Pozvánka na Dostihový festival

/data/imgs/00037982l.jpg
/data/imgs/00037982l.jpg

Dostihový festival v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle, konaný pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma, tradičně nabízí obě nejvýznamnější tzv. srovnávací zkoušky (komparaci tříletých koní se zástupci starších ročníků) českého dostihového kalendáře. Konkurence i s mezinárodní účastí, jež se na startu sejde, plně odpovídá důležitosti těchto testů, jejichž historie se začala psát v roce 1979.

Celkem je na programu osm rovinových dostihů, v nichž se představí 89 koní a 33 jezdců, první dostih startuje ve 14 hodin.

Obhájce Sharpour, italská vítězka Corcovada a první Srb v ČR Cool Marble

Do 32. Velké ceny Prahy CK Martin Tour (Gd-3, 1600 m, 450 tis. Kč, start v 16:45) nastoupí deset účastníků. Roli favorita ponese obhájce loňského triumfu, šestiletý hnědák Sharpour - stáj YOKO, žokej Janáček, který při dvaatřicátém životním startu bude útočit již na dvanácté prvenství. V tomto roce už na domácích drahách dosáhl tří pohodlných vítězství, včetně završení hattricku v karlovarské Lázeňské míli. Jeho hlavními protivníky by měli být zástupci tříletého ročníku, kteří se v Praze představí poprvé. Hnědák Cool Marble bude prvním koněm ze Srbska, který do ČR zavítá, a o jeho kvalitách hovoří předcházející letošní výsledky: kromě domácí neporazitelnosti v Bělehradě a Požarevaci triumfoval v květnu v rakouské Velké jarní ceně (Trial-Stakes), kde zdolal Miracle Matche, posléze třetího v českém a druhého ve slovenském derby, a třetí místo získal v maďarské Velké jarní ceně (Nemzeti díj). V sedle vyslance stáje HS Triple A Racing bude, stejně jako v Rakousku, slovenský žokej-šampión Zdenko Šmida. Premiérové vystoupení v ČR absolvuje také ryzka Corcovada, byť zastupuje tuzemskou stáj DAR a je svěřenkyní vedoucího muže trenérského šampionátu Václava Luky mladšího, letošních čtyř výsledků dosáhla v zahraničí. Nejprve dokázala proti již rozběhaným soupeřkám obsadit třetí příčku ve slovenské Jarní ceně klisen a poté dosáhla vynikajícího úspěchu, když v červnu zvítězila v milánské Premio Nogara se statutem listed kategorie. Do jejího sedla byl premiérově angažován třetí muž průběžného pořadí Martin Tour Cupu - šampionátu profesionálních jezdců, žokej Milan Zatloukal. Silný střed startovního pole tvoří "rychlík" trenéra Šavujeva, vítěz srpnové mostecké Ceny Euromont Group a druhý z červencové Bratislavské míle Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Srnec), stříbrný z Lázeňské míle, tříletý vyslanec Josefa Váni Malq (Estrella, ž. Lukášek) a vítěz Velké jarní ceny 2007, často ve Francii startující Lord Silvano (CK Martin Tour, jezdec Foret) - právě tito tři se za Sharpourem seřadili v pražské červnové Ceně WAGO. Elitní mílařskou sestavu doplňuje dvojice stáje Rabbit Trhový Štěpánov, po rekonvalescenci navrácený vítěz loňské slovenské Velké jarní ceny Funny Valentine (ž. Koplík) s účastníkem letošního FORTUNA Českého derby Rabbit Gibraltarem (ž. Chaloupka), reprezentant nové stáje WINDSTORM The Storm (jezdec Verner) a svěřenec první dámy slovenského turfu Zuzany Kubovičové Final Flash (EMOP, ž. Šara).

Mariydi a Ramblin Scout: odveta za Zlatý pohár?

