Dostihový Infoservis: III. pokračování metropolitní sezóny

III. pokračování metropolitní sezóny 2005 -- Darsalamovi pokračovatelé se představili -- Janáček přepisoval historii -- Osmičky a jedenáctky

III. pokračování metropolitní sezóny 2005
Za proměnlivého počasí proběhlo v neděli 17. dubna na centrálním českém závodišti v Praze-Velké Chuchli třetí dostihové odpoledne letošní metropolitní sezóny. Divákům nabídlo tradiční porci osmi dostihů a byť ten hlavní neměl "obvyklý" statut první kategorie (šlo o 1810m II. kategorii Cenu časopisu Paddock Revue pro tříleté koně), přesto byl očekáván se značným zájmem. Na jeho startu se totiž sešlo dvanáct tříletých koní, kteří všichni figurují na přihláškách některého ze zdejších či zahraničních klasických dostihů, a v inkriminovaném tuctu se navíc prezentovaly tři z Anglie importované zimní posily renomovaných stájí. A s těmi je pro klasické zkoušky počítáno velmi vážně.
Výsledky

Darsalamovi pokračovatelé se představili
Dostih budil především očekávání, co potenciální hvězdy předvedou. Tomu také odpovídala sázková situace před dostihem, příliš výrazný obrat tento dostih nevyvolal a tři spolufavorité (Royal Mougins, Red Riot a Letní Duha) odstartovali v kurzu 4:1 - tedy stejném, s jakým sázkovou nabídku na dostih otevřeli. Po startu byli nejrychleji vpředu právě spolufavorité a také ryzák Hairy's Son, který se nakonec ujal diktování poctivého tempa dostihu. O jednu délku před Red Riotem a další jednu před klisnami Beautiful Queen a Letní Duha přivedl pole do cílové roviny, mezitím co od poloviny lahovického oblouku začal ztrácet pozici Royal Mougins. V závěrečné pětistovce lídr Hairy's Son překvapivě dlouho odolával snaze soupeřů a nakonec jej pokořilo jen duo trenéra Šavujeva. Nejprve rozbalil úderný finiš Red Riot (USA) (Red Ransom) v sedle s trenérovým zeem Konstantinem Kobzarevem a záhy o jeho vítězství nebylo pochyb. V posledních desítkách metrů pak zkonsolidoval akci i Moviestore(GB) (Halling) a v cíli dovršil double pokračovatelů loňské české Superstar Darsalama. (Jehož je Šavujev také trenérem, a tak mají oba letošní maturanti ve stáji vzor jako hrom. Mimochodem, před rokem edicí přesně tohoto dostihu právě Darsalam odstartoval své vítězné tažení, na jehož konci získal titul Kůň roku 2004.) Třetím místem potěšil domácí odchovanec Hairy's Son (poslední syn jedničkové vítězky Hairy Dream), který finišoval o bezmála pět délek před dalším napajedlským rodákem Baccaratem, jenž o hlavu předčil Francouze Rio Gallegose. Čas 1:54,58 na pružné/pevné dráze (pendometrický stupeň 3,0) byl solidní.
Red Riot reprezentuje "Darsalamovu" Stáj Turan a jeho angažmá do ČR má podobnou genezi právě s loňskou hvězdou. Darsalam stál jako roček někdejšího majitele 65 tisíc eur, ale majitel Turanu pan Amirkulov jej posléze získal za zhruba osminu původní ceny. Red Riotova cena v ještě nedostihovém věku zněla dokonce na 120 tisíc eur a pod křídla kazašského kouzelníka se před půlrokem stěhoval za 10 tisíc liber... Svého trenéra nedělním výkonem samozřejmě uspokojil, a tak logicky jeho dalším plánovaným startem bude druhou květnovou neděli hlavní trial pro Velkou jarní cenu RWE Transgas VC vydavatelství Grand Princ (Memoriál prof. Michala).

Janáček přepisoval historii
V neděli 17. dubna v 15:35 vyhrál rámcovou Cenu klimazitací Belcor jezdec Václav Janáček a tento jeho triumf znamenal hned přepis tří položek v českých historických tabulkách. Šlo totiž o padesáté vítězství jeho kariéry, tudíž získal titul žokej. Zároveň se stal žokejem nejmladším a také žokejem nejrychleji tohoto titulu dosáhnuvším. Ve věku 19 let, 8 měsíců a 25 dní překonal dosavadního rekordmana Reného Koplíka (tomu bylo při uzavírání padesátky - 16.6.1996 v Ceně Jezdectví s klisnou Palomií - 19 let, 9 měsíců a 26 dní) Rekordní byl i čas, za jaký titulu docílil - od jeho premiérového zásahu s Veriorem v Karlových Varech (5.7.2003 přebíral, ještě jako neplnoletý, cenu, kterou byl kartón moravských vín, z rukou samotného valašského krále Bolka Polívky) uplynul jen jeden rok, devět měsíců a dvanáct dní. "Je to sen, cíl, kterého chce dosáhnout každý, kdo se jezdeckému řemeslu upíše. Ale já před dvěma lety snil o tom, abych vůbec nějaký dostih vyhrál...," vzpomněl si při oslavě na dobu ještě nedávnou v civilu skromný mladík Janáček. Vloni skončil na druhém místě v jezdeckém šampionátu CK Martin Tour Cupu o tři vítězství za Janem Rájou, do letošního roku, ale vtrhl jako velká voda, se sedmi jarními zásahy jasně vede průběžné pořadí hitparády a u bookmakerů je hlavním favoritem (2,5:1) na zisk celkového prvenství.

Osmičky a jedenáctky
Že lze na výsledky dostihů sázet "vědecky" i nahodile je věc dostatečně známá. Okřídleným rčením s pravdivými základy je také to, které říká, že největší výhry si odnášejí největší laici, kteří vsadí podle jména koně, barvy koně, dresu, vizáže jezdce či jezdkyně, a tak podobně. A někdy také podle startovních čísel. V neděli "šly" osmičky a jedenáctky, takže kdo má tato čísla za šťastná a věnoval jim sázkařskou důvěru, byl na tom dobře. První dva dostihy vyhráli startující s osmičkou (6:1 Humorysta a dokonce 10:1 Inflagranti) a po třetím dostihu, kdy osmička (El Hadji) roli favorita nesplnila, se začaly prosazovat jedenáctky. Druhá místa s tímto startovním číslem obsadili Patton a Moviestore (4. a 6. dostih), vítězství pak dosáhli Alpha Millennium a Prospect (4:1 a 7:1).

Jiří Zlámaný
tisk. a PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Příbuzné články: