Claudia Strauß: „Chci udělat ze světa místo, kde jsou koně šťastní“

4. 3. 2022 Soňa Kaloušková

Claudii Strauß vám jistě nemusíme nijak dlouze představovat. Možná si vzpomenete na článek vydaný před třemi lety, nejspíš ale nevíte, že tato trenérka Academic Art of Riding by Bent Branderup se chystá již brzy do Čech! Pořadatelka kliniky, Soňa Kaloušková, pro vás připravila spolu s Claudií rozhovor.

Předchozí povídání s Claudií Strauß najdete zde.

Claudie, nejdříve tě chci pozdravit a popřát zdravý rok 2022 tobě a všem tvým drahým.

Děkuji, Soňo! Vše dobré přeji i tobě!

A hned bych se ráda zeptala, jak se v této době mají Bodo, Rociero a Limone?

Moji koně, Bodo, kočky, slepičky, rodina, … jsou všichni v pořádku, zdraví a užívají si života. Všichni jsme ale z pochmurného počasí trochu unavení. Dny začínají být už alespoň delší…

K Rocierovi se ještě vrátíme. Zkušenější mají přednost a tak bych se ráda zeptala na Limona. Můžeš prosím říct něco více k vaší společné cestě? kdy jste se potkali, jaké byly vaše společné začátky, jak se vaše cesta odvíjela, a jaké je aktuální téma ve vašem vztahu i ve vzdělávání.

No … Limone je hispanoarab, valach. Když vstoupil do mého života, nebyl v dobrém stavu. Trpěl plísněmi, byl zatuhlý v celém těle a velmi nervózní. Při práci ze země kousal a nebylo možné na něm dobře sedět. Brzy jsem došla k závěru, že na to musím jít jinak. A tak začala nová a odpovědná cesta se spoustou změn. To trvalo celý jeden rok… mnoho veterinárních vyšetření, bodywork a léčba osteopatem, změna výživy, spousta společného času a mazlení. Nakonec ale trvalo roky, než jsem rozpoznala, že je autistou a žije s chronickými žaludečními vředy.

Ovlivnění fascií a tedy celého „systému“ je jedním z mých hlavních témat při práci s ním. Po prvním období rehabilitace jsem ho začala znovu od základů vzdělávat, bylo nezbytné vrátit se na začátek a doplnit chybějící dílky. Také jsem na něm začala znovu jezdit, ale ani jednomu z nás to nepřinášelo potěšení. Základ jeho vzdělávání je stále na zemi a k tomu pravidelné – velmi krátké – jezdecké lekce. Vedle toho jsou má témata v práci s ním: narovnání, stabilita páteře s jasným „schwungovým“ pohybem (myšleno 3D pohyb pružné páteře) na jedné straně a pohyblivost a měkkost v kloubech na straně druhé.

Přitom spolu máme skutečně velmi hluboký vztah. Jeho vzdělání je, myslím, na vysoké úrovni. Je schopen předvést školní krok, piaffu, školní cval, terre a terre, levadu. Je to kulturista, který se vzdělává, aby byl tanečníkem :-)

Moje současné téma je být pro něho lepším učitelem. Co miluje? Naprosto stejnou rutinu každý den a … banány :-) Co opravdu nemá rád? Další koně po mém boku… je neskutečně žárlivý!

Společná cesta s Rocierem je mnohem kratší, ale také velmi zajímavá. Je to kůň, který k tobě přišel jako velmi mladý, a tak jsi měla možnost být s ním od začátku jeho vzdělávání až dodnes. Řekni nám prosím, jaký Rociero je? Jaká je jeho osobnost a co jeho temperament? A je něco, co rád jí a co rád dělá? Něco, co opravdu nemá rád?

Rociero je PRE s velmi dobrým rodokmenem, kořeny Cartujano jsou zřejmé. Když jsem ho viděla na videu, okamžitě jsem se zamilovala. Přišel jako syrový a divoký tříletý hřebec přímo ze španělské Extremadury (oblast na západě Španělska). Již od počátku byla jeho osobnost zřejmá: zvídavý, sebevědomý, poslušný. Od úplného začátku žije v pětihlavém stádě. Když mu bylo téměř šest, byl vykastrován, okolnosti ve stáji mě k tomu přiměly (100 koní s mnoha nezkušenými majiteli).

