Michael Duffy na Miami Beach vyhrál Grand Prix LGCT. Rychlý Kühner chyboval

7. 4. 2024 Tisková informace Autor fotek: Global Champions Zdroj: Global Champions

Pro první vítězství v Longines Global Champions Tour si na Miami Beach dojel Ir Michael Duffy s dvanáctiletým valachem Claptonn Mouche. V rozeskakování Grand Prix jako jediný zopakoval čistou jízdu a získal tak postup do GC Playoffs v Rijádu.

Druhé kolo parkurové série Global Champions vyvrcholilo na Miami Beach Velkou cenou s výškou překážek 160 centimetrů. Postup do rozeskakování těsně unikl členovi vítězného týmu Rome Gladiators z páteční soutěže GCL. Ital Lorenzo de Luca na valachovi Cappuccino 194 totiž dovezl do cíle dva trestné body za překročení času a skončil tak desátý bez možnosti bojovat o příčky nejvyšší.

Mezi devíti postupujícími byl třiadvacetiletý Pražský lev – Thibeau Spits, který je reprezentantem Belgie. Na hřebci Calvino II de Nyze Z však na zkráceném parkuru udělal dvě chyby a umístil se devátý za rychlejším Michaelem Penderem s valachem HHS Calais. Většina dvojic udělala v rozhodující části Grand Prix jednu chybu. Ta musela nejvíc mrzet Rakušana Maxe Kühnera ve dvojici s valachem EIC Cooley Jump the Q, jelikož jeho čas 41,59 byl ze všech nejrychlejší. Stála ho tak cenné vítězství, které ukořistil irský jezdec Michael Duffy v sedle valacha Claptonn Mouche. Ten byl jediným, kdo dokázal zopakovat čistou jízdu.

„Už to nějakou dobu trvalo, tak už pravděpodobně bylo na čase, abychom s tím něco udělali. Je to úžasné a trochu mi dochází slova. Nejsem největší řečník, ale tentokrát mi to jde ještě hůř. Prostě nemám slov,“ přiznal po svém prvním vítězství v sérii Longines Global Champions Tour. O něco výřečnější byl druhý umístěný Max Kühner. „Cooley je velmi citlivý kůň. V obratu trochu podklouzl a já jsem ho pak potřeboval trochu pobídnout, aby se dostal k lépe k dalšímu skoku. Vždy si pamatuje takové pobídnutí a já jsem cítil, že u následující překážky ho budu muset trochu zadržet. To byl myslím důvod, proč jsme udělali chybu,“ zhodnotil.

Třetím na stupních vítězů byl Francouz Julien Anquetin, jenž startoval na valachovi Blood Diamond du Pont. Kurzem rozeskakování projel jen o 55 setin pomaleji než Max Kühner. Nechal tak za sebou další parkurové hvězdy jako jsou Eduardo Alvarez Aznar, Malin Baryard-Johnsson, Simon Delestre, Shane Sweetnam či Michael Pender.

Na vrcholu žebříčku LGCT je po dvou kolech již zmíněný Španěl Eduardo Alvarez Aznar, který má 62 bodů. O jeden bod méně má druhý Max Kühner, třetí je s 56 body Christian Kukuk. Následují Michael Duffy, Abdel Saïd, Simon Delestre, Harry Allen, Julien Anquetin, Marcus Ehning a Malin Baryard-Johnsson. 

Global Champions pokračuje již za pár dní v Mexico City. Začátkem května se přesune do čínské Šanghaje a posté se přestěhuje na delší dobu do Evropy, kde proběhnou hned tři mítinky po sobě ve Francii – konkrétně v Saint Tropez, v Cannes a v Paříži. Na konci června se uskuteční velmi hojně navštěvované kolo ve švédském Stockholmu a během letních prázdnin jsou naplánované mítinky v Monaku, v Riesenbecku, v Londýně a ve Valkenwaardu. Poslední předfinálovou zastávkou je na přelomu srpna a září Řím. O vítězích základní části se rozhodne koncem října v Abu Dhabi a GC Playoffs bude letos poprvé hostit saudskoarabský Rijád. 

Již v příštím roce se však tento vrchol světové parkurové série vrátí do Prahy. Libeňská O2 arena bude nejlepší parkurové jezdce a koně hostit ve dnech 20. až 23. listopadu 2025. Vstupenky na GC Prague Playoffs jsou již v prodeji a dle informací pořadatelů z Czech Equestrian Teamu je zájem o ně podle očekávání velký. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.pragueplayoffs.com a www.gcglobalchampions.com.

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…