XVIII. pokračování metropolitní sezóny 2005 - Memoriál Harryho Petrlíka

Za sice chladnějšího, přesto ale příznivého počasí proběhlo letošní již osmnácté dostihové odpoledne na závodišti v Praze-Velké Chuchli. Více než dvě tisícovky diváků zhlédly osm početně velmi silně obsazených dostihů (celkem se představilo 103 koní). Velice spokojení museli být tentokrát i správně tipující sázkaři, totalizátor společnosti TOTO.CZ vykázal dvě nejvyšší výhry ve své pětileté historii.

Výsledky

LUCKY RAIN nečekanou vítězkou hlavního dostihu
Ve vyrovnané sestavě čtrnácti tříletých a starších klisen Memoriálu Harryho Petrlíka (I. kat., 1620 m, 120 tis. Kč, 3+ kl.) nakonec jako favoritka (2,5:1) odstartovala čtyřletá Play Station s žokejem Janem Rájou, jenž z předchozích šesti dostihů tři vyhrál. Do druhého sledu byly řazeny vítězka mosteckého handicapu první kategorie Radoslava, premiantka klisnám vyhrazené míle z letošního června Old Rose a progresivní tříletá Ombreletta (5:1), vyšší šance měla mít i čtyřnásobná vítězka Ambersand (6:1), jež se během sezóny propracovala ze čtvrté kategorie až na nejvyšší scénu. Právě ona podle očekávání udala tempo dostihu a přivedla soupeřky do cílové roviny. Čelní sled se záhy vyrovnal a rozšířil, ve hře o triumf byla tou dobou více než polovina startujících. Tři sta metrů před cílem se na špici nečekaně posunula pětiletá tmavá hnědka Lucky Rain a v závěrečné fázi dokázala o půl délky odolat náporu preferované Play Station. Za ní se v těsném doběhu seřadily další překvapení Sharana (po dvou triumfech ve třetí lize premiérový start v první třídě), tříleté Ombreletta s Weltssio a Radoslava, jíž ke zisku posledního honoráře (páté místo) chyběl rozdíl krátké hlavy.
Lucky Rain dokázala vyhrát již první ročník Memoriálu Harryho Petrlíka před dvěma lety (to byla jednou ze spolufavoritek dostihu), tentokrát však s jejím vítězstvím počítal málokdo (kurz 12:1). Jistě jí však věřila její trenérka Ivana Pejšková ("Klisna nemá ráda teplé letní počasí a lepší výkony podává v pozdější části sezóny. Dnes jí podmínky vyhovovaly."), která vyhrála všechny tři dosavadní ročníky tohoto dostihu - kromě dvou triumfů Lucky Rain i vloni s klisnou Namolellou (ta byla po neúspěšném jarním pokusu o zařazení do chovu na startu i letos, ale skončila předposlední). V sedle Lucky Rain zaznamenal druhé vítězství dne žokej Radek Koplík.

U totalizátoru byly překonány dva sázkové rekordy
Vítězství Lucky Rain také překonalo totalizátorový rekord ve výši výhry v sázce na vítěze (dosud 1004:10), když šťastný tip měl hodnotu 1050 korun za deset vsazených. Ještě vyšší výhru pak znamenalo správně natipované pořadí tří koní v prvním dostihu. Převáděl se rekordní jackpot z Pardubic, kde nikdo neuhodl velké pořadí v posledním dostihu předchozí neděle (nečekaně dopadnuvší Velká pardubická) a po doběhu Millie - Sarmak AI - Górska Rzeka měl výherní tiket hodnotu 31.166 korun za deset vsazených! Dosavadní rekord, který byl shodou okolností vytvořen právě o dni Velké pardubické (ve třetím dostihu tam pořadí Ligreta - Sixteen - Blizzard bralo 16.723 Kč), tak dlouho nevydržel a byl navýšen téměř dvojnásobně.

CK Martin Tour Cup: Rája o jedno před Srncem
Dramatický duel o titul šampióna českých rovinových žokejů maximálně motivuje oba jeho protagonisty a ti z víkendových čtrnácti dostihů (sobotní Most a nedělní Praha) vyhráli osm! V sobotu na letošní mostecké derniéře zvítězili každý dvakrát, v neděli v Chuchli si tři zásahy připsal Jan Rája a jednou vyhrál Martin Srnec. Před posledními třemi dostihovými nedělemi obhájce loňského vítězství v CK Martin Tour Cupu Jan Rája vede před Martinem Srncem o jeden zásah (31:30). Oba mají v žebříčku před ostatními žokeji značný náskok a již prakticky nemohou být dostiženi, ale velká bitva je také o třetí místo, na které má vyrovnané šance hned pětice adeptů! První tři příčky v šampionátu jsou finančně dotovány (100 tisíc Kč, 50 tisíc Kč a 30 tisíc Kč).

Stav CK Martin Tour Cupu 2005 po 16.10.:
Jan Rája: 31 vítězství, 27 druhých míst, 27 třetích míst
Martin Srnec: 30 - 11 - 10
Ferdinand Minařík: 18 - 24 - 13
Jiří Chaloupka: 18 - 18 - 24
Dušan Andrés: 18 - 15 - 15
Radek Koplík: 17 - 13 - 10
Iva Miličková: 16 - 21 - 14

Premiérový triumf Josefa Váni mladšího
V posledním dostihu odpoledne se dočkal svého premiérového triumfu amatérský jezdec Josef Váňa mladší. Syn pětinásobného vítěze Velké pardubické a dnes jednoznačně nejznámější postavy českého turfu i pro nedostihové publikum zahájil svou jezdeckou kariéru letos v březnu v německých Brémách ještě jako třináctiletý (Jockey Club mu udělil výjimku, dostihoví jezdci musejí být alespoň patnáctiletí), ale hned v dalším startu v italském Trevisu se po pádu s koněm zranil a do sedla se vrátil až v červnu. Zaznamenal několik umístění, ale triumf přišel až s tříletým svěřencem Váni staršího Valbigem v závěru chuchelského nedělního programu.

--------------------------------------------------------------------------
Příští dostihový den v Praze-Velké Chuchli: neděle 23. října od 13 hodin Finále seriálu Schaumann 2005

--------------------------------------------------------------------------

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články:

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…