Nezapomeňte na stájové kočky!

22. 11. 2017 Gabriela Rotová Autor fotek: Gabriela Rotová a archiv Zuzany Peterské (www.catky.cz)

Zima už pomalu ale jistě klepe na dveře. Sníh, led a teploty hluboko pod bodem mrazu už na sebe nenechají dlouho čekat. Neměli bychom ale nadcházející klimatické změny řešit pouze v souvislosti s našimi koňmi. I stájové kočky totiž budou, s největší pravděpodobností, naši pomoc naléhavě potřebovat. Ještě než tedy udeří skutečně třeskuté mrazy, nebude možná od věci zamyslet se nad tím, jaké potíže a možné strasti toto roční období kočkám z našich stájí může připravit.

Prevence

Pokud je to jen trochu možné, vzpomeňte si na stájové kočky, obzvláště jsou-li v juniorském či seniorském věku, ideálně již koncem léta a požádejte veterinárního lékaře, aby kočky preventivně vyšetřil. I taková „drobnost" má totiž zásadní význam. Preventivní prohlídka může pomoci odhalit případná onemocnění, metabolickou či jinou poruchu, problémy se zuby či parazity ještě dlouho před tím, než se u kočky projeví viditelným zhoršením zdravotního stavu. Myslím, že každý veterinární lékař, který vaši stáj navštěvuje, se snadno nechá přesvědčit, aby nad rámec svých povinností vyšetřil i stájové myšilovky. Možná vám to, pokud se jedná o veterináře se srdcem na pravém místě, nabídne i sám.

Příprava na zimu

Kočky se ‒ pokud mohou ‒ nízkým teplotám a delšímu pobytu v chladu a vlhku intenzivně vyhýbají a jestliže je to možné, svůj pobyt v „exteriéru" rády minimalizují či dokonce ho zcela omezí. Zajistěte tedy, aby kočky měly volný přístup do vnitřních prostor stájí. Ideální je, když lze nainstalovat kočičí dvířka do vytápěné klubovny či sedlovny. Ne všude je to samozřejmě možné či akceptované.

Pokud striktně nechcete, aby kočky mohly tam, kam mohou lidé, otevřete jim alespoň sklad sena, uhlí či sklep, kde nebudou teploty klesat tak hluboko pod bod mrazu a kde budou mít k dispozici alespoň suché útočiště bez průvanu. Jestliže ani toto není možné zajistit, najděte alternativu. Nabídněte kočkám teplý a suchý úkryt před deštěm a větrem v podobě zateplených boudiček (lze je zakoupit či na objednávku nechat vyrobit). Jedná se o investici několika stovek korun, která ale rozhodně má svůj význam ‒ kočkám dá naději na úspěšné přežití zimy a vám dobrý pocit, že jste pro ně něco skutečně významného udělali. V opravdu extrémních mrazech je dobrým skutkem, když umístíte do boudiček či úkrytů ohřívací láhve, které kočkám zajistí alespoň pár hodin pohodlí.

Krmení

O nutnosti krmení stájových koček se asi není třeba obšírně rozepisovat. Měla by to být, a to nejen v souvislosti s nástupem zimy, absolutní samozřejmost. Je dobré ale myslet nejen na přikrmování „vašich" stájových koček, ale i na krmení potulných kočičích bezdomovců, kteří v životě neměli to štěstí, že našli „trvalou adresu".

 Přikrmování je pro všechny kategorie koček vždy nedocenitelnou pomocí. V zimních měsících ale nabývá na významu. I dvě hrsti kvalitního suchého krmiva či jedna konzerva, kterou takto investujete, mají smysl. Kočka, která má zajištěný pravidelný přístup k potravě a je uvyklá životu „bez přístřeší", přežije obvykle ve zdraví i extrémní zimy. Pomoc, kterou jí přikrmováním poskytnete, může být ale rozhodující a neměli bychom tedy na své kočky a ani na potulné bezdomovce zapomínat. Nás to mnoho nestojí a život každého zvířete má svoji hodnotu.

Pokud ale přikrmujete kočky žijící ve větších skupinách, je dobré krmit „pod dohledem", můžete tak efektivně zamezit potyčkám, které se mohou mezi hladovými kočkami vyskytnout. Tyto potyčky často končí úrazy, čemuž je lepší předcházet, než vzniklá zranění následně řešit. Vždy také uklízejte misky a případné zbytky. V opačném případě se můžete setkat s negativním postojem okolí, které může mít jiné priority, než máte vy, nebo se dostat do problému například s nájemníky stáje, kteří vaše milosrdenství mohou vyhodnotit jako znečišťování, „přestupek proti hygieně". Ne každý milovník koní je totiž také kočkomil.

Odčervování a vakcinace

Vakcinace patří k základním podmínkám chovu, předpokládám, že každý majitel stáje o jeho významu nepochybuje a kočky pravidelně, alespoň proti základním typům onemocněním, očkuje. Vždy je méně nákladná prevence než léčba. A i stájové kočce bychom tedy měli „luxus" vakcinace zajistit.

Obdobně je tomu i s odčervováním. Dopřejte ho nejen vašim stájovým kočkám, ale i potulným bezdomovcům. Tablety lze snadno nabídnout „ztracené" v kousku chutného sousta. I taková malá drobnost může jak stájovým kočkám, tak i kočkám bez domova zajistit vyšší šanci na to, že se ve zdraví dočkají teplých jarních dnů.

