Komiks a koně?

2. 2. 2023 Eva Holubcová
Fergus
Fergus

Dnes vážně nevážně na téma komiksu s tematikou koní. Komiks je často vnímán jako zvláštní zábava, která není pro dospělé. Prostě obrázky. Občas jsou vtipné, ale je to pro děti. To přece nebudeme číst…

Divili byste se možná, ale malované obrázky jsou velice rozšířený fenomén a naprosto seriózní obor umění, kterému se věnuje mnoho dospělých. Pár obrázků dokáže vyjádřit realitu lépe než celá kniha a ještě přitom čtenáře leckdy i pobavit. Ruku na srdce, přesto je to záležitost často okrajová a také samozřejmě spojená právě s předsudky. Možná vás článek nebo spíše přiložené ukázky přesvědčí, že někdy je dobré předsudky odhodit.

Komiksy ze života kolem koní a s koňmi

To je velice oblíbený populární žánr komiksu, určitě jste se s ním už někdy potkali.

V zahraničí je nejpopulárnější legendární seriál o Fergusovi, který kreslí Kanaďanka Jean Abernethy. Skutečně celosvětově známým se stal tento komiks roku 2012, kdy si našel svoji cestu na sociální sítě – webovky zde. Dokonce vyšlo pět komiksových knížek: „The Essential Fergus“ (2015), „Fergus: a horse to be reckoned with“ (2016), „Fergus and the greener grass“ (2017) a v témže roce také „Fergus and the night before Christmas“. Poslední vydanou knihou pak byla „It´s been 20 years Fergus“. Dají se koupit i u nás.

Zatím jenom na webu provozovaném autorkou komiksových stripů „Horse on the Run“ Maryanne Wallace jsou publikovány koňské komiksy pro koňáky, krátké výstižné obrázky situací, například klasické strašáky, s nimiž mají koně problém, které by mohly přímo sloužit jako učebnicové, stačí jenom doktorovi ukázat důvod vaší návštěvy pohotovosti.

Anglii prezentuje Norman Thelwell, který vydal v průběhu let řadu kreslených publikací a malůvek, nejčastěji o dětech a ponících, což byl žánr, který mu šel nejlépe. Jeho nejpopulárnějším výstupem pak byla komiksová dvojice holčičky Penelope a jejího poníka Kippera. První knížkou byla „Angels on Horseback“ roku 1957, nejpopulárnějšími byly třeba „Pony Panorama“ či „Pony cavalcade“, „Riding academy“, pak „Penelope“ a „Penelope rides again“. Jeho malůvky se objevují nejen v knížkách, časopisech, ale i v kalendářích, na hrnečkách či pohlednicích a podobně. Jeho obrázky jsou tak populární, že jste se s nimi určitě setkali i u nás.

norman-thelwell.jpg

Dvojice autorů Spencer Hill a Vicky Oakey vydala knížku „Cartoons From The Horse's Mouth“ roku 2015 a určitě ji lze doporučit pro každého, kdo dumá nad tím, co si koně o nás a o tom všem myslí :)

cartoons-from-the-horses-mouth-ukazka_1.jpg

Mezinárodně proslulý ilustrátor hlavně dětských knížek Jared Lee po třiceti letech kreslení vydal souhrnnou komiksovou knížku pojmenovanou „Talk to the Hoof: Cartoons for People Who Love Horses“.

Kellie Lewis svoji kariéru zahajovala ve zlatém věku animace, ve spolupráci s Disney se podílela například na Krásce a zvířeti a končila se Zootopií. Odešla, protože jí nezbýval čas na osobní život a na koně a také se změnil trend v animovaných filmech. Pracovala na volné noze, ale kreslení komiksových příběhů jí chybělo. Začala si tedy kreslit sama pro sebe a své přátele. To ji chytlo a některé z obrázků si můžete prohlédnout zde.

kellie-lewis_1.jpg

Podobný příběh má i J. L. Werner, která řadu let pracovala za dobré peníze v práci, kterou nesnášela, až se nakonec rozhodla následovat své srdce a jen si malovat. Jak na svých stránkách uvádí, „jsem chudší, ale bohatší“. Kreslí na zakázku pro různé klienty, třeba i veterinární kliniky. Některé obrázky můžete vidět zde.

