Aleš Opatrný byl druhý v Grand Prix při CSIO v Praze. Nestačil jen na Rompa

Předevčírem Tisková informace Autor fotek: Kateřina Návojová Zdroj: Czech Equestrian Team

Skvělého úspěchu dosáhl český reprezentant Aleš Opatrný v Grand Prix, která zakončila pátý ročník mezinárodních parkurových závodů CSIO3*-W CET Prague Cup ve Velké Chuchli. Na hřebci Kapsones W. skončil druhý za Nizozemcem Rubenem Rompem.

Vrcholem CSIO3*-W CET Prague Cup v Chuchle Areně Praha se stala nedělní Grand Prix Czech Equestrian Teamu zařazená do série Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace. Švýcarský course designer Gérard Lachat si pro šedesátku kvalifikovaných dvojic připravil velmi náročný parkur s výškou překážek 155 centimetrů. Jezdci a koně se museli vypořádat nejen se všemi nástrahami v parkuru, ale také s velmi přísně nastaveným časovým limitem, což mnohým dělalo velké problémy. 

Mezi těmi, kteří soutěž nedokončili, byli i Kamil Papoušek s Vivanem Blue, jimž se v sobotní Diamond Tour velmi dařilo. Pokračování vzdaly i Sára Vingrálková s klisnou Naila V´T Merelsnest či Anna Kellnerová na valachovi Hurricane D.D. Miloslav Příhoda dokonce nedobrovolně opustil sedlo valacha Ibizy D. Naopak velmi sympatický výkon předvedla Linda Portychová na klisně Lara, jež obdržela pouze sedm trestných bodů za chybu a překročený čas. 

Bez penalizace se podařilo základní parkur překonat pouze pěti dvojicím, a tu poslední tvořil Aleš Opatrný s hřebcem Kapsones W. „Když jsem seděl na tribuně a viděl prvních dvacet jezdců, byl jsem přesvědčený, že se do času nevejdu. Kapsones skákal skvěle, ale říkal jsem si, že potřebuji štěstí, aby se mi jednou dotkl břevna, ale nespadlo. To se mi podařilo hned na dvojce a pak to již šlo jak po másle. – Problémy jsem měl trochu při nájezdu na triplebar. To jsem si myslel, že mi vyrve ruku z ramene, protože ty jeho obraty na pravou ruku nejsou žádná sranda, ale klaplo to,“ konstatoval v rozhovoru pro on-line přenos. 

Jako první do zkráceného parkuru nastoupil Ital Emanuele Camilli na klisně Casa Blue PS. Zopakoval bezchybnou jízdu v čase 47,87. Hned poté Nizozemec Ruben Romp na valachovi Esi Toulouse dokázal, že jde jet výrazně rychleji. Taktéž zapisoval dvojitou nulu, ale v jeho případě časomíra ukázala hodnotu 44,91 sekundy. O šest desetin pomalejší byl Omar Abdul Aziz Al Marzooqi ze Spojených arabských emirátů, a tak se zařadil ve dvojici s hřebcem Enjoy de La Mure na průběžné druhé místo. Zůstal na něm i po jízdě Belgičana Dominique Joassina, jelikož ten chyboval, a navíc měl doposud nejpomalejší čas 49,59. Poslední na startu byl Aleš Opatrný, jenž hned od začátku nasadil s Kapsonesem velmi solidní tempo. K vítězství mu nakonec chybělo jen půl sekundy, ale druhé místo je i tak velkým úspěchem.

„Ruben Romp měl opravdu rychlého koně. Mě vyšlo vše perfektně, podařilo se mi dobře zatáčet a Kapsones skákal mnohem lépe než v základní části soutěže. Možná z dvojky na trojku šlo jet trochu rychleji, ale jinak nám vše klaplo, jak mělo,“ pochvaloval si Aleš Opatrný. „Konečně se mi tady podařilo jet Velkou cenu čistě. Předešlé čtyři ročníky jsem měl vždy jednu chybu, tak jsem tu smůlu prolomil,“ dodal spokojeně a nezapomněl na závěr také pochválit výbornou organizaci závodů ze strany Czech Equestrian Teamu. Další podrobnosti o akci najdou zájemci na webu

Podobné články

Belgický reprezentant Olivier Philippaerts dokázal poprvé v dlouhé a úspěšné kariéře vyhrát Velkou cenu v rámci série Longines Global Champions Tour,…

Nedělní Velké ceně při CSIO3*-W CET Prague Cupu v Chuchli předcházelo finále Gold Tour s překážkami do 145 centimetrů, ve kterém předvedl nejlepší…