Od hlavy k ocasu: plec

9. 1. 2020 Hooves Blog Autor fotek: Archiv autorky

Navazujeme na náš seriál o důležitosti stavby těla koně pro jeho zdraví a jezdecké využití. Od zádi jsme přes hřbet doputovali až k pleci, která je tak důležitá, že jí věnujeme hned dva díly. V tomto prvním se zaměříme na sklon a úhel lopatky - ta má zásadní vliv nejen na chody koně, jejich vznos, prostor a pohodlnost, ale také na pasování sedla a celkové zdraví koně.

Sklon a úhel plece jsou při popisu stavby těla koně dvě zcela odlišné věci, ovšem tyto termíny jsou často používány nesprávně a zaměňují se. Termín „sklon plece“ označuje sklon, který zaujímá lopatka vůči vodorovné ploše, zatímco úhel plece je úhel, který svírá lopatka a kost pažní (humerus).

Sklon plece (lopatky): spustíme přímku od nejvyššího bodu kohoutku k ramennímu hrbolu a poté změříme úhel této přímky vůči vodorovné ploše. Sklon plece se pohybuje mezi 40–60 stupni. Sklon 45 stupňů je označován jako „šikmá“ lopatka a je ideální pro drezurní koně. Sklon 55 stupňů je považován za „strmou“ lopatku a hodí se při skákání nebo koním tzv. chodových plemen, u kterých je požadována vysoká akce končetin. Sklon plece 50 stupňů považuji za ideální pro všestranného, univerzálního koně.

Hraniční hodnoty jsou 40 a 60 stupňů. Kůň, který má výrazně šikmou lopatku, je stále celkem použitelný a nemusí být nutně náchylný ke kulhání, ale rozhodně dá takto stavěný kůň svému majiteli dost zabrat, až pro něj bude shánět sedlo. Lopatka je natolik šikmá, že je téměř nemožné, aby na ní sedlo neleželo, když je usazeno ve správné poloze na zádech koně. I po umístění na správné místo a zapnutí podbřišníku bude sedlo ležet na lopatce. A jak víme, sedlo v této poloze blokuje volný pohyb lopatky, čímž blokuje i pohyb celé přední nohy koně. Dokonce i sedlo na míru bude problém na tuto stavbu těla napasovat. Naštěstí jediní koně, které jsem kdy viděla takto stavěné, jsou někteří fríští a tažní koně. A pro kočárové nebo tažné koně je šikmá lopatka žádoucí, protože na ní lépe sedí chomout nebo postroj.

Na druhé straně této škály, strmá, 60stupňová lopatka také sama o sobě není zdravotním handicapem. Dokonce ani koně nepredisponuje ke krátkým, trhaným krokům, jak si hodně lidí myslí, i když určitě na takovém koni můžete cítit jeho menší pružnost. Co ale strmá lopatka způsobuje, jsou větší otřesy a napětí v celé přední končetině, což může ústit ve zdravotní problémy. Ani jeden z těchto extrémů tedy není u koně žádoucí a je vhodné se mu vyhnout, chceme-li koně, který pro nás bude dlouho pracovat bez zbytečných zdravotních rizik.

Úhel plece: zjistíme ho tak, že k přímce, podle které určujeme sklon plece, přidáme ještě jednu, vedoucí od ramenního hrbolu k loketnímu hrbolu. Následně se změří úhel tvořený těmito dvěma přímkami. Velikost úhlu, tvořeného tak vlastně ramenním kloubem koně, se může pohybovat od 80 do 115 stupňů. Zde je kouzelnou hodnotou 90 stupňů; máte-li méně, kůň bude předními končetinami dělat jen krátké krůčky. Žádná jiná kombinace vlastností nedokáže tento handicap zachránit a vyvážit úhel pod 90 stupňů. V mnoha případech je to zásadní problém. Cokoli nad 90 stupňů je bonus. Mnoho z Grand Prix skokanů, kteří jsou schopni si strčit kolena až k uším, má úhel plece na horní hranici možného rozsahu.

Podívejme se na náš náhodně vybraný vzorek koní a uvidíme, jak si stojí.

Kůň 1 – hřebec quarter horse

Náš hřebec má sklon plece krásných 50 stupňů. To je ideální hodnota pro všestranné plemeno. Nepřekvapivě má však úhel plece menší než 90 stupňů – asi 85. Tento znak je bohužel u plemene quarter horse poměrně rozšířený.

Kůň 2 – valach quarter horse

Sklon plece tohoto koně je přibližně 48 stupňů, bohužel má také uzavřený úhel plece a to ještě více než náš první kůň. Naměřila jsem asi 78 stupňů. To však není jeho skutečný úhel plece, ten je totiž blíže stejnému číslu 85 jako u našeho prvního koně. Všimněte si, že tento kůň stojí s úhlem plece uměle zavřeným, protože stojí předními končetinami příliš daleko pod tělem, které je nakloněné dopředu. Pokud by stál, jak má, jeho úhel plece by se trochu otevřel, ale stále by byl menší než žádoucích 90 stupňů.

Kůň 3 – čtyřletý quarter horse

Zde máme první strmou plec s 55 stupni. Co mě ale překvapilo, je, že je v kombinaci s otevřeným úhlem plece v hodnotě 95 stupňů. Tato kombinace je u quarterů neobvyklá, častěji ji uvidíte u plnokrevníků. Zajímalo by mě, jestli tento chlapík nemá v rodokmenu nějaké plnokrevníky.

Kůň 4 – arabský hřebec

50 stupňů – další krásný sklon plece pro všestranného koně, ale k mému překvapení je jeho úhel plece také uzavřený na 85 stupňů. To je pro araba velmi neobvyklé, takže jsem několikrát ověřovala svá měření, zakreslené body i čísla. Světlo blesku na fotografii, které dokonale zdůrazňuje jeho kosti, potvrzuje výsledky. Pokud vezmeme v úvahu, že pravá přední noha je možná trochu moc pod tělem, můžeme přidat stupeň nebo dva, ale stále nám to nedává dostatečný úhel. Ale pak jsem vzala v potaz i strmé kopyto, které s příliš vysokou patkou ještě více zavírá úhel plece zvednutím lokte (všimněte si, že to také mírně ohýbá nohu koně v karpu). Klidně bych se vsadila, že kdybychom měli fotografii z druhé strany, tak by úhel plece měřil požadovaných 90 stupňů.

Kůň 5 – plnokrevný valach

Jak se dalo čekat, náš plnokrevník má strmější plec, přibližně kolem 54 stupňů. Úhel plece je mírně uzavřený na 89 stupňů, ale všimněte si, že levá přední noha je opět o něco víc pod tělem, takže náš plnokrevník má vlastně adekvátní úhel plece 90 stupňů (a možná i o fous víc).

Kůň 6 – klisna paint horse

Naše paintka má nejstrmější plec ze všech, přibližně 57 stupňů a úhel lopatky akurátních 90 stupňů.

----------------------------------------------------------------------------------------------

V druhé části povídání o lopatce se budu zabývat zásadní důležitostí kosti pažní (humeru) a jejím přímým vztahem k lopatce.

Podobné články

Hlava je pro jezditelnost koně tou nejzásadnější věcí, ovšem v tomto článku se nebudeme zaměřovat na hlavu ve smyslu psychiky, vyrovnanosti, ochoty a…

Pokračujeme v našem výletě stavbou těla koní. Poté, co jsme se v minulé části prokousali stavbou krku koní obecně, je na čase podívat se na naši…