Seznamte se... Jaroslav Donoval

Koňskou průpravu měl Jaroslav Donoval (* 16.1.1973) od dětství, premiérového triumfu dosáhl při svém třetím dostihovém startu v životě.

"S koňmi jsem začínal jako osmiletý voltižní jezdec ve Staré Boleslavi, to mi vydrželo až do učení. V roce 1987 jsem nastoupil na učiliště do Velké Chuchle, poprvé jsem vyhrál na jaře devadesátého roku, byl to dostih žáků, s tříletým Norgitem Stáje Xaverov. Právě pro trenéra Šatru a xaverovskou stáj jsem se i vyučil. V té době jsem se mnohé, především ony důležité základy dostihového jezdce, naučil od žokeje Pecháta."

Poslední dekáda minulého století však začala ve zcela jiných společenských a politických podmínkách, mladým jezdcům se otevřením západních hranic naskytly možnosti, o kterých se několika starším generacím žokejů ani nesnilo. "Po vyučení jsem tady pobyl jen krátce. Pak, jako tehdy většina mých vrstevníků, jsem využil šance jít do ciziny, tři roky působil ve Švýcarsku u trenéra Kurta Schaflitzera. Po návratu - už do samostatných republik - mi dal možnost trenér Samuel Sokol, na Slovensku jsem za rok 1995 a zhruba půl sezóny 1996 vyhrál čtyři dostihy."

Pak se Donoval vrátil zpět do Česka a po několika kratších kapitolkách na různých místech uzavřel kruh návratem k trenéru Šatrovi. "Tentokrát mi zase hodně daly společné práce s žokejem Šarinou, můj druhý pobyt ve stáji pana Šatry trval dva roky."

Před dvěma lety se etabloval a dnes tvoří již spolehlivou jezdeckou jedničku ve stáji Hřebčín Pavlin dvůr, kde pod kopcem Ralsko u Mimoně, v bývalém vojenském prostoru, třicítku svěřenců připravuje trenér Filip Neuberg.

Stáji Pavlin dvůr se letošní sezóna co do počtu triumfů vydařila zatím nejvíce, Filip Neuberg vyhrál s velkou převahou trenérský šampionát a Jaroslav Donoval se stal šampiónem žokejů. Vloni byl jeho nejoblíbenějším koněm Access to Java, se kterým vyhrál Velkou cenu českého turfu a skončil třetí v Českém derby. Letos se Donoval zahleděl do dvouleté klisny Ohne Sorge, leč tomu se není co divit. Ryzka Ohne Sorge lehce vyhrála všech svých pět letošních startů a je velkou nadějí pro příští sezónu. "Je sice povahou hodně svéhlavá, někdy až zlá, ale utíká jí to skvěle. Hlavně, aby zůstala zdravá, já už se těším na příští rok," řekl Donoval o nejlepším dvouletém koni roku 2002, o němž bychom měli ještě hodně slyšet.

Zajímavý pohled, jenž však má logiku, nabízí Donoval na tolik diskutovanou otázku ohledně kvalit zahraničních jezdců, které angažují čeští majitelé do velkých dostihů: "Oni sice jsou lepší, ale ne, abych tak řekl, od přírody. Jen jsou díky daleko více absolvovaným dostihům vyježděnější. Řádově ten poměr vypadá asi jedna ku osmi, mají za rok odjeto přibližně osmkrát více dostihů než my. Příkladem jsou Češi v Německu - Filip Minařík a Jirka Palík," jmenuje příslušníky současné německé top 10 Donoval, "když se tu učili, jezdili stejně jako my, a dneska, kdy jsou zabydlení v Německu a odjezdí okolo těch sedmi set dostihů ročně, mají už vžitý styl tamní špičky."

Největšími přednostmi milovníka nejen rychlých koní, ale i rychlých aut Jaroslava Donovala jsou nízká hmotnost a flexibilita, jezdí na všech drahách, kde dostane příležitost. "Stále zdokonaluji fyzickou kondici, to je nezbytnost a povinnost dostihového jezdce," upozorňuje Donoval na skutečnost, kterou však ne všichni začínající adepti jezdeckého řemesla berou jako samozřejmost.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…