Zatímco její linie je spíše pragmatičtějšího rázu, jemnější, ale stále věcný náhled má ve svých komiksech Američanka Morgane B. Schmidt, která publikuje svoje komiksy ze života kolem koní na svém webu tady. Nevím, jestli se některý majitel nepozná v tomto textu trenérovi před půlnocí: „Ahoj, myslím, že Dobbin je příliš hubený, mohl bys mu zvednout jádro? Co myslíš? A také mu dát nějaký doplněk na kopyta. A nepsal jsi mi, že zničil deku? Mohl bys mi dát rychle vědět? Právě je výprodej na e-shopu a potřebuji využít tu akci před půlnocí. Dík.“ Takových milých krátkých komiksových výstupů má na svém webu celou řadu a jsem si zcela jistá, že se v řadě těch situací poznáte také :-)

morgane-.jpg

Určitě se poznáme taky v některém z komiksových obrázků Happy Horse Cartoons, které bohužel přestaly vycházet, ale archiv lze nalézt zde, příslušné www se prosím nepokoušejte nalézt, obsah je už jaksi jiný. Milé obrázky nás leckdy uvádí do odlišného vnímání reality mezi jezdcem a koněm :). Jeden z obrázků zprostředkovává monolog jezdkyně: „Skvělá jízda, cítila jsem, že jsme skutečně spojení. Myslela jsem jenom na to, že bychom měli změnit směr a ty jsi to udělal, jako kdybychom byli jedno tělo a duše! To musí být ono. Posunuli jsme se na další úroveň, to je tak skvělé.“ A na to ironicky kůň: „Jo, jo, skutečně skvělé. Jsme už hotoví, nebo máš ještě nějaké pamlsky?

happy-horse-cartoons-_1.jpg

Komiksy příběhové

Mnozí z nás známe krásný seriál „My little pony“, který se následně stal předlohou pro komiksové knížky, u nás vydané nakladatelstvím Crew jako „Poníci v akci“. V zahraničí jich vyšlo skutečně mnoho: v hlavní sérii My little pony vyšlo nejvíce sešitů, doplněno bylo dílčími sériemi: Micro Series, Friends Forever, Legends of Magic, Ponyville Mysteries, Nightmare Knights, FIENDship Is Magic, Annual Edition, Holiday Special, Deviations, Movie Prequel, Spirit of the Forest, Feats of Friendship, Generations a Classics Reimagined: Little Fillies.

ponici-v-akci-titulka.jpg

Komiksové ztvárnění se nevyhnulo ani slavným koním, v tomto případě dostihovým. V Anglii tamní autorita Jockey Club vydala knižní komiksovou sérii „Magnificent racehorses“, kde 10 vybraných legend na základě hlasování tisíců fanoušků ztvárnili jako superhrdiny autoři legendárního komiksového studia Marvel Martin Griffiths a Simon Furman. Vybráni byli Eclipse, Red Rum, Nijinsky, Desert Orchid, Denman, Kauto Star, Frankel, Sprinter Sacre, Enable a Altior.

desertorchid_1.jpg

Dostihovým prostředím je inspirován i web „Off the pace“, kde jsou k vidění stripy od autorky A. E. Sabo.

offthepace.jpg

Komiksy, kde se objevují koně

Komiksů, kde jsou hlavními hrdiny jenom koně, ale zase tolik není. Nicméně, zaručeným místem, kde se potkáme s koňmi, jsou pochopitelně příběhy z dob Divokého západu, zkrátka indiánky všeho druhu a samozřejmě dobrodružné příběhy z historického prostředí. Koně si ale své místo našli i v komiksech zasazených do fantasy nebo sci-fi. U slavného studia Marvel se tak můžeme potkat ve vedlejších rolích s koňmi jako Sleipnir (magií stvořený Odinův osminohý kůň, nejlepší ze všech koní) v Thorovi, dále v příběhu o Spidermanovi se objevuje pavoukem kousnutý kůň Widow, v komiksu Quicksilver se zaskví uměle vytvořený kůň Steed a a v komiksu Ghost Rider je to Banshee, duch někdejšího divokého hřebce, který nese svého jezdce vstříc dobrodružstvím.

grand-national-comic-strip-5th-april-web-2_1.jpg

Komiksy u nás

V České republice má komiks dlouhou tradici a výborné renomé od počátku vzniku Československa, vždyť kdo by neznal například legendární Rychlé šípy nebo Čtyřlístek? Nicméně do těchto autorce neznámých vod se nebudeme pouštět, jen zmíníme v kontextu výskytu koní kultovní Rodokaps, seriály na pokračování v nejrůznějších časopisech jako Květy, Pionýrská stezka, ABC atd. Občas se objevují komiksové ilustrace s velikým potenciálem, jako je tomu například u práce Lídy Slavíkové (mj. některé publikovány v knížce „Po hlavě do oxeru“), ale jinak je to spíše nahodilé. Nebo máte jiný názor? Sem s ním.

 lida.jpg

Cílem článku bylo jen lehce pootevřít dveře do tohoto fascinujícího světa. Možná někoho inspirujeme se zajímat více, a kdo se v problematice orientuje víc, inspiraci uvítáme!

Podobné články
Kůň napadený lvem - George Stubbs

Když se cesty lidí a koní před tisíci lety spojily, stal se kůň nejen pomocníkem, ale také vděčným a častým námětem umělecké tvorby. Pokud jde o…