Všechno zní perfektně, ale, jak bych tak řekla… měli jsme trochu opožděný start ve vzdělávání. Po kastraci se totiž změnil. Byl tuhý v páteři a pánvi a scházela mu energie. Neměl chuť se hýbat… trvalo (velmi dlouhou) chvíli, než jsem zjistila, že jeho změna má dva nezávislé důvody. Jedním z nich byla ztuhlost v těle, která souvisela paradoxně s jeho extrémní flexibilitou a mobilitou, tělo se chránilo před přetížením. Druhým důvodem byla parazitární infekce, která ho připravila o všechnu energii. Dnes se, díky bohu, cítí opět zdravě a silně!

Vedle těchto okolností bylo jeho vzdělávání vždy méně „spektakulární“. Po dvou letech budování vztahu a výchovy, dlouhých procházkách v lese a jednoduše řečeno po opravdu spoustě času stráveném spolu, byl vzdělán ze země a na lonži. První požadavky na shromáždění byly velmi nenáročné a hravé. Pomalu a nenásilně se začal vzdělávat na akademických principech. Teprve nyní v 8 letech je dostatečně vyzrálý a silný na seriózní vzdělávání. A dělá opravdu velké pokroky! Jsme vskutku tým a součástí jednoho stáda :-) Nade vše miluje konkrétnost, naopak nekonzistentnost je mu velmi nepříjemná. Vždy musím být tady a teď a autentická – jinak mě klidně nechá běžet proti zdi. Právě pro tohle ho opravdu miluji! Je skvělý učitel!

Co miluje? Hlasité a „pískací“ polibky na nozdrách …:) Co nesnáší? Nudu!

Sleduji tvou cestu s Rocierem téměř od začátku. Líbí se mi tvůj celostní přístup, který naplňuje váš společný život. Jak jsi již zmínila, chodíte na dlouhé procházky, jezdíte na výlety. V loňském roce jsi i s tvým manželem vyrazila na dlouhý výlet. Řekni nám, jaká byla příprava na tak dlouhou cestu? A jak to vše dopadlo? Co tvůj manžel, užil si to s vámi?

Rociero je úplným opakem Limoneho. Líbí se mi, že mu můžu klást otázky: co takhle nějaké dobrodružství? A on vždy odpoví: samozřejmě! Takže máme velké plány. Například letos jsme se přihlásili na dobytkářský workshop a taky mám v plánu výlety s přívěsem do nejrůznějších oblastí. Dlouhodobě plánuji výlet (cca na 3 měsíce) se dvěma koňmi, jedním jezdeckým a druhým pro nesení zavazadel, abychom mohli vzít s sebou vše, co potřebujeme, a byli nezávislí.

Poslední výlet s Rocierem, Bodo (mým pejskem) a mým manželem mi tak dal jednu zkušenost a to, že potřebuji druhého koně, který nás doprovodí. Můj manžel je vedle koní trochu nejistý, ale Rociero mu pomáhá svou velkou osobností. Naštěstí je můj muž více a více sebevědomější. A to je velmi důležité! Protože znalosti a zkušenosti mého muže jsou nezbytnou součástí mé outdoorové výstroje! :-)

Takže plánujete společný výlet zopakovat! Kam tedy povede vaše cesta tentokrát?

Ano, samozřejmě. Potřebujeme získávat co nejvíce zkušeností. Možná pojedeme na dobytkářskou kliniku přívěsem a domů po vlastních … uvidíme. Byl by to výlet dlouhý více než 150 km.

Tento rozhovor je pro jezdeckou veřejnost v České republice, která bude mít možnost se s tebou v letošním roce setkat dvakrát, v květnu a září. Jsi licencovaný trenér Academic Art of riding by Bent Branderup (pozn. zkratka AAoR) dlouhé roky a máš velmi bohaté zkušenosti ve vzdělávání lidí i koní. Jak bys stručně přiblížila AAoR někomu, kdo ještě neměl možnost se s tímto pojetím vzdělávání setkat?

