Když je zvíře charismatické, peníze na jeho ochranu se shánějí lépe, říká šéf zoo

1. 7. 2024 Jana Mičová Zdroj: iDnes.cz URL zdroje: www.idnes.cz
Idnes.cz
Idnes.cz

Divocí koně do stepí Střední Asie patří. Zachránit zvířecí druh a vrátit ho do přírody je pro nás ta nejvyšší meta, říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, která pokračuje v projektu Návrat divokých koní. Po úspěchu v Mongolsku se vzácní koně Převalského vracejí do původní domoviny i v Kazachstánu.

V první várce do Kazachstánu začátkem června doputovalo sedm koní. Cílem je postupně vybudovat životaschopnou skupinu zvířat, která by bez zásahu člověka v minulém století vyhynula. Miroslav Bobek prozradil, jak vypadá zákulisí takového dlouhodobého a náročného projektu.

Když jste do Kazachstánu přivezli první várku koní Převalského, řekl jste, že se do svého původního prostředí vracejí po stovkách let. Co se před stovkami let stalo, že toto divoké zvíře vyhynulo?
Svou roli sehráli pastevci, kteří budovali stáda a volně žijící zvířata vytlačovali z jejich teritorií, a také lovci – lidem kdysi divocí koně sloužili jako potrava. Jistý vliv na drastické snížení populace mohly mít i kruté zimy. Ale popravdě se přesně neví, kdy z Kazachstánu koně Převalského vymizeli, informace jsou dost protichůdné. Trochu přesnější zprávy jsou z Mongolska, kde byl poslední hřebec pozorován koncem šedesátých let 20. století.

Celý článek přináší iDnes.cz: Když je zvíře charismatické, peníze na jeho ochranu se shánějí lépe, říká šéf zoo

TN.cz
Podobné články
Idnes.cz

V pondělí 1. července se Londýnem proháněli tři splašení vojenští. Jeden z nich dokonce narazil do auta.

Reflex

Jak během deseti sekund zaujmout celý svět? V národních barvách, avšak netradičně pojatých, se představí český tým 26. července 2024 při slavnostním…