Hubertova jízda v Radkově Lhotě

18. 11. 2003 Milan Foukal Autor fotek: M. Foukal

Celkem 73 koní se zúčastnilo slavnostního ukončení jezdecké a dostihové sezóny, které se konalo v neděli 16. listopadu 2003 v Radkově Lhotě u Dřevohostic. Místní jezdecká a dostihová stáj, která byla letos pořadatelem několika zajímavých koňařských akcí, připravila pro majitele koní a ostatní příznivce jezdeckého a dostihového sportu netradiční Hubertovu jízdu se soutěžemi pro malé i velké jezdce a koně. Akci zaštítilo několik sponzorů, mezi nimiž byl například Obecní úřad Radkova Lhota, p. Kolíbal, či rodiče členů pořádající jezdecké stáje.

V parkurové soutěži poníků se nejlépe dařilo dvojici Doleželová - Lejdy. Druhé místo si připsala jezdkyně Kopečná s Bolkem z pořádající stáje a jako třetí skončila dvojice Vymětalíková - Brigita. V parkuru sv. Huberta se bezchybně v nejlepším čase umístila jezdkyně Chytilová s Artemonem (Théta Chválkovice).

Dále přišly na řadu westernové soutěže v barelech a tyčích, které byly hodnoceny sčítáním časů. Mezi poníky byla nejlepší dvojice Lejdy - Doleželová, druhá byla Kety - Buchta a třetí Brigita - Foukal. Mezi většími koňmi vyhrál bezkonkurenčně jeden z nelepších westernových jezdců v okolí, p. Doležel s klisnou Denisou (Dobrotice). Druhé místo patřilo Le Blackovi - Lichnovský (Dřevohostice) a stříbrnou příčku obsadil Topas - Pokora (Lutopecny).

Následoval slavnostní nástup, po němž koně pokračovali rozděleni v krokovém a skákacím houfu. Na cestě je doprovázely také koňské povozy. Zatímco skákací houf vedla přes překážky liška, účastníky krokového houfu čekala na trase soutěž o lov na liščata v podobě malých lahví přivěšených na stromech (obsahující rozmanité ceny).

Později se koně sešli na bývalém závodišti, kde se mezi sebou utkali v jednotlivých rozbězích. Pořadí vypadalo takto:
Dostihoví koně: 1. Zakira - Ilíková (Zákřov), 2. Sir Tyrol - Suchánek (Mariánov), 3. Vei Shall - Osivčinová (Mariánov).
Parkuroví koně: 1. Perla - Malíček (Doloplazy), 2. Rony - Hartmanová a 3. Brett - Novosádová.
Westernoví koně: 1. Le Black - Lichnovská (Dřevohostice), 2. Pessi - Lichnovský (Dřevohostice), 3. Topas - Pokora (Lutopecny). Poníci: 1. Jojo - Zábranská (Zákřov), 2. Lejdy - Doleželová, 3. Brigita - Kopečná.

Po ukončení rozběhů mezi koňmi proběhla dlouho schovaná liška (jezdec s koněm s připnutým liščím ohonem na rukávu), kterou se ostatní jezdci snažili polapit a ukořistit ocas. Po dlouhém nahánění se liška dostala do sevření a ocas pro sebe vybojovala jezdkyně Osivčinová na koni Vei Shall z Mariánova.

Následoval opět slavnostní nástup, kde byly vyhodnoceny jednotlivé soutěže. Po jeho ukončení pokračovaly ještě soutěže ve vozatajském parkuru (pořadí: 1. Žákovčík - Byškovice, 2. Indrová - Veselíčko, 3. Coufalík - Dolní Nětčice) a poslední soutěží byla tzv. židličková, kde zbyla poslední židle na dvojici Lejdy - Doleželová.

Vše bylo vyhodnoceno při soudu sv. Huberta, kde byli za hojné účasti přísedících odsouzeni provinilci proti regulím daných stanov a zároveň byla ukončena jezdecká a dostihová sezóna.

Život však v Jezdecké a dostihové stáji Radkova Lhota pokračuje. Pořadatel již připravuje na příští rok řadu dalších akcí, které jsou však závislé na množství sponzorů. „Radkolhotští“ by touto cestou chtěli poděkovat těm, kteří jim letos pomohli při realizaci všech jezdeckých akcí. Ostatní zveme k návštěvě našich stájích. Informace o nás najdete na http://web.iol.cz/dspomnenka/dspomnenka

Podobné články

Národní hřebčín Kladruby nad Labem pořádá tuto sobotu 14. října 2023 pro své zaměstnance tradiční Hubertovu jízdu.

V sobotu 29. října 2022 proběhla v Kladrubech nad Labem tradiční Hubertova jízda pro zaměstnance národního hřebčína.