German Masters 2001

Jezdecké závody „German Masters“ jsou jedny z nejprestižnějších závodů současnosti a každým rokem se konají v „hlavním městě“ Baden-Würtembergska, ve Stuttgartu. Letošní, již 17. ročník se konal v termínu 14.- 18. listopadu 2001 a byl součástí výstavy „Pferd 2001, na níž se prezentovali i čeští vystavovatelé. Byl přehlídkou nejen toho nejlepšího, co můžete v současné době v disciplínách jakými jsou parkurové a drezúrní ježdění vidět, ale do hlavního soutěžního programu byla zařazena také voltiž.

Stuttgartská Sleyer-Halle byla zaplněna každý večer maximálním počtem 8000 diváků, kteří celkovou atmosféru závodů jenom pozvedli. Jen na drezúrní soutěž v dopoledních hodinách se přišlo podívat na 4000 návštěvníků.

Celkové dotace se vyšplhaly na závratnou částku téměř 871.000 DM a mezi nejvýznamnější sponzory patřily firmy jako: Stuttgarter Messe und Kongress GmbH, Mercedes Benz sídlící v nedalekém Sindelfingenu, Allianz pojišťovna, Warsteiner, Karstadt, Landesbank Baden Württemberg a mnoho dalších.

Nejsledovanějšími drezúrními soutěžemi byly sobotní úlohy „KURZ GRAND-PRIX“ a nedělní GRAND PRIX SPECIAL. Ve správný čas na správném místě byla opět Ulla Salzgeber se svým 13-letým valachem Rustym. Předvedla vyrovnaný výkon a nepatrným rozdílem v počtu bodů (1675) získala krátce po svém titulu mistryně Evropy pro rok 2001 i vítězství v tomto turnaji. Stuttgartská Sleyer-Halle je místem, kde právě ona začínala svou profesionální kariéru. Po závodě se svěřila se zářícím úsměvem na tváři reportérům se svými dojmy: „Jsem velmi šťastná, Rusty ohromně spolupracoval, je to zkrátka jedinečný kůň, který dělá, co si myslím, on prostě chce dělat to, co chci já. A navíc to dělá rád a nezpůsobuje mu to žádný stres.“

Jako nejlepší drezúrní jezdkyně turnaje získala čestnou cenu – nový Smart Cabrio v hodnotě 24.000 DM. Na druhém místě skočila Dánka Lone Jörgensen na koni Kennedy (1638 bodů), která stabilně žije a trénuje v Německu, třetí byl další německý reprezentant Martin Schaudt na 10-letém hannoverském valachovi Loriot (1576 bodů).

Po změně svého tréninkové působiště se zde představila se svým novým koněm – osmiletým oldenburským valachem jménem Apache Isabell Werth. Celkově se sice umístili na 6. místě, ale již nyní je zřejmé, že on by se mohl stát nástupcem Gigolla a tato sympatická právnička by se tak mohla vrátit na světový trůn drezúry. Rozchod s jejím dlouholetým trenérem Dr. Uwe Schulten-Baumerem po patnácti letech vyvolal řadu spekulací a dohadů, ona sama své přesídlení do Mellendorfu komentuje slovy: „Patnáct let je přece jen polovina mého profesionálního života a byl zkrátka čas na změnu…“.

V parkurovém skákání byly hlavními soutěžemi sobotní „Mercedes German Masters“ a nedělní „Velká cena města Stuttgart“. Na startu se objevilo množství zvučných jmen a tak se bylo na co dívat. Návrat na světová kolbiště jsme zaznamenali u reprezentanta Saudské Arabie Khaled Al Eid, který se nám všem zapsal zřejmě do paměti svým třetím místem na olympijských hrách Sydney 2000. Jeho kůň se účastnil však již předchozích olympijských her – v Atlantě a jeho sedle byl tenkrát Paul Schockemöhle. Sám Khaled Al Eid byl ve Stuttgartu poprvé a také to byl jeho první velký start po Sydney. V současné době má tento 32-letý sympatický Arab své koně ve stáji Rodriga Pessoy v Brusselu, kde je také sám Nelson Pessoa trénuje. Jak sám konstatoval: „Je překvapivé, že můj kůň Khashm po tak dlouhé pauze opět nabral formu. Skokové ježdění u nás v Saudské Arábii je stále populárnějším sportem. Není to sice jako fotbal nebo dostihy koní či velbloudů, ale je v žebříčku hned za nimi. Celkem 30 závodů se konalo v letošním roce v samotném hlavním městě Riad.“ Na otázku, co si myslí o situaci v sousedním Afganistánu, reagoval slovy: „Nevídím tam žádné problémy. Znám rodinu Bin Ladena a je naprosto normální. Všechny velké rodiny v Saudské Arábii se znají velmi dobře navzájem“.

