Jak zjistit délku kyčlí koně a k čemu nám je?

6. 8. 2017 Hooves Blog Autor fotek: Archiv autorky

Stavba těla koně je hodně rozsáhlé téma a většinu lidí velké množství informací odradí. Budeme je proto dávkovat postupně a po malých kouscích. Dnes začneme první ze tří částí povídání o délce kyčlí, hřbetu a beder a co to pro koně znamená. Opět se můžete těšit na přesný návod, jak vše změřit, a na fotografie.

Aby nedošlo k pochybnostem, uvádím, že budu mluvit o koních jezdeckých, nikoli tažných nebo dostihových. Mnoho aspektů mají společných, ale jsou i výjimky. Budu tyto výjimky opakovaně zmiňovat, ale u čehokoli jiného platí, že „toto se vztahuje na jezdecké koně bez ohledu na disciplínu".

Jak jsem zmiňovala v jednom z předchozích článků, délka kyčle je důležitá pro silový potenciál koně, čím delší kyčel, tím více síly. Je to ze dvou důvodů: jednak větší délka znamená více svalové hmoty, za druhé také větší pákový efekt. U koní neexistuje „příliš dlouhá kyčel", ale zcela jistě existuje „nedostatečně dlouhá kyčel".

Aby kůň mohl vykonávat naše požadavky, potřebuje mít sílu. Některé požadavky vyžadují víc síly než jiné, ale obecně je potřeba síla, aby mohl kůň jít aktivně od zádi, a na rozdíl od shromáždění, které do vyššího stupně od každého koně nepotřebujeme, aktivní pohyb od zádi potřebujeme u každého koně k tomu, aby se pohyboval zdravě a správně vykonával i nejjednodušší požadavky.

Budu používat stále obrázky týchž koní, které jsem náhodně vybrala z inzerce (z portálů www.dreamhorse.com a www.equinenow.com).

  • Krátká kyčel: < 30 %
  • Průměrná / dostačující kyčel: 30-32 %
  • Dobrá délka kyčle: 33 %+
  • Výborná délka kyčle: 35 %+

Abychom určili délku kyčle, změříme délku kyčle koně a podělíme ji délkou těla koně. Výsledek vynásobíme stem, abychom dostali procento.

  • Délku těla měříme od ramenního hrbolu k sedacímu hrbolu.
  • Délku kyčle měříme od kyčelního hrbolu k sedacímu hrbolu.

vs

Tady na obrázku kostry koně jsou všechny tři body označené červeně, takže můžete vidět, kde je najít. Když si je na svém koni nahmatáte, pomůže vám to najít je i na cizích koních, aniž byste potřebovali hmat. Je těžší je najít, pokud jsou schované v mase a ještě těžší je to na fotografiích. V takovém případě je často hledáme za pomoci rozdílů ve stínech.

Kůň 1 - desetiletý hřebec quarter horse

hi

Kvůli velkému množství svalů a dobrému navázání částí těla je u něj obtížnější tyto body rozeznat, zejména ramenní hrbol. Nicméně je tu patrný stín a záhyb na kůži/svalu, který nám pomůže ho najít. Pokud se netrefíme, může to naše měření na fotografii výrazně ovlivnit. Až si vytrénujete oko, nebudete už ani potřebovat pravítko a úhloměr, abyste dokázali vidět proporce, poměry a úhly těla koně.

Níže jsem označila, kde si myslím, že tyto body jsou. Nyní změříme délku těla a kyčle a vypočítáme procento.

ss

Podle mých měření vychází délka kyčle těsně pod 36,5 %. Čísla se nám mohou trochu lišit podle toho, jak velký (nebo malý) obrázek máte na monitoru a jak přesní jste v měření, ale všichni bychom měli jasně dostat délku kyčle, která je „výborná".