Krátce o tom, o čem je AAoR. Je to velmi dobrý strukturovaný systém, „jak vzdělávat koně přemýšlivým a odpovědným způsobem“. Vzděláváme především lidi bez sportovních ambicí, kteří nejsou svázáni požadavky na výkon v čase. Ve vzdělávání nepoužíváme žádné techniky a pomocné vybavení, které koně „nutí“ k nějakému výkonu nebo jej „tvarují“ v držení těla. Kde převládají znalosti, není potřeba síla. Naším cílem je udržet koně zdravého, silného na těle, v mysli i na duši, trávit společně nádherný čas. … takže AAoR představuje něco takového :-)

Nemohu se tě nezeptat, proč Claudia Strauß jde cestou AAoR?

Koně jsou podstatnou součástí mého života. Pomáhají mi rozvíjet nejlepší verzi sebe sama. Na oplátku je mou odpovědností pečovat o všechny živé bytosti, nade všemi o koně, jak nejlépe dovedu. Akademie mě podporuje v sebevzdělávání se na nejvyšší úrovni. Cítím se obklopena dobrou společností přemýšlivých lidí.

AAoR by Bent Branderup má jasnou koncepci. Nejedná se však o uzavřený systém, kde je vyžadováno dodržovat „přísná“ pravidla a postupy. Dá se tedy říct, že je zde každý jednotlivec vnímán jako někdo, kdo může a měl by přispět k obohacení celého systému?

Akademie umožňuje učit se jeden od druhého, vyměňovat si znalosti a zkušenosti, s úctou diskutovat a konečně nabízí záruku kvality. Vše ve prospěch koní.

Když jsem v roce 2017 poprvé přijela do Oberschwaigu na kliniku s Bentem Branderupem a záhy na to jsem strávila s Chiquim náš první vzdělávací týden s tebou, byla jsem okouzlena komunitou, kterou jsem zde našla. Vzájemná sounáležitost, podpora, přátelství … od té doby sleduji, jak si navzájem pomáháte i vy licencovaní trenéři, jak se setkáváte, podporujete. A jsem tím jednoduše řečeno nadšena! Vnímám to jako něco, co je nedílnou součástí AAoR komunity. Je tomu opravdu tak?

Rozhodně! Akademická komunita by měla rozlišovat respekt od benevolence. Na tomto principu pracujeme. Když strávíte hodiny a hodiny ve stáji … je nezbytné být obklopen dobrou atmosférou. Je to v našich rukou!

Jak jsem již zmínila, jsi licencovaným trenérem AAoR. Přibliž prosím čtenářům, co je pro tebe ve vztahu učitel – žák nejdůležitější.

Důvěra, odpovědnost … a pokora (mimochodem, je to stejné u čtyřnohého žáka).

Jak vnímáš jako trenér nového koně, kterého ti majitel svěří do péče? Jaký je koncept vzdělávání koně, který má svou historii a ty máš jen omezený čas na to, abys jej pomohla vzdělávat pro jeho jezdce?

No, ve skutečnosti je důležitější vzdělávat člověka, budu-li upřímná. Znamená to, že vedu lidi tak, aby se zaměřili na to, jak se sám vzdělávat každý den pro svého koně. Ale samozřejmě má smysl pomáhat například s mladým koněm. Beru pouze tréninkové koně svých studentů nebo těch, kteří jsou později vedeni některým z mých kolegů. Jinak by celé úsilí nebylo konzistentní. Když začnu pracovat s koněm, přistupuji k němu jako k mladému koni – nezávisle na jeho věku a stupni vzdělání. Procházím s ním celým základním vzděláváním od začátku, abych odkryla případné mezery. Krok za krokem přidávám pomůcky, komunikační a pohybové kompetence, abych koně připravila pro další logický postup ve vzdělávání. Čas nesmí hrát roli. Ideálně s takovým koněm pracuji nejméně 3 měsíce. Během tohoto období je v některých sekvencích paralelně vzděláván i majitel koně. Podle potřeby v průběhu času opakujeme společné lekce anebo přidáváme další kroky ve vzdělávání vyšší úrovně.

