Dostihy v Pardubicích o dva týdny dříve

Druhá polovina letošní pardubické dostihové sezóny byla zahájena o dva týdny dříve, než bylo původně plánováno. Po zrušení všech dostihových dnů ve Slušovicích bylo třeba nahradit některé chybějící výkonnostní zkoušky. Proto se vedení Dostihového spolku a.s. Pardubice uvolilo vyjít vstříc žádosti Jockey Clubu ČR a rozhodlo se uspořádat rovinový dostihový den v neděli 17. srpna.

Ohne Sorge podruhé v kariéře poražena - přemožitelkou Oxalana

K jedenáctému životnímu startu nastoupila výjimečná tříletá ryzka stáje WIN Ohne Sorge v neděli 17. srpna na pardubické dráze jako vysoká favoritka. V Ceně Velké Moravy (národní listed, 2500 metrů, 150 000 Kč) se jí postavilo devět soupeřů, osm z nich bylo ze starších ročníků. Vítězka devíti z dosavadních deseti vystoupení - mj. Českého i Slovenského derby - měla od počátku nedobrý průběh dostihu, na startu zaostala o čtyři délky a do cílové roviny pak točila s podobnou ztrátou na největší soupeře. Z nich dokázala odrazit nápor tříleté královny pětiletá reprezentantka stáje Wrbna Oxalana. Svěřenkyně MVDr. Čestmíra Olehly je v životní formě a pomalu se stává specialistkou na favority trenéra Neuberga - v červenci na bratislavské dráze připravila o vítězství v tamním Zlatém poháru Neubergova svěřence Ixose, teď na jejím štítě zůstala i Ohne Sorge.

Tribal Instinct přidal další vítězství

Hlavní hvězdou pole Moravské ceny (NL, 1750 m, 150 000 Kč) byl v neděli v Pardubicích pětiletý hnědák stáje Dr. Charvát Tribal Instinct a držitel předloňské Klasické trojkoruny a Kůň roku 2001 očekávání nezklamal. Zvítězil lehce o pět délek před Nolanem, jenž nastupoval s vizitkou předchozích tří šestých míst (Starohájské kritérium, České derby, Slovenské derby). Tribal Instinct za dobu zdejšího (rozuměj ve střední Evropě) tréninku u Františka Holčáka zaznamenal šestnáctý triumf ze třiadvaceti startů a na výhrách již nasbíral úctyhodnou sumu 4,2 mil. Kč. Posunul se tak už na druhé místo v historickém žebříčku nejbohatších rovinových koní české republiky (vede Tribal Instinctův někdejší stájový kolega a momentálně plemeník v polské SK Jaroszówka Ray of Light s pěti milióny na kontě).

Hattrick Garyho Hinda v Pardubicích

Po třech letech a dvou měsících se na dostizích v České republice opět představil anglický žokej Gary Hind (narozen 24.5.1968). Hind je nekorunovaným králem světových žokejů-cestovatelů, startoval již ve 24 zemích světa a vyhrál bezmála 700 dostihů. Své značné žokejské umění předvedl i v neděli na východě Čech, když ze šesti startů třikrát zvítězil - Certingo, Ibisa a Oxalana. Dále byl jednou druhý (Spark of Light), jednou pátý (Manou) a jen jednou skončil mimo pětici nejlepších (6. s Rainbow Hero). V Pardubicích se po delším čase vyhoupl do sedla i populární pražský žokej a trenér Allan Petrlík a podle vlastních slov byl s pardubickými výsledky svých koní spokojen - Archanděl Gabriel finišoval 4. v Moravské ceně a klisna Livree obsadila 5. místo v Ceně Velké Moravy.

Monolit obhájil post nejlepšího dvouletka

Hlavní dostih nedělního karlovarského dostihového odpoledne, Cenu Masise - Pohár Grandhotelu Pupp (NL, 1200 m, 150 000 Kč) pro dvouleté koně jistě vyhrál favorizovaný Monolit pod Martinem Srncem, a to navzdory faktu, že v cílové rovině svému jezdci výrazně vybočil a ještě několik délek ze svého náskoku ztratil. Monolit před západočeským vystoupením vyhrál koncem června ve Velké Chuchli tradiční Simsonovu cenu a už tehdy ukázal, že bude velmi dobrým koněm. Triumfem v Ceně Masise potvrdil pozici vedoucího koně letošního dvouletého ročníku. V dramatickém boji o další místa se těsně prosadil jediný zahraniční odchovanec na startovní listině Dumbledore před Palmarem (sledovaným produktem spojení populárních rodičů Mir Sady a Palomie) a Sibonei.

Češi v německém šampionátu: 2. Filip Minařík, 3. Jiří Palík

I na německých drahách je dostihová sezóna 2003 v plném proudu. Výtečně do ní vstoupil český legionář Jiří Palík, který v březnu, po skončení zimních dostihů na pískových drahách, s náskokem kraloval šampionátu jezdců. Během jara se však před něj posunul německý multišampión Andrasch Starke a jeho současná pozice na špici žebříčku je téměř neotřesitelná - Starke výrazně těží z postu jezdecké jedničky nejúspěšnějšího německého trenéra posledních let Andrease Schütze. Palík dlouho udržoval druhou pozici, ale o minulém víkendu celkem třikrát zabodoval další Čech Filip Minařík a Jiřího Palíka v průběžném hodnocení předstihl. Jen o bod za Palíkem je čtvrtý Jean-Pierre Carvalho, ale ostatní již ztrácejí deset a více vítězství.

Aktuální pořadí německého šampionátu žokejů k 18. srpnu:
1. Andrasch Starke - 322 startů / 85 vítězství
2. Filip Minařík - 527 startů / 57 vítězství
3. Jiří Palík - 448 startů / 56 vítězství
4. Jean-Pierre Carvalho - 363 starty / 55 vítězství
5. Adrie de Vries - 334 starty/ 46 vítězství

Jiří Zlámaný
PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…