Triumf plný emocí: Olivier Philippaerts vyhrál Grand Prix ve Stockholmu

Předevčírem Tisková informace Autor fotek: Global Champions Zdroj: Czech Equestrian Team

Belgický reprezentant Olivier Philippaerts dokázal poprvé v dlouhé a úspěšné kariéře vyhrát Velkou cenu v rámci série Longines Global Champions Tour, a to při devátém letošním kole ve Stockholmu. Do čela průběžného pořadí túry se posunul Max Kühner.

Vůbec první Velkou cenu v rámci Global Champions v kariéře vyhrál ve Stockholmu belgický jezdec Olivier Philippaerts. Triumfu dosáhl v sedle koně H&M Miro a byly to okamžiky plné emocí. Belgičan za své dlouhé působení v seriálu nasbíral čtyři druhá a dvě třetí místa, ale vyhrát se mu nepodařilo. Až do 30. června 2024. On i jeho fanoušci v cíli oslavovali nejen samotné vítězství, ale také vstupenku do LGCT Super Grand Prix, jež se bude konat letos v listopadu v Rijádu.

Sen o startu v této výjimečné soutěži v Saudské Arábii držela dlouho při životě domácí jezdkyně Wilma Hellström, která závodila s klisnou Cicci BJN. Pro Švédku to byl první start v pětihvězdové Grand Prix a před domácím publikem nakonec brala výbornou druhou příčku. Stupně vítězů pak doplnil stabilně skvělý Belgičan Jerome Guery na hřebci Quel Homme de Hus.

„Je to něco, o čem jsem snil,“ řekl ještě zjevně roztřesený vítěz v rozhovoru po soutěži. „Zkoušel jsem to mockrát, několikrát jsem byl druhý a doufal, že jednou to vyjde. A to se stalo ve Stockholmu, před skvělým publikem, před všemi lidmi z H&M, kteří mě neustále podporovali.“ Olivier je už třetím členem dynastie Phillippaertsů, který dosáhl na první příčku v Grand Prix v Longines Global Champions Tour. „Klíčem, který je pro nás všechny nejdůležitější, je spolupracovat. Na dosažení těchto věcí opravdu pracujeme společně,“ uvedl jezdec.

Nadšení neskrývala ani druhá jezdkyně pořadí Wilma Hellström, jíž před rozeskakováním dala cenné rady její kolegyně Angelica Augustsson Zanotelli. „Dokázat takový výsledek před domácími diváky, to byl skutečně úžasný pocit. Byl to dost tlak, ale měla jsem fantastický den a jsem opravdu šťastná,“ nechala se slyšet Hellström.

Belgičan Jerome Guery na třetí příčce měl také důvod k radosti. V této sezoně se teprve vrátil do nejvyššího sportu po úrazu jeho top kůň Quel Homme de Hus. „Je skvělé mít ho zpátky. Když máte takového koně, všechno vypadá snadné. Zjednodušuje mi život, jsem šťastný, že je zpět a že takto skáče.“

Kurz z dílny Uliana Vezzaniho účastníky opravdu pověřil. Našla se řada jezdců, kteří měli v základní jízdě jen jednu chybu. Mezi nimi bývalý šampion série Brit Ben Maher, Brazilec Eduardo Pereira De Menezes nebo domácí hvězda Peder Fredricson, jemuž smolně spadla hned první překážka. Svůj den neměl ani aktuálně nejlepší jezdec světa Henrik von Eckermann, který dojel se svým nejlepším koněm Kingem Edwardem se čtyřmi chybami. 

Do rozeskakování se dostalo deset dvojic. Pozornost se soustředila hlavně na Rakušana Maxe Kühnera, který vyhrál nedávnou Velkou cenu v Saint Tropez. Jenže s hnědákem Elektric Blue P v rozhodující jízdě shodil hned tři překážky a při projetí cílem jen nevěřícně kroutil hlavou. Desáté místo mu ale nakonec stačilo na to, aby se posunul v celkovém pořadí seriálu Longines Global Champions Tour na vedoucí pozici. Má na kontě 171 bodů. Druhý je s odstupem šesti bodů Dán Andreas Schou a na třetí příčce je Španěl Eduardo Alvarez Aznar s 162 body.

Další kolo Global Champions proběhne od 4. do 6. července v Monaku a o dva týdny později naváže již jedenáctý mítink v německém Riesenbecku. Následovat budou Londýn, Valkenswaard, Řím, Abu Dhabi a Rijád. I když mezi šestnácti etapami letošního ročníku chybí Praha, čeští fanoušci se mohou těšit na sezonu 2025, kdy se GC Playoffs uskuteční opět v libeňské O2 areně. Vstupenky jsou v prodeji od konce března a podrobnosti o přípravách pravidelně publikuje pořádající Czech Equestrian Team na stránkách www.pragueplayoffs.com.

Podobné články

Nedělní Velké ceně při CSIO3*-W CET Prague Cupu v Chuchli předcházelo finále Gold Tour s překážkami do 145 centimetrů, ve kterém předvedl nejlepší…

Skvělého úspěchu dosáhl český reprezentant Aleš Opatrný v Grand Prix, která zakončila pátý ročník mezinárodních parkurových závodů CSIO3*-W CET…