Dva týdny v Kazachstánu. Podívejte se, jak si koně Převalského z Prahy zvykají

19. 6. 2024 Eliška Novotná Zdroj: Deník.cz URL zdroje: www.denik.cz
Deník
Deník

Od chvíle, co pražská zoologická zahrada úspěšně přepravila do Kazachstánu koně Převalského, uplynuly již dva týdny. Chovatelé nyní sledují jejich první kroky a pozorují, jak si zvířata začínají zvykat na místní podmínky. Jde o klíčový krok pro další zachování ohroženého druhu.

Jednu z ohrad obývají rodáci z Dolního Dobřejova, kde pražská zoologická zahrada vede chovnou stanici koní Převalského, konkrétně tříletý Zorro, stejně stará Zeta II a čtyřletá Ypsilonka. V sousední ohradě pak „bydlí“ čtyři klisny, které byly do Kazachstánu přepraveny jiným letounem z Berlína - pětiletá Tessa, čtyřleté Wespe a Umbra i tříletá Sary.

Obě skupiny již využívají celý prostor aklimatizačních ohrad a naučily se také vstupovat do jezírek a pít z nich. Důležité rovněž bylo, aby si na sebe všech sedm koní zvyklo, což vypadá, že se daří. Je to totiž klíčové pro vytvoření zdravé sociální struktury místní populace.

Celý článek přináší Deník.cz: Dva týdny v Kazachstánu. Podívejte se, jak si koně Převalského z Prahy zvykají

TN.cz
Podobné články

PŘEŠTĚNICE - Jezdecký klub Bártův dvůr v Přeštěnici u Milevska bude od pátku 28. do neděle 30. června patřit jezdcům a jejich koním. V kopcovitém…

Kdo jede od dálnice D11 po přivaděči na Pardubice, uvidí na východním okraji obce Voleč obří kouli. Tvoří ji 1 255 koňských podkov. Sesbíral a svařil…