Druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou poběží i Sixteen

10. 6. 2009 Dušan Korel Autor fotek: Miloš Kolesár, archív DS Pardubice

Malá Velká pardubická. Tak by se mohla jmenovat druhá kvalifikace na letošní 119. ročník slavného říjnového dostihu, která se poběží v sobotu 13. června při Polském dnu na závodišti v Pardubicích. Startovní listina Velké ceny Paramo, a.s. – Memoriálu mjr. Miloše Svobody je obsazena nejen bohatě, ale i kvalitně - do cross country na 5800 metrů o 200 tisíc korun by mělo vyběhnout 18 koní...

Hirsh, Numero DueA ne ledajakých. Bude mezi nimi bělka Sixteen, vítězka posledních dvou ročníků Velké pardubické České pojišťovny. A vedle ní se na startu objeví Hirsch, Juventus, Numero Due a Mr Land, tedy druhý, třetí, čtvrtý a šestý kůň z loňské Velké. A spolu s nimi i řada dalších kvalitních steeplerů.

S visačkou "hlavní favoritka" půjde do dostihu devítiletá klisna Sixteen ze stáje Jaroslav Bouček Buc-Film. Pro svěřenkyni trenéra Josefa Váni to bude letošní premiéra, na dráze se objeví poprvé od svého loňského druhého vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny. Její renomé ji pasuje do role vážné uchazečky o triumf, ovšem v minulých sezonách na jaře měla slabší formu a její výkonnost gradovala až ve druhé polovině na podzim.

„Její první start v sezoně nebývá obvykle stoprocentní. Proto ji nepovažuji za hlavní favoritku, ale spíše za adeptku na dobré umístění. Věříme si tak do třetího místa," tvrdí žokej Josef Bartoš, jenž se po nedávném zranění představí v Pardubicích poprvé v letošní sezoně. „Jsem ale přesvědčen, že vyhraje kůň pana Váni. Na tuto kvalifikaci jsme hodně našlapaní."

Trenér Váňa do hlavního pardubického dostihu vedle Sixteen vyšle ještě další tři koně - zkušeného Juventuse, jenž nedokončil úvodní kvalifikaci, a nadějné Del Soleho a Welldancera. „Hodně věřím zejména Del Solemu. Moc se mi líbí, v práci je dobrý," řekl Bartoš. „Trenér Váňa hodně věří Welldancerovi. Je to kvalitní kůň, ale zatím neběžel dostih delší 4,5 kilometru. To může být jeho nevýhoda. Uvidíme. A nepodceňoval bych ani Juventuse, i když i on mívá formu spíše až na podzim. Každopádně hodně věřím naší centrále."

Váňovi svěřenci však budou mít široké pole soupeřů. A řada z nich může právem pomýšlet na přední umístění i na vítězství. Třináctiletý Hirsch skončil druhý v loňské Velké pardubické, do okruhu aspirantů na přední příčky se řadí Numero Due, bez šancí rozhodně nejsou Mr Land, German Malt, Jung, Profil či veterán Red Dancer.

„Na startu bude hodně koní. O vítězství může bojovat řada z nich. Hlavně bude důležité vyhnout se případným karambolům, k nimž může dojít, protože v dostihu půjdou i nezkušení koně," míní žokej Bartoš.

Polský den nabídne celkem devět překážkových dostihů. Nejzajímavějším bodem rámcového programu by měla být zejména Cena Stadnina Koni Strzegom - Červnová cross country Válečníka. Objeví se v ní předloňská vítězka Poplerova memoriálu Archea. Jejími největšími soupeři by měli být Caland, Gernia, Silverstone či Black Diamond.

Sobotní dostihový mítink v Pardubicích začíná ve 13.00 hodin. Hlavní dostih se poběží jako šestý v pořadí a odstartuje v 16.15 hodin.

Kvalifikaci pojede i Ital Romano

Nejlepší italský překážkový žokej současnosti Raffaele Romano se představí při sobotním dostihovém mítinku v Pardubicích. Objeví se i na startu Velké ceny Paramo a.s. - Memoriálu mjr. Miloše Svobody. Při druhé kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny povede nadějného Welldancera, svěřence trenéra Josefa Váni.

Romanovo angažmá se zrodilo před pár dny v sauně v italském Meranu. „Vždycky si jdeme do sauny pokecat, chodí s námi i pan Váňa. Bavili jsme se také o loňské Velké pardubické a narazili jsme na tehdejší půjčení bičíku," říká žokej Josef Bartoš.

