Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

23. 5. 2024 Filip Jaroševský Metro.cz Zdroj: Metro.cz URL zdroje: www.metro.cz

Začalo to fotkou ležícího koně na dlažbě Staroměstského náměstí. A podle největších optimistů to možná, alespoň načas, skončí už dnes na mimořádném zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Řeč je o nedávno medializovaném konfliktu týkajícím se provozu koňských povozů v centru Prahy. Tržní řád totiž nařizuje, že je zde od začátku loňského roku provoz takzvaných fiakrů, nebo chcete-li drožek, zakázaný.

Provozovatelé však mají platnou nájemní smlouvu, a tak na náměstí i nadále zůstávají. Diskuse o vhodnosti provozování koňských spřežení v centru Prahy živí nejen na sociálních sítích i někteří politici.

„Vzhledem k nedávné medializaci bychom vás chtěli informovat o našich plánech na čtvrtečním zasedání zastupitelstva hlavního města, kde naši zástupci vystoupí s žádostí o zařazení tématu kočárů v centru Prahy do programu jednání. Postupujeme v souladu s doporučením, které dal zastupitelům už loni petiční výbor Poslanecké sněmovny,“ říká pro deník Metro předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský.

Trpí koně ze Staroměstského náměstí? Proč si někteří lidé myslí, že ano? Lze nějak prokázat, že se mají dobře?
Koně stoprocentně netrpí, je možné vše doložit lékařskými zprávami či jinými posudky z řad odborníků. Lidé si myslí, že koně stojí za každých podmínek několik hodin denně na Staroměstském náměstí, to tak ale není, fiakry musí dodržovat pravidla, aby bylo o koně dobře postaráno a v žádném případě nestrádali. Koně mají na Staroměstském náměstí neustálý přísun vody, jsou okováni vzhledem k tvrdému povrchu plus mají jako bonus na podkovách gumu, která není v rámci nutných parametrů třeba, ale my jsme ji dodali kvůli většímu komfortu pro koně. Taktéž se koně střídají.

Celý rozhovor přináší Metro.cz: Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

TN.cz
Podobné články
Drbna

Stav dvou koní v oblíbené jízdárně Cavalo v lesoparku Hloučela v Prostějově začali řešit lidé na sociálních sítích, kde se objevily fotografie…

Koně sehráli důležitou roli v historii lidstva, umožnili lidem cesty na dlouhé vzdálenosti, převoz těžkých břemen i obsluhu strojů. Díky koním se…