů, z nichž získal 5 vítězství a 12 umístění. Na dotacích získal přes 290 000 dolarů a přes 70 000 euro. Jako dvouletý oba své francouzské starty proměnil ve vítězství. V klasickém, tedy tříletém ročníku vyběhl šestkrát a získal dvě vítězství (1. v Derby Du Languedoc - 2 400 metrů - Listed) a třikrát se umístil (2. místo v Hollywood Derby (Gr.1 na 2 000 metrů), 2. v Prix Noailles (Gr.2 na 2 200 metrů) a 5. místo v Del Mar Derby (Gr.2 na 1 800 metrů)). Následujících pět dostihových sezón startoval 21x a získal 1 vítězství a 9 umístění. Hřebec doběhl na 3. místě v Breeders Cup Mile Stakes (Gr.1 na 1 600 metrů) či Eddide Read Handicap (Gr.1 na 1 800 metrů).

Fast And Furious

Pojďme se podívat na rodokmen Fast And Furiouse.

SingspielOtcem hřebce je SINGSPIEL (IRE) (In The Wings - (GB) - Glorious Song (CAN) po Halo (USA)), který byl na jedné straně výborným dostihovým koněm, ale i na straně druhé dokázal v chovu vyprodukovat koně s Gr.1 výkonností. Singspiel se narodil v roce 1992 a byl odchován a následně reprezentoval dostihové barvy Sheikha Mohammeda. Na dostihové dráze startoval Singspiel dvacetkrát a získal devět vítězství a jedenáct umístění. Na dotacích získal 3 651 270 liber. Z jeho úspěchů na dostihové dráze jmenujme vítězství v Dubai World Cup (Gr.1), Japan Cup (Gr.1), Coronation Cup (Gr.1), Juddmonte Inernational Stakes (Gr.1) či Canadian International Stakes (Gr.1). Druhý doběhl například v Breeders Cup Turf (Gr.1) či v Coral Eclipse Stakes (Gr.1). V roce 1996 byl zvolen nejlepším koněm v USA na trávě. V roce 1998 byl zařazen do chovu a působil v Darley Stud nedaleko Newmarketu. Bohužel v roce 2010 musel být utracen.

Nyní se podívejme na působení Singspiela v chovu. Z nejlepších potomků jmenujme vítěze Dubai World Cup (Gr.1) či třetího z anglického derby hřebce Moon Ballad (IRE) (z matky Velvet Moon (IRE) po Shaadi (USA)), vítězku Yorkshire Oaks (Gr.1) a Pretty Polly Stakes (Gr.1) klisnu Dar Re Mi (z matky po Darara (IRE) po Top Ville (GB)), vítěze Dubai Sheema Classic (Gr.1) či druhého z Preis von Europa (Gr.1) plemeníka Eastern Anthem (z matky Kazzia (GER) po Zinaad (GB)), vítězku Ascot Fillies Mile (Gr.1) klisnu Hibaayeb (z matky Lady Zonda (GB) po Lion Cavern (USA)), vítězku Breeders Cup Filly & Mare Turf (Gr.1) klisnu Lahudood (GB) (z matky Rahayeb (GB) po Arazi (USA)) a v neposlední řadě dalšího plemenného hřebce Asakusa Den'En (z matky Whitewater Affair (GB) po Machiavellian (USA)), vítěz Yasuda Kinen (Gr.1).

LohengrinZe synů Singspiela v chovu jmenujme hřebce Laterala (GB) (Ligonia (GB) po Aragon (GB)), který byl nejlépe hodnoceným dvouletým koněm v Itálii a o rok později nejlépe hodnoceným koněm v Německu. Z jeho nejlepších potomků jmenujme Gr.1 vítězku a umístěnou letos tříletou klisnu Bilateral (SAF) a v Gr.3 umístěného Ice Cool (FR). Z českých drah ho známe jako otce několikanásobného listed vítěze Legionara (GB) či zatím ve Francii pouze startujícího Myrona (FR) reprezentujícího stáj Quartis - Zámecký vrch. Dalším je v Japonsku působící Lohengrin (JPN) (otec Nejlepšího dvouletého hřebce v Japonsku hřebce Logotype (JPN) či v umístěného Gr.1 hřebce Gottfrieda (JPN)) či plemenný hřebec Dream Ballad (AUS).

