Dostihový infoservis ze dne 18. března 2005

Pražské závodiště otevírá své brány - Dbá se především na bezpečnost - Úspěšné spojení se sponzory pokračuje - Projekt Derby Klub se těší rostoucí oblibě - Široká škála výhod na vstupném - Hvězdný Darsalam má namířeno do ciziny

Pražské závodiště otevírá své brány

Letošní metropolitní dostihová sezóna odstartuje na závodišti v Praze-Velké Chuchli v neděli 3. dubna ve 14 hodin. Prolog obstará Dostihový den obchodního centra Palác Flóra, jemuž samozřejmě patří i hlavní bod programu, sprinterský dostih na 1200 metrů o 160 tisíc Kč (Velká cena obchodního centra Palác Flóra). Součástmi atraktivního menu, jež je návštěvníkům připraveno, budou také křest nového CD Václava Neckáře Oči koní (Neckář vydává novinkové album po dlouhých sedmnácti letech) spojený s prodejem novinky a umělcovou autogramiádou a výstava obrazů uznávaného francouzského malíře Cedrika Loilly Jak chcete žít bez koní.

Dbá se především na bezpečnost

V zimním období pražský pořadatel investoval zejména do zvýšení bezpečnostních opatření pro účastníky samotných dostihů. Za jeden milión korun byla zakoupena moderní plastová bariéra vymezující okraj dostihové dráhy (s jejím pořízením formou grantu finančně pomohl Magistrát hl. m. Prahy) a využíván je výkonný aerifikační stroj, který provzdušňuje travnatý podklad dráhy a činí jej měkčím. Pro dostihové jezdce byl spuštěn nový systém pojištění, jak úrazového tak životního.

Úspěšné spojení se sponzory pokračuje

Hlavním finančním zdrojem jsou pro dostihový sport sponzorské prostředky. Pražské závodiště má vytvořeno stabilní mecenášské portfolio, se kterým vstupuje i do letošní sezóny. Hlavní a rovněž nejvíce dotovaná akce roku 85. České derby se opět uskuteční pod hlavičkou společností SETUZA a Marila (cena dostihu je 2,64 mil. Kč, koná se 26. června). Společnost RWE Transgas je i letos partnerem Velké jarní ceny (o 600 tisíc Kč, koná se 22. května) a především Dostihového festivalu Transgas (18. září, v jeho rámci se konají Velká cena Prahy a Velká cena českého turfu - každá o 800 tisíc Kč). Velkolepou akcí na závěr sezóny je Dostihový den porcelánu Rosenthal a společnosti Potten & Pannen (30. října), v jehož programu se nalézá dostih s vůbec nejdelší tradicí - Cena prezidenta republiky. Letos se odehraje její 86. ročník a již byla potvrzena třetí osobní účast Václava Klause.

Projekt Derby Klub se těší rostoucí oblibě

Jedním ze stěžejních marketingových projektů závodiště Praha-Velká Chuchle je nabídka členství v Derby Klubu. Členem Derby Klubu se může stát jakýkoliv zájemce, i z řad diváků. Roční členství v Derby Klubu stojí 12000 Kč a zahrnuje volný vstup na závodiště a do klubových prostor pro dvě osoby, rezervované místo na parkovišti, občerstvení pro dvě osoby, klubovou kartu, klubový odznak a možnost na jednotlivé dostihové dny pozvat do Derby Klubu své vlastní hosty. V této sezóně bude Derby Klub existovat již třetím rokem a za tu dobu se počet jeho členů více než zdvojnásobil. Čestným prezidentem Derby Klubu je Václav Neckář, který ve Velké Chuchli nechybí na žádném významnějším dostihovém odpoledni.

Široká škála výhod na vstupném

Vstupné na jeden dostihový den bylo letos stanoveno na částku 100 Kč, ale součástí vstupenky je dvacetikorunový sázkový tiket. Velmi kladně byl vloni přijat projekt závodiště a pražského Dopravního podniku, v jehož rámci mají vstup na dostihy zdarma všichni držitelé dlouhodobých časových jízdenek s platným kupónem (tramvajenek). vstupné dále neplatí osoby do osmnácti let a invalidé. Stálí návštěvníci využívají možnosti zakoupit si celoroční vstupenku (permanentku) za 700 Kč, návštěvníci, kteří letos dovrší šedesát a více let, si mohou za 120 Kč pořídit kartu Klubu Patriot, jež jim rovněž umožní volný vstup na pražské dostihy.

Hvězdný Darsalam má namířeno do ciziny

Největší hvězdou loňské sezóny byl vítěz Českého derby SETUZA a Marila, českého Charvát St. Legeru a německého Deutsches St. Legeru Darsalam. Letos budou ryzákovi, kterého trénuje na mosteckém hipodromu populární Arslangirij Šavujev, čtyři roky a ve svém sezónním plánu má velmi odvážné cíle. Dokonce tak odvážné, jako neměl dosud žádný jiný kůň z Česka.

První start by měl absolvovat ještě na zdejším území, zřejmě se bude jednat o Velkou dubnovou cenu RABBIT na 1800 metrů (10. dubna ve Velké Chuchli). Pak již vloni šestý nejlepší vytrvalec světa (podle posezónního hodnocení mezinárodní komise odborníků) vycestuje do německého Baden Badenu, anglického Ascotu a francouzského Longchamp. Pokud tomu bude jeho výkonnost odpovídat, mohl by v říjnu v Paříži startovat ve věhlasné Prix de l'Arc de Triomphe (Ceně vítězného oblouku), která je s dotací 1,6 mil. eur podzimním evropským dostihem číslo jedna.

Darsalam, který jen za loňský rok vydělal bezmála pět miliónů korun, byl svým majitelem, kazašským filmovým režisérem a producentem Ardakem Amirkulovem zakoupen předloni za pouhých šest a půl tisíce liber, tedy ani ne 400 tisíc Kč. Renomovaný britský list Racingpost označil tuto událost za "nákup desetiletí". Vloni na podzim Amirkulov odmítl prodej Darsalama, byť mu za něj bylo zahraničními zájemci nabízeno až sedmnáct miliónů korun!

V Praze dne 18. března 2005

Příbuzné články: