Závěr metropolitní sezóny 2005

Sedmi dostihy skončila první listopadovou neděli dostihová sezóna 2005. I za chladnějšího počasí si na poslední dostihový den před zimní přestávkou našly cestu do Velké Chuchle bezmála dvě tisícovky diváků.

Žokej Jan RÁJA obhájil titul šampióna
Magnetem sezónní derniéry bylo finále duelu o titul šampióna rovinových žokejů v VI. ročníku CK Martin Tour Cupu. Jeho protagonisté Jan Rája i Martin Srnec startovali ve všech pěti rovinových dostizích odpoledne, ale Rájova úspěšná obhajoba už byla jistá po čtvrtém z nich. Rája totiž v žebříčku šampionátu vedl o jeden triumf a vyšší počet druhých míst a protože v prvních čtyřech dostizích Martin Srnec nevyhrál, bylo jasné, že svého konkurenta již nepředstihne. Coby novopečený vicešampión pak Srnec jen zkorigoval závěrečnou bilanci, když v posledním dostihu sezóny Ceně Kovářství Buchta vyhrál s Agentem Jamesem Bondem. Vyrovnal sice Rájových 32 vítězství, ale zůstal na druhém místě kvůli nižšímu počtu druhých míst. S odstupem za oběma lídry se bojovalo i o třetí místo, které si triumfem v Ceně BUC-Film s dvouletým Stonem pojistil předloňský vicešampión a vloni pátý Jiří Chaloupka. Vítěz CK Martin our Cupu Jan Rája získá od sponzora prémii 100.000 Kč, vicešampión Martin Srnec 50.000 Kč a třetí v pořadí Jiří Chaloupka 30.000 Kč.

Nad překážkami kraloval Josef Bartoš
Žokejská jednička trenéra Josefa Váni Josef Bartoš měla svůj premiérový šampiónský titul jistý již několik týdnů před koncem sezóny. Bartoš v neděli startoval, po škrtu Nera z Pražské steeplechase Elektrizace železnic, pouze jednou, ale jako šampión se symbolicky rozloučil vítězstvím. Ve Finále seriálu Elektrizace železnic přes proutěné překážky stylem start-cíl dominoval s šestiletým Makedosem. Celkovými vítězi celoročního seriálu Elektrizace železnic se stali trenér Václav Chaloupka a stáj VH+Flash.

Trenérské šampionáty: Filip Neuberg a Josef Váňa
Také trenérské šampionáty měly své vítěze známé již dříve. Šampiónem v rovinových dostizích se stal Filip Neuberg a zopakoval tak svůj triumf z roku 2002. Poslední neděli ještě vylepšil Neubergovo skóre tříletý Vodorys (v sedle se synem překážkového šampióna Josefa Váni) a svěřenci trenéra stájí na Pavlině Dvoře vyhráli 21 dostih. (Druhý Roman Vítek 14 zásahů, třetí Josef Váňa 12.). Trenérům nad překážkami kraluje Josef Váňa dlouhodobě a nic na tom nezměnila ani letošní sezóna. Váňovi svěřenci vyhráli 26 dostihů, na druhou příčku se vyšvihl extrémně úspěšný nováček mezi trenéry Václav Luka ml. (15 vítězství, stejně jako třetí Čestmír Olehla, který měl o jedno druhé místo méně).

Majitelské šampionáty získali vítězové dvou největších dostihů
Stáj Buc-Film filmového producenta Jaroslava Boučka získala díky výhrám ve výši 1,901.900 Kč titul nejúspěšnějšího majitele (trojnásobná klasická vítězka Ready for Life přispěla částkou 1,828 miliónu Kč), nad překážkami zvítězila stáj Nýznerov pana Karla Zatloukala se ziskem 2,392.500 Kč (vítěz Velké pardubické Maskul vydělal 2,287 miliónu).

I trojnásobný šampión se dočkal
Hned v úvodním dostihu prolomil sedmnáct měsíců trvající nevítěznou sérii trojnásobný žokej-šampión z let 1995 - 1997 Ramil Děmidov. Lehce o tři a půl délky vyhrál Cenu Secret Partnership s talentovaným dvouletým svěřencem Arslangireje Šavujeva Kingston Tango.

Jří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články:

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…