XVII. pokračování metropolitní sezóny 2005 - Dostihový den časopisu Sirius

O prvním říjnovém víkendu dostali hlavní slovo nejlepší dvouletí koně. Poté, co v sobotu změřily na mosteckém hipodromu ve svém vrcholu síly klisny, nedělnímu pražskému programu vévodila 67. Cena zimního favorita časopisu Sirius (NL, 1615 m, 170 tis. Kč), na jejímž startu se sešlo osm hřebců. Letošní sedmnácté zastavení metropolitního kolotoče provázelo nevlídné, chladné a sychravé počasí, stav dráhy v průběhu dne osciloval mezi stupni "pružná" a "měkká".

Výsledky

V Ceně zimního favorita impozantní INDIAN TRAIN
Vysokým favoritem 67. Ceny zimního favorita časopisu Sirius byl ve čtyřech dosavadních startech neporažený hnědák stáje K-K Metal Mysterro (1,5:1), z jeho sedmi vyzyvatelů pak měl mít největší šance působivý vítěz svého debutu Terssio (3:1). Právě ten se krátce po startu posunul do čela a přivedl šest soupeřů (Esrisk do dostihu nakonec neodstartoval) do cílové roviny. Terssio ale již nepřidal a naopak z dobré pozice začal zrychlovat Mysterro. Favorit však s gradací své rychlosti skončil poměrně záhy a na scénu vtrhl další aktér. Ohromným zrychlením se do vedení vyšvihl Indian Train (8:1) a následně se snadno vzdálil jakémukoliv nebezpečí ze strany konkurence. Pod vítězem nedávné Velké ceny českého turfu RWE Transgas žokejem Arturem Resulovem dominoval velmi lehce o pět délek před Mysterrem, za kterým necelé tři délky zpět bral třetí honorář nečekaně outsider (12:1) Sherento. Vítězův průměrný čas 1:46,58 jde na vrub měkké dráhy.
Indian Train je stájovým kolegou hvězdného Darsalama, který kvůli zranění šlachy již ukončil letošní sezónu, a jako jeho další kolegové (Moviestore, Louise Rayner, Northanger Abbey, Lesken Al) i on potvrdil kvalitní podzimní formu svěřenců trenéra Arslangireje Šavujeva. Velmi dobře stavěný "atlet" Indian Train je synem špičkového Němce Platiniho a vnukem vynikajícího plemeníka Danehilla. Před měsícem vyhrál o krk debut ve třetí kategorii, nyní ve druhém životním startu přidal druhý triumf. Dvojice Resulov a Šavujev si vítězství ve vrcholném dostihu dvouletých koní zopakovala po třinácti letech, v roce 1992 vyhráli s tehdejším juniorským suverénem Garunem.

Ceně Horsal Super Kondice naprosto dominoval Charccari
Jasným favoritem dalšího dostihu seriálu Schaumann 2005, Ceny Horsal Super Kondice (II. kat., 1415 m, 80 tis. Kč) pro dvouleté koně českého chovu byl třetí ze zářijového Gerschova memoriálu Conseq Invest Charccari (2:1). A reprezentant stáje Quartis také svou roli beze zbytku splnil. Dominoval snadno o jedenáct délek před druhým Luculusem a nepochybně by se neztratil ani v hlavním dostihu dne.

Změna v čele CK Martin Tour Cupu: vede Martin Srnec
V sedle Charccariho dosáhl jednoho ze dvou nedělních vítězství žokej Martin Srnec (druhý triumf zaznamenal také s favoritem a také ve dvojkové ceně - Cena Mitsubishi Motors, II. kat., 1615 m, 3+ - York Citym) a protože obhájce titulu Jan Rája vyhrál jen jednou (Happymena), posunul se do vedení v průběžném pořadí CK Martin Tour Cupu - šampionátu rovinových žokejů. Měsíc před koncem letošní sezóny vede Srnec před Rájou o jedno vítězství (27:26), třetí Ferdinand Minařík (v neděli výhra s Cinem) a čtvrtý Dušan Andrés (nedělní brněnský triumf s Lotagenem) na něj ztrácejí devět prvních míst.

Vítězství po jedenácti letech: Romana Neslerová
Poslední dostih chuchelského odpoledne (Cena Desperado Club, III. kat., 1815 m) stylem start-cíl vyhrál tříletý Carnation a v jeho sedle se po bezmála jedenácti letech z vítězství radovala žokejka Romana Neslerová. Vítězka St. Leger 1990 (Balú) před osmi lety ukončila kariéru, ale letos v létě se do dostihového sedla vrátila a nyní se po návratu dočkala premiérového triumfu.

Příští dostihový den v Praze-Velké Chuchli: neděle 16. října od 13 hodin Memoriál Harryho Petrlíka

Jří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články:

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…