CDI-W*** 2005: Neděle plná hudby v Mariánských Lázních

31. 8. 2005 jezdecka staj Autor fotek: Helena Richterová

Příznivci drezúry u nás nemají příliš často možnost shlédnout nejvyšší soutěž - Grand Prix, a tak jistě kdo mohl, nelenil a vydal se v posledním srpnovém víkendu do Mariánských Lázní, kde se v jezdeckém areálu již od pátku konalo CDI-W a finále KMK.

Jelikož jsme z Prahy vyjížděli až v 8 hodin, z KMK jsme viděli už jen dekorování. Ihned po nezbytné úpravě povrchů následovaly zbylé soutěže:
Freestyle junioři - postupovalo 15 nejlepších jezdců z minulého dne a jelikož jich den předtím startovalo pouze 10, postoupili všichni.
Freestyle IMI - startovalo 12 nejlepších jezdců z minulého dne.
Freestyle GP - startovalo 15 nejlepších jezdců z minulého dne.

Vše bylo připravené, povrch výborně upravený a tak vrchol celého víkendu mohl odstartovat. První příčku zaslouženě obsadila Dominique Horst van der s Dimorf´s Kait, jezdkyně z Holandska. Již na pracovišti mě její kůň zaujal především lehkostí a pružností pohybu. Ona sama měla vzorový sed a její pomůcky byly téměř nepostřehnutelné.

Naši republiku zastupovaly 4 jezdkyně v poli deseti startujících:
- Tereza Dvořáková - úřadující mistryně ČR v juniorech
- Martina Opočenská - 6. místo MČR junioři 2005
- Michaela Habásková - 2. místo MČR junioři 2005
- Tereza Hábová - 2. místo MČR mladí jezdci

Po MČR, které se konalo v témže areálu o měsíc dříve, jsme předpokládali víceméně podobné umístění soutěžících. Ale protože jezdectví je sport, ve kterém nezáleží pouze na jezdci, ale i na koni, vše je pokaždé jinak.

Tento víkend se zřejmě nejlépe"vyspala" 8-letá LIBRA. Tereza Hábová jela svůj kür precizně a bez chyb, choreografie byla na jedničku, příjemná a vkusně vybraná hudba dobře ladila s pohybem koně a tak jim zaslouženě jejich sestava vynesla 5. místo.

Bohužel to samé se nedá říci o dvanáctileté klisně KIPPI-N, ta měla zřejmě jeden ze svých horších dnů a přestože ze začátku úlohy vypadala , že spolupráce s jezdkyní je pro ní ta největší radost, při cvalové pasáží se rozhodla, že dost bylo spolupráce. I když odmítla pohyb vpřed jen na několik okamžiků, rozhodčí to "ocenili" nízkou známkou a tím pádem i 8. místem.

Tereza Dvořáková a 7-letý valach DAY DREAM jela jako vždy s úsměvem a uvolněně, avšak na přední příčky to nestačilo a skončili sedmí. Zeptala jsem se Terezy, jak je možné, že se na koni na rozdíl od jiných stále usmívá? Odpověděla mi: "Day Dream je tak skvělý a spolupracující, že mám stále dobrou náladu. Je prostě úžasný!"

Dvojice Michaela Habásková a 8-letý hřebec SAPIENS K měli v úloze zřejmě největší problémy díky rozloženým přeskokům a občas se zdálo, že hřebec proti uzdění bojuje a otevírá ústa. Po sečtení výsledků obsadila tato dvojice 9. místo.

Potěšující je, že všechny juniorky byly ohodnoceny nad 60%, a to od zahraničních rozhodčí. Důležitý je fakt, že naši republiku již mohou junioři reprezentovat ve vyšším počtu a získávat tak cenné zkušenosti ze zahraničních výjezdů.

Následující soutěž byla freestyle IM I. Předpokládám, že kdyby startovala Šárka Floriánová-Charvátová s Pascolinim, jistě bychom ji v závěrečném küru také viděli, ale jelikož se Pascolini po MČR zranil, zastupovali naši republiku v této soutěži pouze 3 jezdci (celkem bylo startujících 13).
- Štěpánka Koblížková - BLAKORO K-MAK
- Fabrizio Sigismondi - LOVER BOY
- Libuše Pulpánová ml. - DAF ONDRÁŠ

Libuši Pulpánovou ml. s Dafem jsme mohli v malé rundě vidět poprvé (St.Georges + IM I). Vedli si velice dobře a následně se kvalifikovali do nedělního küru. Po decentní úvodní znělce na vjezd všechny probrala popová melodie od GIGI D´AGOSTINO. Jako vždy měl jejich kür výbornou choreografii, přechody byly sladěné s hudbou a cviky dobře rozložené. I přes veškerou snahu jezdkyně se ovšem chyby vloudily a na Dafovi již byla znát únava - přeci jen už je to pán v letech. Po součtu výsledku je rozhodčí zařadili na 13. místo.

Trochu mě překvapilo, že se rozhodčí z písmene E ještě před odevzdáním výsledků domlouval s rozhodčím z písmene C, zdali byl počet přeskoků v sériích správný. Ale asi zrovna nebylo "vidět".