Jaký je tvůj koncept výukové jednotky s jezdcem a jeho koněm, na co kladeš důraz?

To je velmi individuální. Záleží na tom, jak dlouho již spolu pracujeme, také na úrovni vzdělávání jezdce a kondici a stavu mysli koně. Pokud dvojici neznám, vyslechnu si návrhy studenta a oba je poté sledujeme v praxi. Většinou mě to vede k práci na zlepšování lidských dovedností a znalostí. Svým pokročilým studentům předkládám nápady a témata, která jsou mými tématy v poslední době. Také jim nabízím nové výzkumy akademie. Chci je inspirovat při jejich práci.

Pokud tě někdo požádá o lekci, je pro tebe důležitá pokročilost ve vzdělání, směr nebo disciplína, kterou se doposud člověk se svým koněm zabýval? Nebo jsou jiné důležité aspekty na začátku spolupráce s novými lidmi? Pokud ano, jaké?

Jezdec by měl být upřímně otevřený a zvídavý! Vedle tohoto je obecně dobré, pokud je schopný jezdit v dobré rovnováze nezávisle na otěžích. Jsem přesvědčena, že alespoň základní vzdělání může být pro všechny koně stejné – nezávisle na tom, k jakému stylu jezdec směruje. Pro práci ze země by kůň měl být starý 3 roky, pro jezdecké lekce 4, lépe 5 let.

Mohla bys, prosím, říct, jaký je Claudia Strauß učitel? Jsi přísná, tolerantní, …? Já to samozřejmě už roky vím, ale ráda bych to slyšela od tebe :-)

Uff … myslím, že se zaměřuji spíš na detail, ale také se snažím vidět věci v celku. Jsem empatická, doufám ;) a snažím se pracovat dialekticky, ne jednostranně. Miluji práci s koňmi i lidmi!

Jak se někdo může stát tvým žákem? A co jako trenér AAoR nabízíš?

Jednoduše mě osloví :-)

Nabízím soukromé lekce a on-line lekce, také skupinové kliniky s konkrétním teoretickým tématem. Zájemci o lekce za mnou mohou přijet na týden jako studenti. Cestuji po celém světě a učím v němčině a angličtině.

A na závěr bych se chtěla zeptat, jaká je tvá vize pro rok 2022 tebe jako trenéra koní a lidí AAoR. Máš vůbec nějakou vizi pro tento rok?

S Rocierem budu pokračovat v objevování světa, rozvíjet jeho dovednosti jako školního koně (ve smyslu vzdělávaného koně). Moje vize pro Limoneho je přivést ho k radostnému tanci. Mým tématem je můj sed a zdokonalení se v dovednosti být schopná si hrát mnohem přesněji a precizněji s „pružinou“ silového potenciálu zádě. A vedle toho se pomaličku poohlížím po mladém koni. Plánuji v tomto anebo v příštím roce podniknout cestu do Španělska a Portugalska. Je to tak vzrušující! A chci také napsat a nakreslit knihu pro děti o koních … ale to bude chvíli trvat.

Obecně chci udělat ze světa místo, kde jsou koně šťastní!

Chtěla bys něco vzkázat jezdecké veřejnosti v České republice?

Všichni milovníci koní, podporujte se, respektujte se navzájem, učte se a pracujte ruku v ruce ve prospěch koní.

Těším se, až se letos ve východních Čechách opět setkáme! Děkuji za rozhovor.

 

Srdečně zveme na dvě letošní události:

Claudia Strauß ve východních Čechách 14.–15. 5. 2022 v Hřebčíně Ostrov u Chlumce nad Cidlinou

Claudia Strauß ve východních Čechách 10.–11. 9. 2022

 

 

Podobné články

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá v sobotu 27. dubna 2024 od 9:00 hodin vozatajský seminář s mistrem opratí Ladislavem Jirgalou.

Semináře Jak na přepravu a nakládání koní a Manipulace s koňmi v krizových situacích se budou konat ve dnech 13. – 14. ledna 2024 v areálu Q Ranch…