Dostihový Infoservis ze dne 18. října 2004 Dostihový den Blue Effect

Dostihový den Blue Effect Po týdenní přestávce odstartovala v neděli 17. října poslední etapa letošní metropolitní dostihové sezóny. Devatenáctý dostihový den na závodišti v Praze-Velké Chuchli měl na programu osm dostihů, z nichž čtyři daly prostor nastupující generaci, tedy dvouletým koním, hlavní dostih patřil tříletým a starším klisnám, které se podruhé utkaly v Memoriálu Harryho Petrlíka na 1600 metrů.

Výsledky

Namolella vybojovala Memoriál Harryho Petrlíka
Tři vítězství a žokejský titul pro Ivu Miličkovou
Filip Minařík vyhrál na San Siru dostih Group 1

Namolella vybojovala Memoriál Harryho Petrlíka
V kvalitním poli deseti tříletých a starších klisen byla hned pětice aktérek, které se umístily v klasických dostizích, nicméně sázkovou favoritkou Memoriálu Harryho Petrlíka (I. kat., 1616 m, 120 tis. Kč, 3+ klisny) byla progresivní tříletá hnědka stáje Pegas Znojmo Nana d'Anjou (2,7:1), která se zlepšovala až od poloviny letošní sezóny a v klasických testech ještě neuspěla. Lehce ale vyhrála zářijovou Cenu Svazu chovatelů, což jí přineslo větší přízeň veřejnosti, než s jakou nastupovaly čtvrtá ze St. Leger Charvát Namolella (4:1) a druhá z Jarní ceny klisen Porcela Plus Fatra Line (7:1).
Avšak právě dvojice Namolella - Fatra Line svedla v koncovce boj o vítězství, ze kterého nakonec o tři čtvrtiny délky vzešla vítězně dvěma kilogramy zvýhodněná bělka stáje Eurokoberce holandského majitele Alleho Lomana Namolella (odzadu napsané majitelovo jméno), jež tak zaznamenala třetí vítězství v kariéře, první na scéně nejvyšší kategorie. Namolella přinesla obhajobu v Memoriálu Harryho Petrlíka loňským vítězům trenérce Ivaně Pejškové a žokeji Jaroslavu Kovaříkovi (před rokem triumfovali s Lucky Rain - ta sice byla na startu i letos, ale skončila šestá).
Fatra Line stáje Sieza se druhým místem, podle informace svého trenéra Ferdinanda Minaříka, rozloučila s dostihovou kariérou a zamíří do chovného stáda. Třetí místo obsadila čtyřletá Old Rose, nadějná tmavá hnědka musela loňský rok celý vynechat kvůli zdravotním problémům, ale letos se zařadila k širší špičce. S kariérou se loučila i obdivuhodná šestiletá ryzka Pistácia (39 startů - 3 vítězství, 18 umístění, zisk 443.000 Kč), ale svou derniéru zakončila posledním místem. Neprosadila se ani favoritka Nana d'Anjou, která finišovala sedmá.

Tři vítězství a žokejský titul pro Ivu Miličkovou
Šest týdnů po padesátém vítězném zápisu Kristýny Bezděkové téhož docílila jednadvacetiletá rodačka z jihomoravského Slavičína Iva Miličková a stala se devátou českou ženou, která v rovinových dostizích získala žokejský titul. Miličková prožívá letos nejúspěšnější sezónu své kariéry, která však zatím trvá jen pět let. První dva měsíce sezóny dokonce Miličková vedla jezdecký šampionát CK Martin Tour Cup, v září překonala český rekord v počtu vítězství jezdkyň za jednu sezónu (z roku 2002 jej s 21 triumfy držela Kristýna Bezděková) a před posledními dvěma nedělemi je subtilní blondýnka, která bez problémů naváží minimální hmotnost 50 kg, třetí v historicky vyrovnaném čele jezdeckého šampionátu. Kdyby se jí nakonec podařilo dosáhnout až na první místo, byla by v rovinových dostizích vůbec první ženou-šampiónkou mezi profesionálními jezdci.
V neděli 17. října zazanamenala tři vítězství a hned tím prvním, v sedle klisny Have Fun (stáj Buc-Film), završila kýženou padesátku. Další dva dostihy získala s nadějnými dvouletými koňmi Acossem (stáj Hrubý) a Flame Blood (MHM), čímž dosáhla hattricku a zopakovala tak tento kousek z 20. dubna, kdy třikrát vyhrála na karlovarském závodišti.
Iva Miličková - 21 let, 150 cm, 47 kg
kariéra k 18.10.: 452 starty / 52 vítězství (úspěšnost 11,50 %)
vyježděné ceny: 1,972.255 Kč
první start : 20.6.1999 - Šurany (Frau Her - 9. místo)
první vítězství: 5.5.2001 - Velká Chuchle (Quick Devil)
vítězství v I. kategorii: 3: 16.11.2002 (Cena CK Martin Tour) - Nirida, 13.4.2003 (Gomba handicap) - Talwer, 29.8.2004 (Trial VC českého turfu) Radbec
letošní bilance: 190 startů / 28 vítězství (14,74 %) / 1,100.200 Kč

Aktuální pořadí šampionátu rovinových jezdců

Filip Minařík vyhrál na San Siru dostih Group 1
Kapitálního úspěchu dosáhl v neděli 17. října na milánském závodišti San Siro žokej Filip Minařík. V Německu působící český legionář vyhrál se svěřencem trenéra Petera Schiergena Königstigerem dostih nejvyšší kategorie Gr.1 Gran Criterium pro dvouleté hřebce a klisny o 330.000 eur. Čtrnáct dní po svém premiérovém vítězství v klasickém dostihu (Deutsches St. Leger se svěřencem Arslangireje Šavujeva Darsalamem) tak Minařík dosáhl dalšího milníku v kariéře a poprvé triumfoval v dostihu s nejvyšším celosvětovým statutem.
Příslušník absolutní německé špičky Filip Minařík (*1975) se v roce 2000 stal prvním českým žokejem, který vyhrál sto dostihů za jednu sezónu (přesně sto a 5. místo v německém šampionátu). O rok později vyhrál s koněm Tertullian dostih na jednom z nejslavnějších závodišť světa v pařížském Longchamp, což před ním také žádný Čech nedokázal.
Do italského dostihu přitom Minařík s Königstigerem nastupoval až jako "stájová dvojka" za Idealistem s Andreasem Suboricsem, ale právě jeho na cílové čáře o hlavu porazil. Němečtí vyslanci hřebčína Slenderhan tak Gran Criterium dokonale ovládli.

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…