Hipoterapie - a co dál?

Vážená redakce, milí přátelé, chci vám napsat pár řádků o akcích, které "voní koňmi" a pod něž se podepisuje sdružení pro pomoc zdravotně postiženym - "PIAFA" ve Vyškově.

Hipoterapie, jak už všichni víte, není jen posadit postiženého na koně a mlasknout na tu táhnoucí se herku. Jako v jiných odvětvích, má svá pravidla, koně i lidé kolem je musí znát a respektovat. A tak, když se sejde dobrý tým odborníků, kteří dokáží dobře připravit koně, tým dobrých fyzioterapeutek (muže mezi sebou zatím nemáme), které se s nadšením věnují své práci a šikovní pacienti, kteří už nejsou pacienty, ale kamarády, na které se celý tým těší, pak najednou je tady otázka: "A co dál?"

Dítě je odléčené, hipoterapie nestačí. Madla, ve kterých děti poznaly, že na koňském hřbetě je ráj světa, u některých pacientů odkládáte a nahrazujete sedlem - ale to už není hipoterapie! - protestuje vaše duše posedlá smyslem pro poctivost.

Nejen ve sdružení PIAFA již jezdí několik dětí, hipoterapie nese své ovoce a tak je těm nejšikovnějším dovoleno zažít pocit zdravého začátečníka. Sedět v sedle, brát (nejdříve falešné) otěže do rukou, zkoušet krok, zastavení, oblouky, vlnovky, práce jako se zdravým začátečníkem!

K této fázi přechodu z hipoterapie do sportovního ježdění se dostala hipoterapeutická střediska v celé republice. Díky jednání ČHS se letos na podzim uskutečnilo školení paní Chiary Hadtton - Hall pro cvičitele a trenéry koní s licencí ČJF. Tato dáma, která pracuje již čtyřicet let s koňmi, se zabývá sportovním ježděním handicapovaných v anglickém Diamond centru. Prvních sedm zájemců o tyto znalosti seznamovala se strukturou výukové hodiny, s praktickým provedením a se svými vlastními zkušenostmi. Školení bylo zakončeno zkouškou, předepsanou pro získání kvalifikace CVIČITEL JEZDECTVÍ HANDICAPOVANÝCH. Celá akce se konala v areálu sdružení Piafa ve Vyškově a paní Chiara byla velmi spokojená...

To už skončilo září a před námi stál nelehký úkol připravit Společenský dobročinný galavečer "KONĚ NA SCÉNĚ". 25.10.1998 v Janáčkově divadle v Brně, pod záštitou ředitele ND pana Mojmíra Weimana, v programu tentokrát folklorně laděném vystoupily také kladrubské klisny Asia 15 a Amora 27. Na jevišti předvedly ukázku hipoterapie s našimi pacienty. Kobylky velmi dobře snáší prostředí divadla i cestu výtahem na jeviště. Vždyť ony se jdou předvádět a teď budou ty nejdůležitější. Ve svátečním, se zapletenými hřívami, nablýskanými kopyty, za zvuku cimbálu vešly na "prkna, co znamenají svět". Důstojně, v klidu i zde předvedly svou práci a z míry je nevyvedl ani potlesk publika. Z mikrofonu se ozývá příjemný hlas fyzioterapeutky, kopyta klapou a děti cvičí. Všem v jezdeckém to na jevišti velmi sluší...

Dozněla cimbálová hudba, kobyly odešly za oponu. Nákladním výtahem do suterénu, odtud za světla divadelních reflektorů do vozíku který zakoupil náš sponzor ROVEL Vyškov s.r.o.

Šimličky jedou domů, už se těší na večeři a přátelské poplácání na dobrou noc...

Nezbývá, než poděkovat: především firmě Rovel Vyškov s.r.o. za podporu a pomoc neziskové organizaci, i všem dalším, kteří s námi spolupracují, na jejich seznam by bylo třeba hodně místa.

Sdružení Paifa pracuje s šesti kobylkami. Ty bílé jsou z NH Kladruby nad Labem...

Podobné články

Česká hiporehabilitační společnost, z.s. zve na kurz Úvod do hiporehabilitace. Kurz je vytvořen pro laickou i odbornou veřejnost, pro rodiče dětí se…

Po hlubším vhledu do problematiky Hipoterapie ve fyzioterapii a ergoterapii (HTFE) opět zasypávám dotazy paní Bc. Moniku Šťastnou Kohoutovou,…