Při loňské Velké pardubické České pojišťovny ztratil Josef Váňa bičík. A s pomocí mu přispěchal právě Ital Romano, jenž v závěru dostihu tušil, že s Fatal Macem už nemá mnoho šancí na úspěch. Podal mů svůj a Váňa s Juventusem nakonec skončil třetí.

„Pan Váňa říkal Romanovi. Když jsi mi tehdy půjčil bičík, tak já nyní půjčím tobě kvalitního koně na druhou kvalifikaci," popisuje Bartoš zrod Italova angažmá.

Romano se tak podruhé v kariéře představí na pardubické dráze. Premiéru si odbyl v den loňské Velké pardubické České pojišťovny. Nebyl však úspěšný. Se Sergeantem Garciou nedokončil Cenu Vltavy a stejně si vedl s Fatal Macem i v hlavním dostihu.

„Další start v Pardubicích bude plusem pro Raffaela, který je nejkvalitnějším žokejem v Itálii. Teď už ví, do čeho jde, protože Pardubice jsou specifickou dráhou. Navíc bude mít pod sebou dobrého koně," říká Bartoš, jenž je největším soupeřem Romana v italském překážkovém šampionátu. „Pro zahraniční jezdce není snadné přijet do Pardubic jen na Velkou pardubickou. Může mu to pomoci, nasbírá tady další zkušenosti."

Romano se v sobotu jednou představí v rámcovém programu, kdy se objeví v sedle Magic Blada, svěřence trenérky Martiny Růžičkové. A poté se objeví na startu druhé kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Povede Welldancera, jehož připravuje Josef Váňa.

Polský den má premiéru

Britský, Italský či Ruský den už jsou tradiční součástí pardubických dostihů. Nyní tradice národních dnů na východočeském závodišti získává nový přírůstek. Vůbec poprvé se v sobotu 13. června uskuteční den nazvaný Polský.

Dostihový spolek Pardubice se ve spolupráci s firmou Agencja Jeździecka A.A.Bober z Polska rozhodl poprvé v historii pozvat polské chovatele plnokrevníků a organizace spojené s pořádáním tamních dostihů ke sponzorování závodů. „Z devíti dostihů budou osm sponzorovat firmy, které jsou polské nebo v nich polský kapitál má většinový podíl," uvedl Artur Bober, majitel firmy Agencja Jeździecka A.A.Bober.

Záštitu nad Polským dnem Tadeusz Nalewajk, přijal náměstek ministra zemědělství Polské republiky.

Během tohoto mítinku se budou konat dostihy o ceny věnované polskými hřebčíny (Golejewko, Iwno a Krasne), sázkovou společností Totalizator Sportowy, která je v současnosti pořadatelem dostihů na závodišti Służewiec ve Varšavě, Polským dostihovým klubem, hřebčíny Widzów, J. K. Dobosz a Strzegom a městem Kozienice, jež propaguje svůj region a hřebčín. V polském stanu vedle paddocku budou umístěny propagační stánky s bohatou nabídkou těchto firem a institucí. Představí se v něm i polské hřebčíny, z nichž pocházejí hvězdy českého dostihového sportu jako Masini, Kolorado, Scyris či Juventus. „Je to příležitost k navázání osobních kontaktů s chovateli těchto koní a šance na jednání o případném nákupu svého Kolorada či Scyrise," uvedl Bober.

Další termíny dostihových mítinků na závodišti v Pardubicích:

27. června sobota (13:00) - Dostihový mítink - Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice
22. srpna sobota (13:00) - Dostihový mítink Slovenský den - Velká cena SKANSKA DS, a.s.
III. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
12. září sobota (13:00) - Dostihový mítink Francouzský den - Velká cena Bargiela dotovaná společností CHARVÁT Group s.r.o., IV. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
10. října sobota (12:30) - Rovinové dostihy, DOMEC St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice
11. října neděle (11:00) - Překážkové dostihy, 119.VELKÁ PARDUBICKÁ ČESKÉ POJIŠŤOVNY
24. října sobota (12:00) - Závěrečný dostihový den ČASCH

Ceník:
Vstupné na dostihy: 90 Kč
Dostihový program: 70 Kč
Děti do 15 let: zdarma

Permanentky:
Velká pardubická + 2 libovolné dostihy: 200 Kč
Celoroční včetně VP a Výstavy Koně v akci: 620 Kč (senioři: 445 Kč)

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…