Zajímavostí je, že Singspielova matka klisna Glorious Song (CAN) byla v roce 1980 zvolena kanadským Koněm roku a i Nejlepší starší klisnou a v roce 1981 získala opět ocenění Nejlepší starší klisna. V chovu dala kromě Singspiela další plemenné hřebce - Rahy (USA) (po Blushing Groom (FR)), Rakeen (USA) (po Northern Dancer (CAN)), Grand Opera (USA) (po Nijinsky (CAN)) či Haymarket (GB) (po Danzing (USA)). V chovu dala klisnu Ring Of Music (GB) (Sadler's Wells (USA)), která v chovu vyprodukovala výborného dostihového koně a nynějšího plemeníka v Gestüt Fahrhof hřebce Campanologist (USA). Další dvě dcery, klisna Morn Of Song (USA) (po Blushing Groom (FR)) a Chansonnette (GB) (po Mark Of Esteem (IRE)), daly chovu potomky s grupovou výkonností.

Gone WestMatkou Fast And Furiouse je klisna HELVELLYN (USA) (Gone West (USA) - Accredited (USA) po Alleged (USA), která na dostihové dráze příliš nezazářila. Představila se osmkrát a získala jedno vítězství a tři umístění. V chovu dala 15 hříbat, z nichž kromě Fast And Furiouse jmenujme klisnu Herboriste (GB) (Hernando (FR)), která na dotacích získala přes 300 000 dolarů a je vítězkou i umístěnou v grupových dostizích. Další klisna Healing Music (FR) (po Bering (GB)) je listed umístěná a do chovu dala At First Sight (IRE) (po Galileo (IRE), který doběhl například na druhém místě v Investec Derby (Gr.1) či třetí místo získal v Derrinstown Stud Derby Trial Stakes (Gr.3). Další polosestry Fast And Furiouse, klisna Heart Of Ice (IRE) (po Montjeu (IRE) dala v chovu listed vítěze s Gr.3 umístěného hřebce High Duty (GB) (po Oratorio (IRE)), klisna Heleniade (FR) (po Entrepreneur (GB) v chovu vyprodukovala listed vítěze a umístěného Royal Menantie (FR) (po Kendor (FR)) či klisna Helgalill (IRE) (po Bering (GB) v chovu dala českému publiku známého nadějného sprintera Hello Hobby (IRE) po Intense Focus (USA)).

HippamenaPro české chovatele je také zajímavostí, že polosestrou Fasta je klisna Hippamena (IRE) (po Be My Guest (USA)), která po nevýrazné kariéře v ČR byla zařazena do chovu, kde dala užitečné potomky jako klisnu Ha Ha (Cossio (GB)), Happymenu (Cumbrales (IRE)) či potomky Rainbows For Life (CAN) Holy Grail a Holin One.

Jen malou zmínku uvedeme u babičky Fast And Furious klisně Accredited (USA), která je polosestrou grupových dostihových koní, jako je Dame Mysterieuse (USA) a Paint The Town (USA), které obě dokázaly v chovu dát Gr.1 vítěze. Sama Accredited (USA) v chovu dala devět potomků, z nichž nejlepší jsou C'est Possible (USA) a Chancellor Forbes (USA).

Fast And FuriousPlemenný hřebec Fast And Furious debutoval v Polsku v chovu v roce 2009. V roce 2010 se hřebci narodilo sedm potomků, z nichž pouze tři se představili na dostihové dráze v Polsku, ze kterých se nejlíp prezentovali v dostizích druhé kategorie umístění Luzak (POL) a Dagamba (POL). V ročníku 2011 se hřebci narodilo devatenáct potomků, z nichž vyběhlo jedenáct v Polsku. Jednoznačně nejlepší je hřebec Temperament (POL) (z matky Tozzia (POL) po Jape (USA)), který doběhl na 4. místě v Polském derby. Po derby doběhl ještě na 2. místě v dostihu I. kategorie na 2 000 metrů a ve Velké varšavské doběhl na 3. místě. Z dalších potomků jmenujme vítěze dostihu II. kategorie Lafayet (POL) (z matky Lacrimosa po Special Power), dvakrát druhého v dostihu II. karegorie Sceo (POL) (z matky Smyrna po Sorbie Tower) či Zucchero (POL) (z matky Zarita po Freedom Cry). V ročníku 2012 se hřebci narodili pouze tři potomci, z nichž vyběhla pouze Stawona (POL) (z matky Staria po Special Power).

V roce 2014 obsadil Fast And Furious 5. místo v polském šampionátu plemeníků. Ze 14 startujících potomků měl 8 vítězů a 15 umístěných z 87 startů. Na dotacích jeho potomci vydělali 237 475 zlotých. V roce 2014 byl hřebec přesunut do České republiky do Hřebčína Střelice, kde připustil jedenáct klisen, k dispozici je pro plnokrevný chov.

Podobné články
Zambesi

Zambesi TN je první z ohlášených novinek ZH Písek pro rok 2023. Jedná se o letos 19letého KWPN hnědáka s působivým potomstvem, který se snadno může…

I. předvýběry hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka se konají 25. ledna v ZH Tlumačov a 26. ledna v Zemském hřebčinci Písek.