Dostihový infoservis: Velká cena autodopravy František Vlk

Třetí pokračování letošní dostihové sezóny ve Velké Chuchli (v neděli 19. 4. 2009) už jasně dokládá, že na poli ambicí pro klasické zkoušky (tříletí koně) začíná jít do tuhého. Hlavním bodem mezi osmi dostihy nedělní nabídky je Velká cena autodopravy František Vlk (35. Memoriál Rudolfa Deyla, NL kat., 1400 m, 3l. klisny, 130 tis. Kč), kde proti sobě stanou nejžhavější adeptky na start v Jarní ceně klisen Alavis (poběží se 10. května), aby otestovaly svou připravenost po zimní pauze. A hned ve druhé položce programu Ceně Lorie (II. kat., 1800 m, 3letí, 85 tis. Kč) zahájí letošní sezónu předběžný favorit Českého derby (21. června), ostře sledovaný šestimiliónový nákup stáje Giterman Estate Ivan Poddubny.

Startovní listiny
 
Magma vs. Rabbit Zamindar

Sestavu čtrnácti klisen teoreticky vede šampiónka loňských juniorek, vítězka Ceny zimní královny Magma (Gabriela-Trachtová, ž. Janáček), ale hovoří proti ní hned několik faktorů. Pomineme-li statistický fakt, že Deylův memoriál vyhrála v posledních deseti letech pouze jediná premiantka Ceny zimní královny, pak je ale určitě nutno vidět, že Magma obou dosavadních životních triumfů dosáhla na mostecké dráze a také, že v úvodním - krátkém a rychlém - dostihu sezóny na tom mohou být aktuálně lépe spíše sprintersky založené aktérky, zatímco Magma by, jakkoliv vloni po celý rok podávala stabilní a vyrovnané výkony vysoké kvality, měla mít optimum na delších tratích, které pro špičkové tříleté klisny teprve přijdou v průběhu roku. Ani poslední startovní číslo není na trati 1400 metrů výhodou, i když v ještě kratším Gomba handicapu Factoringu ČS Daidalos ukázal, že vítězit se dá i z venkovního vstupního boxu. Naopak ryzka Rabbit Zamindar (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Srnec) v loňských podzimních startech předvedla veliký rychlostní potenciál - o deset délek opanovala zářijový debut ve 1200m třetí kategorii, načež sedmi a více délkami rozdrtila konkrenci v říjnové 1200m druhé lize - a pravděpodobně bude mírnou favoritkou nedělního hlavního dostihu. Dalšími aspirantkami na přední příčky jsou dvě teprve potřetí v kariéře nastupující účastnice: stříbrná z loňské Ceny zimní královny Trinity (Václav Slovák, ž. Radek Koplík) a Cantridara (Agrolipt ČR, ž. Rája), jež už se představila o letošní premiérové neděli, kdy silným finišem obsadila druhé místo mezi nezvítězivšími tříletými klisnami. Poprvé se v České republice představí tréninkové kolegyně Kordelina (Stáj Luka, Korečková) a Oregonia (Levín, ž. Havelková), jež obě před zimou dokázaly v rodném Polsku získat vítězství.
 
Další program

14.00 - Cena Gify (hdcp IV. kat., 1800 m): vítěz z první neděle Leander se tentokrát musí vypořádat se zvýšenou zátěží.
14.30 - Cena Lorie (II. kat., 1800 m): do sezóny vstupuje předběžný favorit Českého derby Ivan Poddubny.
15.00 - Cena ITTEC (II. kat., 1800 m): několik aktérů loňských klasických zkoušek proti vítězi Slovenského derby 2006 Normenovi.
15.30 - Cena Japy (IV. kat., 1600 m): mezi nezvítězivšími má nejlepší šance Lerak, který v úvodním dostihu sezóny předvedl kvalitní finiš.
16.30 - Cena Talcum (III. kat., 2200 m): rýsuje se "zlatý souboj" o vítězství: Golden Eagle proti Golden Sound.
17.00 - Cena Whisky (IV. kat., 2400 m): mírné preference mají Sirenia a Mojito, ale čeká se, co po zimě ukáže bratr derby-vítězky (Ready for Life) Ready for Smile.
17.30 - Cena Elsetty (hdcp III. kat., 2400 m): startovní pole s tuctem soupeřů nemá jasného favorita, prakticky nikdo není bez šance na solidní umístění.

Termíny dostihové sezóny 2009 na závodišti Praha-Velká Chuchle:

19.4. - Velká cena autodopravy František Vlk (35. Memoriál Rudolfa Deyla)
26.4. - 20. Memoriál prof. Václava Michala - Den LBBW Bank
3.5. - Květnový handicap - Den s DP Praha
10.5. - 61. JARNÍ CENA KLISEN ALAVIS
17.5. - 88. VELKÁ JARNÍ CENA HOLDINGU RABBIT CZ
24.5. -  60. Velká květnová cena
31.5. - 58. Velká červnová cena SKANSKA DS
7.6. - 7. Červnový pohár
21.6. - 89. ČESKÉ DERBY
28.6. - Letní handicap Agro Byškovice
30.8. - 64. TATTERSALLS ST. LEGER
6.9. - 73. Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest
13.9. - Zlatý pohár EŽ Praha
20.9. - Dostihový festival (31. Velká cena Prahy CK Martin Tour, 31. Velká cena českého turfu)
27.9. - 88. Svatováclavská cena Renault
4.10. - 71. Cena zimního favorita Strikesportu
18.10. - 7. Memoriál Harryho Petrlíka
25.10. - Finále 8. ročníku seriálu Schaumann
1.11. - 90. Cena prezidenta republiky HIC & Services

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…