Pokud se ve stáji stará o kočky více lidí, je ale na místě se na konkrétní péči domluvit. Předejdete tak nejen nesystematické péči, ale i absolutní nepéči, kdy si každý myslí, že se stará někdo jiný, což ve výsledku může znamenat, že se o kočky nestará nikdo.

Voda

V zimě je třeba také věnovat zvýšenou pozornost vodě. Kočkám, které pobývají venku, je opravdu nutné zajistit přístup k čisté, nezamrzlé vodě. Nabízejte tedy stájovým kočkám čerstvou vodu tak často, jak jen můžete.

 Nedostatek vody totiž může mít, především pro kočky ze stájí v příměstské zástavbě, tragické následky. Žíznící kočky pijí odpadní vodu, která nezamrzla například proto, že je chemicky znečištěná. V lepším případě oleji či čisticími prostředky, v tom nejhorším možném život ohrožující nemrznoucí směsí z aut.

Dohled

Pokud se jedná o kočku, kterou důvěrně znáte a denně se s ní ve stáji setkáváte, neměli byste nikdy být „hluší a slepí". Měli byste průběžně monitorovat, jak zvíře zimu snáší. V případě, že si nejste jisti, že kočka chladné dny venku bez potíží prostojí (rýma, záněty spojivek, apatie, nezájem o potravu) nebo se jedná o odrostlé kotě, které neprospívá, není od věci přehodnotit své zvyky a i stájové kočce myšilovce nabídnout luxus střechy nad hlavou a vzít ji do domácí „adoptivní" péče, alespoň do té doby, než se její stav upraví a stabilizuje. V třeskutých mrazech jen málokterý jedinec, který se potýká s infekční nemocí či zhoršeným zdravotním stavem, vaše vstřícné gesto náležitě neocení.

Nemocná kočka

Asi není třeba příliš zdůrazňovat, že zdravotní a výživný stav je to, co rozhoduje o tom, zda stájová kočka bude mít naději zimu bez újmy přestát. Zvířata, která evidentně nejsou v dobré kondici, by neměla být nepřetržitě vystavena chladnému počasí. V tomto případě je tedy na vás, majitelích či uživatelích stájí, se o tyto kočky postarat.

 Totéž, co se týká koček nemocných, se týká také koťat, seniorů a zvířat, která se potýkají s dlouhodobými zdravotními problémy. Srdeční choroby, chronické onemocnění ledvin, astma, cukrovka či hormonální nerovnováha jsou faktory, které snižují schopnost kočky regulovat svou tělesnou teplotu, odolávat běžným infekcím. Člověk by takovým zvířatům měl zajistit nadstandardní péči. Pokud ve stáji máte stará či skutečně nemocná zvířata, je vaší povinností jim, je-li to alespoň trochu možné, přístup do vytápěných prostor tepla umožnit a nabídnout jim kvalitní výživu i veterinární péči. V případě, že to skutečně možné není a kočka evidentně strádá, měli bychom se pokusit najít takové kočce nový domov. V nouzi nejvyšší například požádat o pomoc místní útulek.

Vím, že máme ve zvyku se na stájové kočky příliš neohlížet. Mnoho z nás je dokonce často vůbec „nevnímá". Měli bychom se ale pokusit být méně necitelní a i o stájové kočky se zodpovědně postarat. Obzvláště pak, pokud naši pomoc evidentně potřebují. Nespoléhejte se na jejich pověstných devět životů a pomozte jim!

Pár detailů na závěr

 Ještě pár drobností je vhodné v souvislosti se zimou připomenout. Pokud kočky začnete s prvními mrazíky pouštět do klubovny, kde se topí krbem, ujistěte se, že kočka je schopná dodržovat bezpečnou vzdálenost od ohně a chápe jeho nebezpečí. To se týká především mladých akčních koťat a stárnoucích koček, které postupně ztrácí smysly. Zvířata se mohou snadno popálit či při hře shodit přídavné zdroje tepla a tím vystavit nebezpečí nejen sebe, ale i celé stáje.

Pamatujte také, že touha koček najít teplé místo je často natolik silná, že jsou ochotny značně riskovat. Zabezpečte tedy nejen komíny, ale i prostory či štěrbiny, v kterých by kočky mohly hledat teplo a následně v nich uvíznout. Neobvyklé to rozhodně není. V mrazech vyhledávají toulavé kočky teplo i tam, kde by se jinak nevyskytovaly, ztrácí ostražitost a plachost. Vážné nebezpečí pro ně představuje například i teplo, které produkují motory aut. Buďte tedy ohleduplní a před tím, než v zimě znovu nastartujete svůj vůz, pokuste se případného nechtěného nájemníka, kterým ale nemusí být nutně jenom kočka, vystrašit poklepáním na kapotu auta či opakovaně zatrubte.

Věřím, že i vám se bude za dlouhých zimních večerů lépe odpočívat, když vás bude u srdce hřát pocit, že jste se postarali nejen o své koně, ale i o malé obyvatele vašich stájí.

Podobné články

Pohled na kočku jakožto domácí zvíře se v posledních desetiletích pomalu ale jistě pozměnil. Přesto se ale mezi lidmi pevně drží klišé, které kočkám…

Když se řekne viróza, mnoho z nás si vybaví hrnek černého čaje, citron a pár dní v posteli. Sedm dní s doktorem a týden bez doktora možná uzdraví…