Kůň mi dává nohy, říká paralympionička Vištalová. Seznamte se s paradrezurou

Předevčírem Martin Slabý Zdroj: Deník.cz URL zdroje: www.denik.cz
Deník
Deník

Od narození bojuje s nepřízní osudu, přesto už od velmi útlého věku tíhla ke sportu. Vlastně tenkrát o sport ještě nešlo. Láska ke koním však Anastasji Vištalovou dovedla až mezi světovou sportovní špičku, k účasti na dvou paralympiádách.

Pokud u Anastasje zmíníte její sportovní kariéru, musíte ale začít jinde než na hřbetu koně. Dnes devětadvacetiletá závodnice, která se kvůli pochybení lékařů po porodu potýká s diagnózou dětská mozková obrna a k pohybu používá francouzské berle a na delší trasy invalidní vozík, polykala své první sportovní tréninkové dávky v plaveckém bazénu.

Ke koním ale poprvé „přičichla“ už ve třech letech. Jako malé jí tato zvířata pomáhala v rámci hipoterapie. „Nebavilo mě to. Chtěla jsem na koních jezdit, ne se jen vozit. Ve třinácti letech jsem si našla, že existuje parajezdectví, kontaktovala jsem klub v Ondřejově u Prahy a začala se sportem. Předtím jsem závodně plavala, ale koně jsou moje láska a vášeň. Nemůžu bez nich existovat,“ přiznává Vištalová, která je součástí projektu Sazka Champs, jenž má za cíl pomáhat mladým sportovcům plnit si své sny, a ParaRestart, který pomáhá lidem po úraze vrátit se s pomocí sportu vrátit do běžného života.

Celý článek přináší Deník.cz: Kůň mi dává nohy, říká paralympionička Vištalová. Seznamte se s paradrezurou

TN.cz
Podobné články
Idnes.cz

V pondělí 1. července se Londýnem proháněli tři splašení vojenští. Jeden z nich dokonce narazil do auta.

Reflex

Jak během deseti sekund zaujmout celý svět? V národních barvách, avšak netradičně pojatých, se představí český tým 26. července 2024 při slavnostním…