XX. pokračování metropolitní sezóny 2005 - CENA PREZIDENTA REPUBLIKY Opera Peronica

Poslední říjnová neděle nabídla za sice chladnějšího, přesto příjemného podzimního počasí čtyřem tisícovkám diváků na závodišti v Praze-Velké Chuchli slavnostní program osmi dostihů a řady doprovodných akcí. Vítěze hlavního dostihu opět po roce dekoroval prezident České republiky Václav Klaus, odpoledne navštívila také řada osobností z oblasti kulturního a společenského života.

Výsledky

KETTY SHARP podruhé vítězkou "Prezidenta"
Hlavním bodem programu byla již 86. Cena prezidenta republiky Opera Peronica (NL, 3220 m, 400 tis. Kč, 3+) s jedenácti startujícími. Do role favorita byl postaven pětiletý Tankred (2,7:1) - nikdo v tu chvíli netušil, že vyběhne ke svému poslednímu dostihu v životě..., před tříletým Royal Mouginsem (3,5:1) a šestiletou Ketty Sharp (4:1). Tempa dostihu se podle očekávání chopil premiant předloňského Charvát St. Leger Radbec, kterého z ostatních nejblíže sledoval vítěz středně významného dostihu z Rakouska Vabecar. Kompaktní peloton uzavírali Ketty Sharp s Tankredem, třetí spolufavorit Royal Mougins cválal ve druhém sledu za lídry. V konstantním tempu pole pokračovalo do lahovického oblouku, kde žokej Martin Srnec začal zlepšovat pozici Tankredovi. Jenže historicky první držitel slovenské Klasické trojkoruny a renomovaný vytrvalec stáje Wrbna Racing si po špatném došlápnutí způsobil zranění, které se záhy ukázalo být osudným - fraktura nohy byla natolik vážná, že veterinář musel výborného Tankreda uspat.
Tempař Radbec vzdoroval jen do poloviny cílové roviny, pak převzal vedení již podvanácté v sezóně startující Royal Mougins a zdánlivě mířil k tolik očekávanému prvnímu triumfu v kariéře (byl jediným koněm na startu, který nastupoval ještě jako nezvítězivší). Ale to už zpoza středu pole akcelerovala šestiletá Ketty Sharp, sto metrů před cílem třikrát klasicky umístěného (Slovenské derby a Charvát St. Legery v ČR i SR) tříletka dostihla a následně vybojovala finální půldélkovou převahu. Trenér Vladimír Vinklárek a žokej Jiří Chaloupka tak již podruhé přebírali z rukou českého prezidenta čestné ceny pro vítěze. Reprezentantka stáje Kovářství Buchta Ketty Sharp zopakovala svůj triumf z roku 2003 a stala se druhou dvojnásobnou vítězkou supervytrvalecké zkoušky. (Předtím dvakrát vyhrála klisna Vandoise, v okupačních letech 1939 a 1940 zněl název dostihu Cena ředitelství. Dosud posledním dvojnásobným vítězem byl v letech 1994 a 1995 znamenitý stayer Law Soziri.)
S odstupem za Royal Mouginsem, podesáté umístěném na dotované příčce, ale znovu nevítězným, skončili další dva tříletí aktéři. Podzimní progres vynesl ke třetímu místu stájového kolegu (stáj MHM) loňského vítěze Letního Hroma Evrona, čtvrtý finišoval při své pražské premiéře polský import trenéra Josefa Váni Dobroň a nejlepší pětici uzavřel vítězčin vrstevník Whisper. Na měkké dráze vyběhla Ketty Sharp čas 3:36,59 (po přepočtu na "hladkých" 3200 metrů 3:35,2 a zaostala o osm sekund za vlastním rekordem dráhy a dostihu).