Kůň 2 - valach quarter horse

Prokvetlá srst tohoto koně nám trochu ztěžuje hledání kyčelního hrbolu, ale má malý tmavý flíček na pravém okraji hrbolu. Ramenní hrbol je snazší najít. A teď, než budete měřit, zdá se vám, že má tento kůň tak dlouhou kyčel jako ten předchozí, nebo kratší? Pokud kratší, myslíte, že je to ještě pořád „výborná" délka?

oii

bs

Podle mého měření je délka kyčle tohoto koně trochu méně než 35 %, takže ne tolik, jako u předchozího, ale určitě ještě spadá do kategorie slušné délky.

Kůň 3 - čtyřletý quarter horse

Tento kůň má hodně osvalenou záď, zejména stehna. Má strmější pánev, ale jakou má délku? Je „dobrá"? Osvalení na předku ztěžuje vyhledání ramenního hrbolu.

k.

dfs

Naměřila jsem asi 34,5 %, takže další s celkem dobrou délkou. Nenechte se zmást strmější pánví, která na první pohled vypadá krátká. Quarteři bývají kritizováni za spoustu příšerných vlastností, které byly roky v chovu podporovány (a časem se k nim dostaneme), ale délka kyčlí je jedna z věcí, kterou zpravidla mají v pořádku.

Kůň 4 - arabský hřebec

U tohohle koně je opravdu snadné najít ramenní i sedací hrbol. Kyčelní je trochu obtížnější, ale je tam stín, který nám pomůže. Teď jsme viděli troje velmi pěkné kyčle, co říká váš první dojem o tomto koni?

op

ws

Tento má asi 31 %, čímž spadá do průměrné/dostačující kategorie. Bude fungovat, ale před jeho silou se svět na zadek neposadí. Je to také mnohem lehčí typ koně a není to plemeno, od kterého bychom očekávali sílu, bývají ceněni spíše pro rychlost. I rychlost ale vychází ze síly, takže od tohoto koně nebudeme očekávat, že by byl zvlášť rychlý, ani na araba ne.

Je tu ale ještě jedna věc, která si zaslouží zmínku. Tenhle kůň má úplně rovnou záď. To je závažná vada, protože výrazně ztěžuje podsazení a shromáždění. S takto plochou pánví je pro koně přirozené prohýbání hřbetu, vláčení zadních nohou za sebou a vysoká pozice hlavy.

Kůň 5 - plnokrevný valach

Tak jaký je váš první dojem?

ko

ca

Pokud jste usoudili, že tohle nevypadá na dobrou délku kyčlí, pak jste se strefili. Tenhle valach má asi 29 % a to je opravdu krátká kyčel. Ale zato disponuje dvěma ctnostmi, které tento handicap trochu vyvažují. Tou první je výjimečné umístění sakroiliakálního (SI) kloubu. To může významně vyvážit tento nedostatek. Tou druhou ctností se budeme zabývat v jednom z dalších dílů.

Kůň 6 - klisna paint horse

Tak co si myslíte o délce kyčlí této klisny?

fq

fcq

Pokud jste odhadovali kyčle průměrné/dostačující, pak jste se strefili. Naměřila jsem zhruba 31 %, tedy totéž, co u arabského hřebce. Mám ale podezření, že někteří z vás ji zařadili do kategorie „krátká kyčel" jako plnokrevného valacha výše.

Budeme o této klisně také mluvit ještě později v jednom z dalších dílů seriálu, protože tento kůň, i s lepší délkou kyčle, je mnohem slabší než zmíněný plnokrevný valach. Je to úplně opačný případ, tady máme koně, který má vadu, natolik závažnou, že převáží i mnoho dobrých vlastností a oslabí celého jedince.

Projděte si stáj i internet a trénujte oko. Dívejte se na kyčle, odhadujte délku a pak investujte trochu času, najděte hrboly a ověřte či opravte svůj odhad měřením. To je jediný způsob, jak se to naučit.

Podobné články

Hlava je pro jezditelnost koně tou nejzásadnější věcí, ovšem v tomto článku se nebudeme zaměřovat na hlavu ve smyslu psychiky, vyrovnanosti, ochoty a…

Pokračujeme v našem výletě stavbou těla koní. Poté, co jsme se v minulé části prokousali stavbou krku koní obecně, je na čase podívat se na naši…