Stádo divokých koní v Novohradských horách je kompletní

27. 6. 2024 Tisková informace Autor fotek: Jan Kurz Zdroj: Česká krajina

První skupinu divokých koní přivezli ochránci přírody do Novohradských hor koncem května a nyní se v rezervaci velkých kopytníků v Novohradských horách pasou i další čtyři klisny divokých koní. Stádo divokých koní v Novohradských horách je pro tuto chvíli kompletní a rozrůstat se bude až po dalším zvětšování rozlohy rezervace.

Od začátku roku je v Novohradských horách skupina zpětně šlechtěných praturů. Vznik nového stáda divokých koní v Novohradských horách financovala společnost JRD z výtěžku benefičního koncertu, který uspořádala v rámci oslav výročí svého založení ve spolupráci s Nadací Via.

„Založení nové skupiny divokých koní na jihu Čech je velmi důležité, aby se početná česká populace mohla v budoucnu geneticky dál diverzifikovat. Jsme proto rádi, že společnost JRD tímto způsobem podpořila chov těchto vzácných zvířat i ochranu biologické rozmanitosti v regionu,“ doplnil Dalibor Dostál. Podle Mezinárodní plemenné knihy vedené v anglickém Exmooru se v České republice nachází největší populace divokých koní na evropském kontinentu. Početnější je jen na Britských ostrovech. Pastva divokých koní pomáhá zvyšovat květnatost přírody a pomáhá nejenom květinám, ale i motýlům a dalším druhům otevřené krajiny.

Podpořit divoké koně může veřejnost v rámci soutěže o ekologické Oskary https://www.eon.cz/energy-globe/hlasovani/rezervace-velkych-kopytniku/ Součástí ceny je finanční odměna, kterou by ochránci přírody využili pro zlepšení technického zázemí pro divoké koně v milovické rezervaci.

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadace Kooperativa, Nadace Qminers, Nadace Benetheo, JRD, Accace, ČEPS, Carborundum Electrite, Amanita Design, Linde, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Nadační fond rodiny Orlických, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Vertue, Pro živou zahradu, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Podobné články
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží 2023 v Kroměříži - 1. místo v kategorii pony, celkové 3.místo a nejlepší český výsledek

Jana Ondřejová je s chovem shetland pony v České republice pevně provázána. Je dlouholetou úspěšnou chovatelkou, aktivní posuzovatelkou s potřebnou…

První koně Převalského na území středního Kazachstánu po stovkách let. Na snímku tři čeští rodáci: Zleva hřebec Zorro, uprostřed klisna Zeta II, napravo klisna Ypsilonka

Koně Převalského, které Zoo Praha na začátku června přepravila do Kazachstánu, se v místních podmínkách dobře adaptují. Obě skupiny už využívají celý…