Dostihový infoservis - 21. 4. 2003

Na neděli velikonoční se konal letošní druhý den dostihové sezóny v Praze-Velké Chuchli. Ač návštěva (podle očekávání) nedosáhla výše z premiérové neděle, přesto se diváků na tribuně sešlo dost přes tisícovku. Zhlédli osm dostihů, mezi nimiž oba vrcholy patřily klisnám.

2. dostihový den sezóny 2003 ve Velké Chuchli

Výsledky z neděle

29. Memoriál R. Deyla - překvapivě Kadra manželů Váňových

Hlavním dostihem dne byl 29. ročník Memoriálu Rudolfa Deyla společnosti Comfort Care (kategorie NL, 1424 m, 135 000 Kč, 3leté klisny), kde se , letos poprvé, představil maximální počet čtrnácti startujících. Do role 2,5:1 favoritky byla určena irská rodačka Catoffle, jež se sice českému publiku představovala poprvé, ale jež za sebou z loňska měla velmi solidní ostrovní výsledky. Situace na sázkovém trhu mezi dalšími účastnicemi byla velice vyrovnaná, vesměs měly kurzy od 4:1 (druhá favoritka La Magnifica) do 14:1 (outsiderka Spirita). Dostih samotný vyrovnanost potvrdil, tempo udaly Malá Mořská Víla s Catoffle, ale po zatočení do cílové roviny se pole extrémně vyrovnalo a v čelních pozicích se po celé šířce dráhy ocitlo hned sedm až osm aktérek. Obě vedoucí klisny se propadly a úspěšně zaútočily jiné kandidátky. Necelých 300 metrů před cílem na vnější straně úspěšně zahájila vítězné tažení tmavá hnědka stáje Polar-sportovní služby Kadra (ž. Dalibor Török), kterou, stejně jako loňského vítěze Českého derby Poderosa, připravují manželé Pavla a Josef Váňovi. Polská rodačka Kadra byla v cíli o jisté tři délky první v čase 1:26,73 - třetím nejrychlejším v bezmála tříleté historii dostihu. Na druhé místo - bez nároku na vítězku, ale s jistotou vůči ostatním - se uvolněným prostorem ve středu dráhy posunula La Magnifica (ž. Jan Rája), která tak splnila roli druhé favoritky. Třetí místo získala poměrně nečekaně dobře jdoucí Marie Antoaneta, o čtvrté svedly tuhý boj z Německa importovaná Cash Lady a Ned's Glory, dcera dvojnásobné klasické vítězky z roku 1996 Ned's Special. Catoffle v koncovce zcela odpadla a skončila předposlední. Deylův memoriál je tradičně nejvýznamnější zkouškou pro Jarní cenu klisen (koná se 11. května), ale letos toho o favoritkách pro první klasický test sezóny příliš nenapověděl. Situace mezi tříletými slečnami je stále otevřená, navíc za tři týdny do hry vstoupí minimálně další dvě podstatné aktérky - působivá sedmidélková vítězka třetí kategorie z předešlé neděle Victory Jeane a vloni neporažená královna dvouletých Ohne Sorge...

Pistácia nejlepší mezi staršími klisnami

Novinkou v chuchelském kalendáři byl první ze série testů pro starší klisny - ve světě počet takovýchto dostihů roste úměrně s dostihovou vyspělostí té které země. Letos má poprvé i pražský pořadatel ve svém kalendáři tři takovéto zkoušky (duben květen a říjen - tam už i s tříletými klisnami). Na start Ceny společnosti Complex (I. kategorie, 1424 m, 108 000 Kč, 4leté a starší klisny) se postavilo jedenáct kandidátek, hlavní pozornost na sebe soustředily čtyřletá Monsoucis (favoritka 2,5:1, v sedle Kristýna Bezděková), Pistácia (5:1, v sedle Dagmar Jeníková)a Arsaaba (5:1, žokej Radek Koplík). Monsoucis měla naplnit naděje většiny sázejících, kteří jí věřili zejména po dosažení těsného druhého místa 6. dubna v Mnichově, ale klisně se tentokrát nevedlo, na startu nejprve zahrála na nervy, když předčasně prorazila startovní box, a pak v cílové rovině nenašla dostatek sil na útok - doběhla osmá. Naopak razantně vpřed vyrazila pětiletá ryzka Pistácia ze stáje Pavlíny Vítů a pod málo známou jezdkyní Dagmar Jeníkovou, která se objevuje takřka výlučně na koních jihočeského trenéra Ladislava Hanouska, si docválala pro lehké pětidélkové vítězství v čase 1:26,36. Pro Dagmar to byl teprve 40. start v kariéře a 6. vítězství - premiérové v dostihu nejvyšší kategorie.

M'Ochty Crua a Forward Thinking - nová jména pro klasické zkoušky

Ve druhém dostihu odpoledne, Ceně S+CH TRADE CZ na 1524 metrů, se ukázali další dva adepti klasických zkoušek - svěřenec Eduarda Kotába M'Ochty Crua a druhý v cíli Forwar Thinking, Oba v závěru dostihu předvedli skvělé zrychlení a jistě budou pro klasické zkoušky přínosem, M'Ochty Crua sympaticky odešel od svých soupeřů, jediným, kdo mu stíhal, byl právě Forwarrd Thinking.

Novým rekordmanem na 1000 metrů je Fer

V šestém dostihu dne byl přkonán rekord chuchelské dráhy na nejkratší distanci 1000 metrů. Vítězný sedmiletý hnědák Fer vyhrál za 1:01,3, což dává, po odpočtení falešné bariéry, čas 59,9. Tím o 0,1 sekundy překonal rekord dráhy na této nejkratší vypisované vzdálenosti.

Startovní číslo 2 přináší vítězství - za první dva dny vyhrálo šestkrát

Stále během pražských odpolední nevyhrávají favorité. Celkem ze zatím uskutečněných 16 dostihů vyhráli favorité jen 4x. To nabízí velkou šanci sázejícím, navíc, když kůň se startovním číslem 2 vyhrál 6x. Chtělo by se tedy napsat, že kdo "zahraje dvojku", má o výhru postaráno.

Jiří Zlámaný
PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…