Ve Velké ceně Pražské energetiky, a. s. (32. Velká cena českého turfu, Gd-3, 2400 m, 450 tis. Kč, start v 16:05) se utká sedm koní. Favoritem je vítěz červnového Zlatého poháru YOKO Mariydi (Dr. Charvát), stejně jako Sharpour obsazený již de facto jistým pětinásobným českým žokejem-šampiónem Václavem Janáčkem. Stejně jako před třemi měsíci jej vyzve bělouš slovenské stáje EMOP Ramblin Scout (ž. Šmida), bronzový z loňského Českého derby, který se letos ještě zlepšil a získal např. právě za Mariydim druhé místo ve Zlatém poháru YOKO (foto), či třetí honoráře v bratislavském Zlatém poháru a maďarské Kincsem díj. Srovnání s letošním klasickým ročníkem zajistí vítěz Tattersalls St. Leger Taro (Viktor Komárek, ž. Lukášek), který předtím v červenci na karlovarské dráze předčil i zkušeného staršího vytrvalce, dvojnásobného vítěze Ceny prezidenta republiky Oligarcha (Stajňa Corinne ČR, ž. Andrés), jenž si však letní bilanci vylepšil následným triumfem v lázeňském Memoriálu Josefa Dolejšího a ve Velké ceně českého turfu se představí již počtvrté (v roce 2007 vyhrál, v posledních dvou ročnících finišoval sedmý a pátý). Dalšími startujícími budou první dva z mostecké Ceny Jockey Clubu All About Sam (Agrolipt ČR, ž. Chaloupka) a Nakuru (Syndikát 2007, ž. Srnec), jediná klisna Pearl Jeane (YOKO, ž. Koplík), jejíž fenomenální matka Nora Jeane právě výhrou v tomto dostihu roku 1998 ukončila hvězdnou kariéru a po šesti letech pak triumf dokázala zopakovat jiná její dcera Mainly Monroe, a druhý tříletek v poli, jarní vítěz z francouzského Vichy, jemuž se ale po přesunu do ČR zatím nedařilo Irish Heroes (WINDSTORM, Verner).

(Startovní listiny)

(Kompletní kurzová nabídka)

Další program

14:00 - Cena sázek ve Fortuně (III. k., 1200 m)
Mezi devíti dvouletými dva nedávní vítězové Nuptius a Char.

14:30 - Cena EBF (III. k., 1400 m)
Kvůli lukrativnímu bonusu Racing Postu pro dvouleté koně z vybraných dražeb až z Varšavy přicestuje klisna Hossa.

15:00 - Cena Autodopravy František Vlk (hdcp II. k., 1400 m)
Minimálně kvartet koní s vyrovnanými šancemi na vítězství, je mezi nimi i vítěz Českomoravské ceny 2007 Mr Dario.

15:30 - Cena Vinařství Kovacs (III. k., 2400 m)
Šestý z předloňského Tattersalls St. Leger Aspen by i s nejvyšší hmotností a v maximálně početném startovním poli měl atakovat šestý životní triumf.

17:15 - Cena sázek Betino (hdcp III. k., 1600 m)
Spolehlivá Irish Miracle, druhá z předloňské Jarní ceny klisen, se může vítězně odškodnit za nedávný karambol v Mostě.

17:45 - Cena Hippospolu (IV. k., 1400 m)
Úspěšný pětiletý skokan Caney před dvěma týdny potvrdil dobrou rovinovou formu a v dostihu žákovských jezdců by měl být favoritem.

AUTO HASE PARK dětem

Zvláštní pozornost je věnována nejmenším dostihovým divákům: také při derby-odpoledni se děti budou moci zdarma svézt na populárních ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka", situovaném do přízemí sázkové haly. Právě "Hříbátka" vstoupila do letošní sezóny zcela v novém a od prvního dostihového dne roku zde probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a soutěže o ceny z nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS.

Dostihové suvenýry z AUTO HASE PARKU

Pro všechny své návštěvníky AUTO HASE PARK Velká Chuchle také v nově otevřeném infocentru (přízemí sázkové haly) nabízí nejen celou řadu suvenýrů, ale také si zde lze obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V současné nabídce jsou trička s obrázky trojice poníků, pohlednice s portréty špičkových českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, velkoformátový plakát držitele titulu Kůň roku 2009, hřebce Age of Jape, knihy, hračky, jiné dárkové předměty, ale i ročenky, přehledy plemeníků a další tiskoviny Jockey Clubu, či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…