Staňte se členem Racing Clubu Finiš

Dostihový sport má zvláštní kouzlo. Svou pestrostí a dynamikou dokáže diváka během okamžiku uchvátit a existují tisíce forem, v nichž se člověk může pro turf nadchnout. Někdo náruživě sází, jiný zkoumá rodokmeny plnokrevných šampiónů, fandí svým oblíbencům či vychutnává jedinečnou atmosféru dostihového dne. A přece – snad každého už někdy napadlo, jaké by to asi bylo mít vlastního koně a přihlížet jeho výkonům na dráze. Většinou zůstalo jen u snu, neboť vlastnictví dostihového koně je pro mnohé z nás příliš nákladnou záležitostí. Od loňského roku však existuje řešení – stát se členem Racing Clubu Finiš.

Základ Racing Clubu Finiš byl položen v lednu 2002, kdy s myšlenkou založit dostihový klub v České republice přišel úspěšný žokej Filip Minařík. O rok později vzniklo stejnojmenné občanské sdružení. Klade si za cíl sdružovat příznivce dostihů a prostřednictvím účasti na dostihovém provozu i jinými aktivitami přispívat k další popularizaci turfu. Hlavním úmyslem zakladatelů Racing Clubu Finiš je splnění snu o vlastním plnokrevníkovi všem zájemcům bez rozdílu včetně těch, kteří by za jiných okolností nemohli na vlastní stáj vzhledem k finančním nárokům pomýšlet.

Vlastnictví dostihové stáje umožňuje prožít nové, dosud nepoznané, pocity a radosti, které dokáže zprostředkovat pouze fascinující svět turfu. Sledovat svého koně ve všedních dnech i o svátečních nedělích, poznat veškerá specifika turfu a zažít v paddocku, na ranním tréninku či na pomyslných stupních vítězů jeho jedinečnou atmosféru. Rádi bychom dokázali, že je to svět přístupný široké veřejnosti, ne jen několika vyvoleným jedincům.

Princip tzv. dostihových klubů je jednoduchý a v zahraničí úspěšně funguje již léta - čím více členů se dělí o dostihového koně, tím menší jsou náklady pro jednotlivce. Členové klubu se pravidelně setkávají a tvoří spolu jednu velkou rodinu dostihových příznivců, kteří se vždy rádi potkají na závodišti i jinde.

Potěšení z dostihů se neměří počtem vyhraných vavřínů, nýbrž silou prožitých emocí. Projekt Racing Clubu Finiš je v českých zemích první svého druhu, rozjíždí se s omezenými finančními prostředky, a tak si prozatím nestavíme přehnané sportovní ambice. Tomu je podřízen i výběr našeho koně, který by sice měl podávat dobré výkony, ale na zápis do historie rozhodně neaspiruje. Vycházíme z přesvědčení, že lze stejně dobře fandit handicapovému koni jako jedničkovému šampiónovi. Loni nás reprezentovala tříletá hnědka Clairefontaine, která pro stáj Racing Clubu Finiš vybojovala první vítězství v jeho historii a která bude naše barvy hájit i v sezóně 2003.

Fungování dostihové stáje i dalších aktivit občanského sdružení je financováno z členských poplatků (jež lze uhradit buď najednou nebo na splátky) a z případných sponzorských příspěvků.

Pokud máte zájem o členství, napište e-mail na adresu rcf@seznam.cz, rádi vám sdělíme podrobnosti a zašleme vám naše stanovy a další potřebné informace.
Zároveň odkazujeme všechny zájemce o členství na internetovou stránku sdružení www.sweb.cz/rcf.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…