Fabrizio Sigismondi předvedl s LOVER BOYEM standardní výkon, oceněný 10. místem.

Jako poslední z českých zástupců startovala Štěpánka Koblížková s BLAKOREM. Bohužel na MČR nestartovali, protože Štěpánka byla s rodinou na dovolené a Blakoro si tedy také užíval dovolené u Lucie Marešové v Makotřasech. Byli jsme tedy zvědaví, jak si oba odpočinuli. Jelikož se svou trenérkou Angeliou Henriksen opracovávali v hale, nemohli jsme je vidět dříve, než těsně před startem.

BLAKORO je opravdu impozantní hřebec s krásným pohybem, i když někdy je to zřejmě on, kdo má při práci navrch. Hudba byla impulsivní a dravá. Obzvlášť při prodloužených klusech byla z Blakora cítit jeho obrovská síla. Zřejmě pro jeho obrovský potencionál o něj projevil zájem kupec ze zahraničí a nyní se zvažuje, zda se kůň prodá.

Bohužel ani tato dvojice se nevyvarovala chyb a tak jejich předvedení stačilo pouze na 9. místo.

Poslední a nejvíce očekávanou soutěží bylo GP - kür.

Na startovní listině se objevilo 15 jezdců, ani za jedním jménem však nebyla zkratka CZE.

Prvním startujícím byl na našich kolbištích známý Dr. Bertram Krüger s koněm Cato 37. Samozřejmě nejsem odborník, ale z laického pohledu mě jejich předvedení naprosto neoslovilo.

Následující dvojice lehce prohloubila moji depresi - to, co dělá z Grand Prix nejtěžší soutěž, tedy piaffu a pasáž, kůň nepředvedl a ani série a piruety zrovna neodpovídaly mým představám. Možná jsem příliš náročná, ale předpokládám, že je-li vypsaná soutěž GP, uvidím GP.

Následující jezdci již tyto cviky předváděli a bylo se na co dívat. Mezi startujícími jsme viděli i mladé jezdkyně, výborně ovládající své koně, s téměř učebnicovým sedem. Snad každý z nás amatérů by si přál takto sedět na koni...

Jistě bylo pro rozhodčí velmi těžké tyto výkony bodovat, nakonec první místo obsadila Laura Bechtolsheimer na koni Douglas Dorsey (GBR). Na závěrečné dekorování bylo pozváno všech 15 startujících a jelikož již 2 soutěžící odjeli, zúčastnilo se čestného kola pouze 13 dvojic. Na závěr dne jsme slyšeli hymnu Velké Británie a musím se znovu usmát nad fotografií Douglase, protože on se celou dobu díval do hlediště a svoji chvilku slávy si opravdu užíval. Bylo na něm vidět, jak je sám se sebou (po zásluze) spokojený.

Co dodat na závěr. Poděkování panu Nágrovi a celému organizačnímu týmu, protože vše bylo výborně zorganizované a všichni byli milí a vstřícní. Povrchy kvalitní, pravidelně upravované a občerstvení zajištěné.

Našim jezdcům: vím z vlastní zkušenosti, jak je tato disciplína náročná. Nic se nedá ošidit, rozhodčí jsou ale také jen lidé a posouzení občas není příliš objektivní. I přesto jezdcům moc držím v dalším vývoji palce a doufám, že vydrží. I když je občas někdo, ať už z vlastních řad či z obecenstva bude kritizovat. Doufám, že to vezmou s humorem a odpoví s vtipem.

Není ani trochu ku prospěchu drezury, budeme-li se kolem drezurních obdélníků setkávat s urážkami a pěstními souboji, jako se bohužel stalo na posledních závodech v Karlových Varech.

Výtah z výsledků najdete v předchozím článku. Zde doplňujeme KMK:

Finále KMK - drezúra - 5-ti letí
1. místo Simona Šístková - HAVAJ 1 - 64,633%
2. místo Michaela Nágrová - CLAUDIA 2 - 64,166%
3. místo Lenka Honková - TOUHA 1 - 62,533%
4. místo Klaudia Skrzyniarz - LACRIMA -61,100%
5. místo Petra Civišová - SARAH 8 - 59,233%
6. místo MUDr.Zuzana Glezgová - GOLDIKA-T -56,700%
7. místo Iveta Cachová - ČABORÍNA - 52,700%

Finále KMK - drezúra - 5-ti letí
1. místo Eva Jančaříková - SERENATE - 68,00%
2. místo Bc.Ladislava Henzlová - SINUHET - 64,400%
3. místo Libuše Pulpánová - MAILLISKO -61,900%
4. místo Bc.Ladislava Henzlová - PHILL - 59,300%
5. místo Michaela Kružíková - PRIVILEG - 47,100%

Příbuzné články:

 

Podobné články

Boje o hned několik drezurních evropských mistrovských titulů se budou odehrávat 25.–28. července v Opglabbeeku v Belgii.

Pravděpodobně každý z nás někdy listoval tituly jako „7 návyků skutečně efektivních lidí“, „7 návyků úspěšných teenagerů“ a tak dále. Nedávno mě…