TYCJAN nečekaně získal Velkou cenu umělců Bosstimer
Podruhé se na chuchelské dráze konala steeplechase Velká cena umělců Bosstimer (I. kat., 5200 m, 450 tis. Kč, 5+). Všichni jezdci v sedlech šestice kvalitních koní nasadili v první polovině dostihu pomaloučkou rychlost, pak se tempo zrychlilo jen mírně a závodit se začalo až na závěrečném kilometru. V takto rozehrané partii se sprinterskou koncovkou zcela propadl vítěz nedávné Ceny Labe a horký favorit Cieszymir (1,7:1), který skončil pátý. První dvě místa ovládl tandem trenéra Josefa Váni - nečekaný triumf (první letošní) získal šestiletý valach stáje Stajnia Semata Tycjan (10:1) s žokejem Tomášem Hurtem (jenž vyhrál Velkou cenu umělců i v roce 2002 s klisnou Rivalitou, kdy se ještě konala na závodišti v Netolicích) o dvě délky před Sixteen (6:1) s již jistým šampiónem překážkových žokejů Josefem Bartošem. Tycjanův čas 6:54,39 je bezmála o půl minuty horší, než výsledek loňského vítěze Duceho...

German Maltův úspěšný rovinový comeback
Po šestém místě v dubnovém Gomba handicapu Paláce Flóra byl čtyřletý valach German Malt přesměrován na skoky, ve steeplechase získal čtyři dotovaná místa. V neděli se dvakrát klasicky umístěný (loňské Velké jarní ceny v ČR a Rakousku) reprezentant stáje Dr. Charvát vrátil do rovin a jistě o dvě a půl délky vyhrál Cenu HIC and Services (II. kat., 1210 m, 2+). V sedle svěřence Františka Holčáka, z loňského jara stále rekordmana bratislavské dráhy na 1400 metrů, byla žákovská šampiónka ze sezóny 2002 a vítězka letošního slovenského Oaks, jezdkyně Martina Havelková.

Talentovaný Lark nad překážkami stále s čistým kontem
Pohříchu jediným světlým momentem pro šampiónský světlohorský tým Wrbna Racing a jeho trenéra Čestmíra Olehlu byla v neděli Cena Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (proutěné překážky II. kat., 3300 m, 4+). Týden po svém skokanském debutu nastoupil opět jako horký favorit (1,7:1) čtyřletý Lark a proti sedmi soupeřům opět dokumentoval výbornou výkonnost. Pod žokejem Markem Stromským zvítězil zadrženě o osmnáct délek v čase 3:45,89 - jen o necelou sekundu horším, než jaký vloni v tomto dostihu vyběhl jeho stájový kolega Kolorado, letos na jaře vítěz Gd-1 Gran Steeple Chase di Milano.

CK Martin Tour Cup jde do finále: Rája těsně před Srncem
První listopadovou neděli končí letošní dostihová sezóna v ČR. V Chuchli se odběhne, vedle dvou překážkových, posledních pět rovinových dostihů, které definitivně určí konečné pořadí v žokejském šampionátu CK Martin Tour Cupu. Obhájce loňského triumfu Jan Rája vede o jedno vítězství a vyšší počet druhých míst před Martinem Srncem (ten tedy potřebuje ke získání titulu vyhrát o dva dostih y více než Rája) - Jan Rája vyhrál hned úvodní dostih, Cenu Hotelu Meran (II. kat., 2210 m, 3+) s favorizovaným Super Bleu, Martin Srnec kontroval v závěrečné Ceně šampionátu CK Martin Tour (IV. kat., 1410 m, 3+) v sedle Arrows Pepeho. Bojovat se bude i o třetí místo, kde je zatím Jiří Chaloupka jen na lepší bilanci druhých míst před Dušanem Andrésem.

--------------------------------------------------------------------------

Příští dostihový den v Praze-Velké Chuchli: neděle 6. listopadu od 13 hodin
Závěrečné dostihy sezóny 2005

--------------------------------------------------------------------------

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články:

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…