Závody CDI v Olomouci potvrdily, že v Česku rostou velké drezurní naděje

28. 5. 2024 Tisková informace Autor fotek: Josef Malinovský Zdroj: Equine Sport Center Olomouc
 Johana Vášáryová
Johana Vášáryová

Minulý týden proběhl v Olomouci Světový pohár v drezuře. Ačkoliv v hlavních soutěžích nestartoval nikdo z Čechů, při pohledu do mladších věkových kategorií rozhodně není důvod k pesimismu. Vyrůstají nám zde velké jezdecké naděje do budoucna.

Třetí ročník mezinárodních drezurních závodů v Olomouci skončil velkým úspěchem pro dvě české jezdkyně – Alici Hubáčkovou a Johanu Vášáryovou. Oběma se podařilo vybojovat ve své hlavní věkové kategorii vítězný hattrick, a navíc byly úspěšné i na vyšší úrovni.

Alice Hubáčková startovala v dětské túře na sedmiletém valachovi Versailles 8 a ani jednou nenašla přemožitele. Hned dvakrát překonala hranici 78 % a radovala se tak navíc i z osobního rekordu v rámci hodnocení rozhodčích.

Mezi dětmi byla úspěšná také Jasmína Vášáryová, jež s valachem Friday I'm in Love skončila druhá, třetí a opět druhá. Podobně se dařilo i Lucii Kodytkové na poníkovi Belagio HS. Dvakrát sice byla třetí, ale v neděli si při volné sestavě na hudbu polepšila na stříbrnou příčku a jen osm desetin ji dělilo od sedmdesátiprocentní hranice. 

Při juniorských úlohách doslova zářila Johana Vášáryová v sedle klisny Bona Dea. Ve čtvrtek zvítězila díky 68,636 %, v sobotu jí sbor rozhodčích ohodnotil 70,588 % a nedělní kür dokonce zajela za skvělých 75,167 %, zatímco její soupeřky měly o pět i více procent méně. V této skupině se prezentovala velmi solidně také již zmíněná Alice Hubáčková. Na valachovi Dieu D'Amour 3 si dojela mezi silnou konkurencí pro druhou a třetí pozici, jen nedělní volnou sestavu mezi juniory neabsolvovala. 

V soutěžích mladých jezdců předváděla skvělé výkony Florentina Jöbstl z Rakouska, která má za sebou s hřebcem Bodyguard 49 již celou řadu úspěchů, včetně medaile z evropského šampionátu. Není tak divu, že se i v Olomouci umísťovala na předních pozicích, a když ji v pátek dokázala překonat Johana Vášáryová na Silky Moves, zařadila tento triumf mezi největší úspěchy dosavadní kariéry. Ve čtvrtek byla Vášáryová druhá a v neděli třetí. O půl procentního bodu ji předstihla kromě Jöbstl ještě Australanka Kate Kyros. Ta ve dvojici s hřebcem Intro K měla již před tím na svém kontě dvě třetí místa. 

Pozornost příznivců drezury na sebe v Olomouci upoutal i Kanaďan Ryan Torkkeli, jemuž se dařilo nejen ve tříhvězdičkových úlohách. V páteční Grand Prix i v nedělní Grand Prix Special vyhrál na valachovi Sternenwanderer a přemožitele nenašel ani v sobotní úloze Intermediate II na úrovni dvou hvězd, při níž za sebou nechal dvě Češky – Evu Jančaříkovou s klisnou Jolyn M a Petru Miki Civišovou na valachovi Europe-M. Naopak mu nevyšla úvodní Intermediate A, v níž vyhrála Jančaříková a Torkkeli skončil až třetí. Premiérový triumf na mezinárodní úrovni zažila v soutěžích s jednou hvězdou Aneta Havlíčková na klisně Fieneke. Stalo se tak při nedělním küru, v němž jí rozhodčí udělili 70,967 %.

Největší hvězdou celého mítinku byla každopádně Justina Vanagaite-Samuile z Litvy, která si dokázala získat olomoucké publikum už v loňském roce, a i letos suverénně ovládla obě soutěže započítávané do Světového poháru. Při páteční Grand Prix obdržela 68,152 % a v sobotní Grand Prix Freestyle dosáhla dokonce na 75,685 %.  

Podobné články
Donnerhall: 1981–2006, KHV 172 cm,  ryzák, chovatel: Otto Gärtner. Tento významný plemeník se narodil v roce 1981 a zemřel roku 2006. Založil dynastii, která dominuje mezinárodní drezuře

Donnerhall zcela jistě patří k největším drezurním plemeníkům v historii chovu sportovních koní. Je otcem mimořádně výkonného potomstva i významných…

Ida a Incredible Boy - CDI Achleiten, 5yo test

Ida Vavříková je sice v drezurním obdélníku jako doma, její doménou ovšem není jen vrcholový drezurní sport. Zaměřuje se i na přípravu a trénink…