Stavitelem parkuru byl Hauke Schmidt, který sám v rozhovoru řekl: „Stavím pro koně, stavím pro diváky“. A tak to i bylo. Bezchybných jízd v prvním i druhém kole bylo více než dost a tak pět koní postoupilo s nejlepším časem do závěrečného rozeskakování. Nejprve triumfoval německý závodník Marcus Merschformann s koněm Camirez v čase 35.87 a pak nastoupil na start Michael Whitaker (GB) a diváci se mohli radovat dvojnásobně. S koněm Handel II totiž přešel rozeskakování stejně bezchybně a NAVÍC v naprosto stejném čase 35.87! Nepatrně pomalejší byl třetí Franke Sloothaak (D) s Gio Granno, který získal 24.000 DM, až čtvrtý pak Rene Tebbel s Le Patron a pátý L. Beerbaum na Goldfieverovi.

A tak mezi hlavními organizátory a sponzory vzniklo překvapivé dilema – kdo vlastně získá onu vytouženou hlavní cenu – Mercedes Benz C 320 Sport Coupe v hodnotě 62.000 DM? Oba vítězové se sice v tomto nádherném voze vzájemně povozili, avšak hlavní pořadatel s sponzor vyřešili celou situaci s diplomatickým nadhledem, což se může přihodit snad jedině zde ve Stuttgartu. Rozdělili si totiž náklady na druhé auto tak, že dvě třetiny zaplatil Stuttgarter Messe und Kongress a jednu třetinu sám Mercedes Benz. Angličan Michael Whitaker zvítězil v ceně Mercedes German Masters již potřetí a dvakrát byl úspěšný při „Velké ceně“. Při tiskové konferenci řekl: “Do Stuttgartu přijíždím vždy rád. Po dlouhé nemoci jsem si nebyl jistý, zda se vůbec k parkurovému ježdění budu moci ještě vrátit. Jsem rád, že to bylo právě zde“.

A pak už vše směřovalo k velkému nedělním finále a tím byla „Velká cena města Stuttgart“. Překážky ve výšce 150-160 cm stavěl opět Hauke Schmidt. Většina koní a jezdců znovu předvedla kvalitní a soustředěné výkony a tak do druhého kola postoupilo 16 dvojic, mezi nimi i Rodrigo Pessoa s koněm Baloubet du Roet, kterému v sobotním startu příliš štěstí nepřálo. Nevyzpytatelnost tohoto špičkového hřebce francouzského původu s velmi vysokým podílem plnokrevné krve jsme měli možnost vidět již na olympiádě v Sydney. I zde ve Stuttgartu svého jezdce patřičně pozlobil. Nakonec byl znovu nejrychlejší sobotní vítěz Michael Whitaker s koněm Handel II a získal tak před 7.700 diváky hlavní cenu – Mercedes Benz S 320 CDI v hodnotě 110 000 DM. Navíc je jediným parkurovým jezdcem, kterému se podařilo zvítězit od roku 1988 v obou „velkých“ cenách. Tenkrát to byl právě jeho bratr John Whitaker s legendárním koněm Milton, kterému se to podařilo. Pro druhé místo si dojel olympijský vítěz Jeroen Dubbeldam z Holandska na šimlovi Sjiem a za ním se umístil další holandský zástupce Albert Voorn na koni Tinello Rohdenburgs Colorado.

Zajímavostí byla sobotní večerní soutěž „Gold-Zack Ladies German Masters“, tedy parkurové závody žen. Ve dvoukolovém skákání byla nejlepší Američanka Alison Firestone na koni Casanova a získala prémii v hodnotě 10 000 DM. V rozhovoru po závodě řekla divákům: „Je pro mě velkou ctí vyhrát právě tyto závody. Když jsem zde skákala poprvé, byla jsem osmá, minulý rok jsem byla druhá a letos jsem zcela nahoře. Publikum je zde absolutně skvělé, doslova nejlepší, jaké jsem na závodech zažila“. Bezchybná byla také druhá Katharina Offel z Německa s koněm Divine na druhém místě, stejně tak Jessika Kürten z Irska na koni Paavo.

Co říci na závěr? Turnaj German Masters 2001 se nepochybně vydařil. Pokud jste neměli možnost být ve Stuttgartu osobně, zkuste to určitě za rok znovu. Příjemným zjištěním zde bylo i to, že právě na tak významném turnaji, kde hrají peníze skutečně velkou roli, zůstává kůň pro člověka především partnerem a přítelem a nikoliv jen prostředkem.

Světová špička se nyní přesunula do Berlína, kde se v termínu 22. – 25.11. 2001 bude konat CSIO-W Berlín. Startovat by zde měl s koňmi z hřebčína ABC i náš Aleš Opatrný. Držme mu palce:-)

Chcete-li se dozvědět více o German Masters, další najdete na jejich oficiálních stránkách.

Podobné články

Před deseti lety se v Olomouci konaly první parkurové závody zařazené do Světového poháru a stejnou dobu trvalo čekání na to, až se některému z…

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů…