Seznamte se... Martina Pečenková

30. 12. 2002 ing. Marcela Sýkorová Autor fotek: Tomáš Hora (archiv TMM)

V dostihové sezoně 2002 se jedničkou v žákovském šampionátu jezdců stala v těžké konkurenci žáků-chlapců sedmnáctiletá drobná dívka Martina Pečenková.

Martina pochází ze Zlína, základní školu navštěvovala ve Vsetíně a základy jezdecké abecedy absolvovala na ponících. Poté přesedlala rovnou na anglické plnokrevníky. Protože jí koně a dostihy učarovaly, nebylo její rozhodování v 9. třídě nijak složité a v roce 2000 nastoupila do učení na Střední odborné učiliště zemědělské v Praze 5 - Velké Chuchli obor "Jezdec a ošetřovatel dostihových koní".

Zpočátku nenápadná Martina se snažila být co nejčastěji v sedle koní a na konci prvního ročníku již startovala s klisnou Laadara z dostihové stáje SOUz Velká Chuchle ve svém prvním životním dostihu. Ten sice nevyhrála ale získala chuť do dalšího závodění.

Dnes je žákyní třetího ročníku, absolvovala 80 startů na různých závodištích v České i Slovenské republice, získala 11 vítězství (7 v ČR a 4 v SR) a 39 umístění do pátého místa. Výhodou Martiny je touha vítězit, průbojnost, cit pro koně a hlavně nízká hmotnost od přírody. Může tak na rozdíl od některých dostihových jezdců jíst vše, ale nejraději má řízek od maminky. Fyzičku zdokonaluje plaváním, během, jízdou na kole a na lyžích.

Své praktické zkušenosti nyní prohlubuje v rámci odborného výcviku v dostihové stáji známého trenéra Františka Holčáka ve Velkých Karlovicích. Zde také s obavami sledovala v televizi a v tisku osud učiliště a dostihového závodiště ve Velké Chuchli při srpnových záplavách. Budovy SOUz a domova mládeže byly zatopeny do prvního patra, stáje a závodiště, kde probíhal odborný výcvik byly zatopeny zcela.

Velkokarlovickým není osud školy ve Velké Chuchli lhostejný a přispěli peněžním darem na jeho obnovu. Finanční obnos byl výtěžkem z propagačních dostihů, pořádaných v tomto roce Obecním úřadem Velké Karlovice ve spolupráci s dostihovou stájí Valencio.

A jak hodnotí letošní dostihovou sezónu sama Martina? "Myslím, že jsem se zapsala do podvědomí trenérů a majitelů, absolvovala jsem poměrně dost startů, hodně příležitostí mi dává pan Holčák. Nejvíce si cením vítězství s Jemenkou ve Slušovicích a s Mandalay Bay v Bratislavě. V sezoně 2003 bych ráda odjezdila co nejvíce dostihů a po získání výučního listu jezdce a ošetřovatele dostihových koní bych chtěla poznat blíže i dostihy v jiných státech."

K tomu jí pomůže i zájezd na vybraný zahraniční dostih získaný od CK Martin Tour za 1. místo v žákovském jezdeckém šampionátu. Podporu Martina cítí nejen u rodiny, kamarádů a spolužáků, kteří jí fandí a sledují její výsledky v dostizích, ale i u trenérů dostihové stáje SOUz Velká Chuchle a trenéra Františka Holčáka, jenž o Martině řekl: "Martina je jedním z nejlepších jezdeckých talentů za posledních 10 let".

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…